Zenés születésnap a Kultkikötőben

Publikálás dátuma
2015.08.01. 07:46
Nagy Viktor ügyvezető a Balfék című bohózatban augusztus közepén színészként is bemutatkozik Földváron FORRÁS: KULTKIKÖTŐ
Tíz éves születésnapját ünnepli a mostani hétvégén a balatonföldvári Kultkikötő. A jubileumot színházi előadásokkal, koncerttel és az elmúlt tíz év történetét felidéző fotókiállítással próbálják emlékezetessé tenni.
Nagy Viktor ügyvezető a Balfék című bohózatban augusztus közepénszínészként is bemutatkozik Földváron FORRÁS: KULTKIKÖTŐ

Nagy Viktor ügyvezető a Balfék című bohózatban augusztus közepénszínészként is bemutatkozik Földváron FORRÁS: KULTKIKÖTŐ

Nagy Viktor, a balatonföldvári Kultkikötő ügyvezetője tíz évvel ezelőtt kaposvári színészként barátaival együtt nézte ki az akkor évek óta zárva tartó szabadtéri színpadot, arra gondoltak, hogy itt nyaranta színházi előadásokat kellene rendezni elsősorban a Balatonnál nyaralók számára. A vágy aztán hamar beteljesült és az önkormányzat rendelkezésükre bocsátotta a helyszínt, ekkor indult a Kultkikötő. A program java először a kaposvári teátrum előadásaira épült, később egyre inkább bővült a kínálat. „Arra mindig figyeltünk, hogy ne váljunk nyári repertoár színházzá, nálunk minden előadást csak egy alkalommal lehet megnézni, tehát, ha nem új produkcióról van szó, akkor is kvázi bemutatóként tekintünk rá, hiszen ebben a környezetben más előadást kap a néző, mint a produkció megszokott helyén” – mondta az ügyvezető. A Kultkikötő azonban mindig törekedett arra is, hogy saját bemutatókat is tartson.

A mostani évadban rögtön a nyitó produkció Janikovszky Éva: A lemez két újabb oldala című előadása saját premiernek tekinthető. Mint ahogy szintén saját bemutatónak tekinthető az a két előadás, amely a Kultkikötő Összpróba táborához kapcsolódik. Évek óta rendeznek Balatonföldváron összművészeti alkotói tábort diákoknak és felnőtteknek. Idén az előbbit Kocsis Gergely, a Katona József Színház színésze vezeti, utóbbit pedig Novák Eszter rendező. Mindkét kurzus egy munkabemutatóval zárul, amely a Kultkikötő nézői számára nyilvános. Nagy Viktor szerint a Kultkikötőben jól megférnek az alternatív produkciók és a szórakoztató színházi előadások. Az alternatívnak számító független előadások hétköznap, csütörtökönként láthatók, ezután hétvégén pedig a populárisabb produkcióké a terep. Persze ez a kettő nem választható el mereven egymástól. Idén újdonságnak számít, hogy Balatonföldvár mellett Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is rendeznek programokat, így a déli-parton több településen is várja a vendégeket a Kultkikötő.

Nagy Viktor elmondta, hogy a nyári szabadtéri színházaknak szánt állami keretből idén nem kaptak támogatást, de később a miniszteri keretből, illetve a Nemzeti Kulturális Alap fesztiválkollégiuma által megszavazott összegből részesültek. Több balatoni-parti önkormányzat is támogatja a Kultkikötőt. A jövőt is bizakodóan látja az ügyvezető. A balatonföldvári helyszín 2030-ig rendelkezésükre áll és éppen nemrég kaptak felkérést, hogy a Művészetek Völgye következő évi színházi programjainak szervezésébe is kapcsolódjanak be. Nagy Viktor a színészi hivatással azután sem kíván felhagyni, ősztől a Kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött, ahol három új produkcióban is látható lesz, de játszik majd a Thália Színházban is.

Ami a Kultkikötő mostani születésnapi programjait illeti: ma este a Budapest Bár ad koncertet Balatonföldváron. Balatonbogláron pedig a Művelődési Ház udvarán a Bányavakság című darabot adják a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában. Balatonföldváron egy kiállítás is nyílik, mégpedig a kaposvári Csiky Gergely Színház fővilágosítójának, Memlaur Imrének a fotóit tekinthetik meg az érdeklődők. A művész a Kultkikötő kezdetei óta fényképez a helyszínen, a mostani tárlatra előadásfotókat és életképeket gyűjtött össze. Memlaur Imrének ez lesz az első kiállítása, amely augusztus végéig tart nyitva.

Szerző

Dübörög a fesztiválszezon

Publikálás dátuma
2015.08.01. 07:45
Paloznakon kedvelt esemény a jazzpiknik, idén is sok program fogadja majd a közönséget FOTÓ: PALOZNAK JAZZ PIKNIK+
A héten még dübörög a metál Székesfehérváron, Palóznakon a dzsessz, Zemplénben és Kaposvárott a komolyzenének rendeznek fesztivált augusztus közepén, aztán jön a B my Lake Zamárdiban, és Szegeden a SZIN-nel ér véget a nyári fesztiválszezon augusztus végén.

Beindult a fesztiválszezon. Székesfehérváron a metál rajongóit várja a FEZEN Fesztivál, jövőhéten rendezik Pécs mellett az Ördögkatlan Fesztivált. A jövő hét végén, augusztus 7-8-án a Balaton északi partján Paloznak az utcák megtelnek borospoharakkal sétálgató emberekkel, a Tájház udvara élőzenés klubbá változik, a faluhatáron, a nagyszínpad előtt a fűben fesztiválozók piknikeznek és száll a dzsessz a levegőben. Nem más ez, mint a Paloznaki Jazz Piknik. Idén három színpaddal és tizenöt felejthetetlennek ígérkező koncerttel készülnek a szervezők. A nagyszínpadon péntek este az Amoeba, Fábián Juli & Zoohacker, majd a nemzetközi dzsesszfesztiválok egyik legnagyobb sztárja, a Jazzanova ad koncertet. Szombaton az Infinity kezdi az estét, utánuk a Soul Surge következik, majd egy igazi dzsessz csillag lép színpadra: a szaxofonlegenda, Candy Dulfer perdíti táncra a közönséget. A Tájház udvarán a Marosi Zoltán Band, Pribojszki Mátyás Band, majd Little G. Weevil lép fel.

Aki a klasszikus zenét, na meg a jó Tokaji borokat szereti annak augusztus 13-23 között a Zempléni Fesztiválon a helye. Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj és sok más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínei ismét megtelnek élettel. A 24. Zempléni Fesztivál programjának gerincét hagyományosan a komolyzenei koncertek adják. A nyitókoncerten, augusztus 13-án ezúttal is a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. Estjük szólistája a fiatal, tehetséges szoprán, Pasztircsák Polina, a hat évvel ezelőtti Genfi Nemzetközi Énekverseny győztese. A Rákóczi-vár ad otthont augusztus 23-án a különleges élményt ígérő záróhangversenynek: Muszorszgkij Egy kiállítás képei című művét Cakó Ferenc homokanimációival mutatja be a Budafoki Dohnányi Zenekar. Idén sem maradnak el a népszerű kirándulókoncertek, kamara-, gasztronómiai és családi programok. Tokajban, a Kossuth téren Borbély Mihály szaxofonos a Dohnányi Quartettel játszik, Dés András ütőhangszeressel és Barcza Horváth József nagybőgőssel kiegészült újszerű felállásban. Az Operettszínház társulatával kerül színre az idén születésének egy évszázados jubileumát ünneplő legendás operett, A Csárdáskirálynő. A Budafoki Dohnányi Zenekar pedig a Budapesti Akadémiai Kórussal, népszerű előadókkal, Wolf Katival és Homonnay Zsolttal igényes átiratokban szólaltatja meg a hetvenes, nyolcvanas évek legnagyobb slágereit Retro Symphonic Rock című produkciójában.

Augusztus 13-19. között immáron hatodik alkalommal rendezik meg hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiválját, a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált. Az idei esemény programját új művészeti vezetők, a világhírű hegedűművész Baráti Kristóf és a pár napja Liszt-díjjal kitüntetett csellóművész, Várdai István állították össze. Az idei, hatodik fesztiválon az érdeklődők hallhatják, többek között Andreas Ottensamert, Koh Gabriel Kemadát, Würtz Klárát, Farkas Gábort, Finghin Collinst, Perényi Miklóst, Dudu Carmelt, Zempléni Szabolcsot és az idei rezidens kamarazenekart, a 25 éves Erkel Ferenc Kamarazenekart. A szervezők évek óta arra törekszenek, hogy nem csak a klasszikus zenei palettáról mutassák be a legkiválóbb előadókat. A könnyűzene, dzsessz és gospel előadók magyarországi rangos képviselői 2015-ben is ellátogatnak a fesztiválra. Az esemény teljes ideje alatt esténként ifj. Sárközi Lajos és zenekara játszik a Kapos Hotelben.

Harmadszor rendezik meg augusztus 19-22 között Zamárdiban az elektronikus zenére fókuszáló B my Lake fesztivált, mely rendkívül színes programkínálatának köszönhetően már az első évben elnyerte az „Európa Legjobb Új Fesztiválja” díjat a holland European Festival Awards-on. 2014-ben pedig a négy naposra bővített B my Lake, fennállásának második évében bekerült Európa Legjobb 10 ’kisméretű’ fesztiválja közé. Idén a B my Lake a káprázatos balatoni panorámával rendelkező Zamárdiban várja az érdeklődőket, minden eddiginél erősebb programmal. A kortárs elektronika legmeghatározóbb előadóit felsorakoztató B my Lake Augusztus 19-én nyitja meg kapuit egyedülálló hang-fény-és látványelemekkel, s az óriási érdeklődés ellenére is igyekszik megtartani közvetlen, „butik-jellegét”.

A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) idén először hat napos lesz. Augusztus 24-29 között rendezik meg a Tisza parti város legnagyobb buliját. Nem akármilyen hétfővel indul a nyárzáró fesztivál, hiszen a fellépők között köszönthetjük a Szegeden is közkedvelt német világsztár csapatot, a Scootert. Érkezik a nyitó napra a Hiperkarma is, valamint a régi nagyok kedvelői sem panaszkodhatnak, hiszen a Mizo Színpad kiemelt sztárja a Beatrice lesz. Kurucsai János, a SZIN sajtószóvivője szerint „a plusz 1 napnak köszönhetően olyan magyar fesztiválzenekarok is helyet kapnak a rendezvényen, akikről eddig azt mondtuk, hogy sajnos már nem férnek bele az idei összeállításba. Sokak örömére azonban mégis fellép a SZIN Nagyszínpadon a Kowalsky meg a Vega csapata, ellátogat hozzánk a Magashegyi Underground, valamint a retro zene közkedvelt szereplőit is bemutató Mizo Színpadon koncertet ad többek között Náksi Attila vagy éppen a Groovehouse csapata is.”

Szerző

Telepes terror: felgyújtották egy palesztin család házát

Publikálás dátuma
2015.08.01. 07:32
Csütörtökön egy melegfelvonulás résztvevőire támadt egy férfi FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LIOR MIZRAHI
Másfél éves kisgyerek vesztette életét, amikor tegnap zsidó szélsőséges telepesek felgyújtották az alvó palesztin család ciszjordániai házát. Izrael terrorcselekménynek minősítette a történeteket. A Hamász bosszúra szólít, az Európai Unió zéró toleranciát sürget a jeruzsálemi kormányzatnál.

Szélsőséges zsidó telepesek felgyújtották egy alvó palesztin család házát a ciszjordániai Nablusz melletti Kafr Duma faluban péntek virradóra. A tűzben életét vesztette egy másfél éves kisgyermek, négy éves testvére és szülei súlyosan megsérültek. Őket egy izraeli kórházban kezelik.

A jeruzsálemi kormányzat terrorcselekménynek minősítette az esetet. Móse Jaalon védelmi miniszter úgy nyilatkozott, „nem engedhetjük meg a terroristáknak, hogy veszélyeztessék a palesztinok életét". Peter Lerner alezredes, az izraeli hadsereg szóvivője hangsúlyozta "ez a civilek elleni támadás nem más, mint egy barbár terrorcselekmény".

A rendőrség szerint nacionalista indíttatású támadás történt. A ház falára ugyanis felfestették a „bosszú” feliratot, ami egy szélsőséges zsidó telepes szervezetre utal. A formáció azzal fenyegetőzik, hogy az izraeli kormány minden olyan lépéséért, amely a ciszjordániai telepbővítéseket korlátozza, bosszúval fog fizetni. Vélhetően közrejátszott, hogy két napja az izraeli hatóságok két illegálisan felhúzott telepesházat számoltak fel a közelben, egy másik telepről pedig több zsidó családot költöztettek ki. A szervezet már korábban is követett el erőszakos, halált okozó bűncselekményeket, mecseteket is felgyújtottak.

Benjamin Netanjahu miniszterelnököt elmondása szerint sokkolták a történtek. Ígérte, Izrael határozottan fellép a terrorizmus ellen, nem számít, kik az elkövetők és "minden eszközt" felhasználnak ahhoz, hogy a tetteseket bíróság elé állítsák.

A Gázát uraló terrorszervezet, a Hamász bosszút sürget, a ramallahi vezetés Izrael felelősségéről beszél. "Nem történne ilyen bűncselekmény, ha az izraeli kormány nem ragaszkodna a telepbővítésekhez és nem védené a telepeseket" – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Az Európai Unió külügyi főbiztosi hivatala szóvivője révén zéró toleranciát sürgetett a telepesek által elkövetett erőszak kapcsán és emlékeztetett, hogy az EU ellenzi a telepbővítéseket.

Frölich Róbert magyarországi országos főrabbi nyilatkozatban ítélte el az utóbbi két nap izraeli „erőszakos és gyilkos eseményeit”. „Semmi sem mentheti a gyilkost vagy a terroristát, tartozzon bármely nemzethez vagy valláshoz!” áll a közleményben.

Csütörtökön egy jeruzsálemi melegfelvonulás résztvevőire támadt késsel egy ultraortodox férfi, hat személyt sebesítve meg.

Szerző