Előfizetés

Fertőzésveszély fenyeget a riói olimpián

Publikálás dátuma
2015.08.01. 07:51
A Guanabara-öböl ma FOTÓ: EUROPRESS/GETTYIMAGES/MARIO TAMA
Egy nyilvánosságra hozott vizsgálat eredménye szerint nagyon súlyos fertőzéseket is kockáztathatnak majd azok a sportolók, akiknek azokon a versenyhelyszíneken kell majd indulniuk, melyek közegészségügyi állapotát most vizsgálták meg, egy évvel a riói olimpia előtt. Nem túl csábító a vizes sportolóknak. A Magyar Olimpiai Bizottság közölte, semmi esetre sem veszélyeztetnék a sportolóink egészségét, ugyanakkor bíznak benne, hogy megoldódik a helyzet.

Súlyos fertőzéseket kockáztatnak azok a sportolók, akiknek a nyílt vízi versenyhelyszíneken kell indulniuk a jövő évi riói olimpián - derült ki az Associated Press (AP) által nyilvánosságra hozott vizsgálatokból. A tesztek szerint egyetlen helyen sem biztonságos úszni, vagy akár csak vízi eszközzel versenyezni, mert a vizekben olyan mennyiségű kórokozót mutattak ki, melyeknek csupán 1,7 milliomod része is vészhelyzetet okozna Kalifornia államban. Ha valaki megbetegszik a víztől, akár kórházi kezelésre is szorulhat, mivel húgyúti, emésztőrendszeri és légúti fertőzéseket okozhatnak a fellelt baktériumok. "Az ennyire szennyezett vízből elég, ha három kávéskanálnyi kerül a szervezetbe, és akkor már 99 százalékos eséllyel megtörténik a fertőzés" - mondta egy szakértő hozzátéve, hogy az olimpikonoknak érdemes lehet jóval előbb a helyszínre utazniuk, hogy immunrendszerük felvegye a harcot a fertőzésekkel, és ne a versenyen legyenek rosszul.

John Griffith tengerbiológus az Independientnek kifejtette, hogy a legtöbb helyen a szennyvíz nyitott árkokon át, tisztítatlanul ömlik az öbölbe. A brazil környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint mindössze a szennyvíz 34 százalékát tisztítják meg, a többi tisztítatlanul kerül a vízbe. A fotók tanúsága szerint az öböl folyóin sem jobb a helyzet: mérhetetlen mennyiségű szemét úszik a víz felszínén Rio de Janeiro közelében. Rio kormányzója, Luiz Fernando Pezao elismerte, nem lesz elég idejük kitisztítani a környezetet. A siralmas helyzet annak köszönhető, hogy a brazil kormány nem teljesítette az olimpiai pályázatban tett vállalásait, a nyolc ígért szennyvíztisztító telepből csupán egy épült meg. Ennek ellenére a szervezők, akik négymilliárd dolláros víztisztítási és fertőtlenítési programot ígértek korábban, most is fogadkoznak, hogy jövőre rendben lesz a víz.

2016-ban több mint ezer atléta fog vitorlázni Marina da Gloriánál, úszni a Copacabana beachen, kajakozni, kenuzni és evezni a Rodrigo de Frietas-tóban - ezek mindegyike súlyosan szennyezett. Áprilisban több lap is beszámolt arról, hogy rengeteg haltetem sodródott itt a partra - a helyiek szerint a tömeges halpusztulás gyakori arra felé. A város környezetügyi hivatala azzal magyarázta a jelenséget, hogy az esőzések miatt lecsökkent a víz hőmérséklete, amire a halak rendkívül érzékenyek.

A sportolókat elkeseríti a helyzet: Ivan Bulaja, az osztrák vitorlázók trénere kifejtette, szerinte nagyon kockázatos a Guanabara-öböl vizébe menni. "Egy olimpiai érem olyan dolog, amiért egész életében dolgozik az ember. Itt tényleg megtörténhet, hogy pár nappal a verseny előtt annyira lebetegszel, hogy nem tudsz rajthoz állni" - mondta a horvát szakember. Más vitorlázók is úgy nyilatkoztak, hogy ennél mocskosabb helyszínt még nem láttak, Nick Thompson reménykedik benne, hogy vízre tudnak szállni, de vannak aggályai: "a vízminőség minket sportolókat nagyban érint, hiszen ha a játékok alatt megbetegszel, akkor game over" - elégedetlenkedett az angol vitorlázó.

Egy, a riói vizek megtisztításáért két évtizede lobbizó biológus nem lepődött meg az állapotoktól: ,,Brazília vezetői a holdat is leígérték az égről, hogy megnyerjék a rendezési jogot. Eztán pedig szokás szerint nem történt semmi" - mondta Mario Moscatelli az Independientnek. Ironikus, hogy az olimpia szervezőbizottságának honlapja a legfőbb irányelvnek nevezi a környezetvédelmet, és a helyi vizek megtisztítását.

Dr. Németh Szabolcs tengerbiológus lapunknak elmondta, extrém szennyvízbefolyás esetén valóban előfordulhat, hogy csekély mennyiségű víztől is megbetegszünk. "Főleg egy európai gyomor, egy európai immunrendszer, amely nincs hozzászokva a helyi kórokozókhoz. Azok, akik 10-20 éve ott élnek, hozzászoktak a baktériumokhoz, így ők immunissá válhattak rájuk" - magyarázta a szakember.

Válaszol: Manherz Károly, volt oktatási szakállamtitkár

Miért erőltetik annyira a felsőoktatás átszervezését?

A kormánynak láthatóan szúrja a szemét a bolognai képzés, s ez azért érdekes, mert Pokorni Zoltán minisztersége idején csatlakoztunk a rendszerhez, igaz, Magyar Bálint idején valósult meg. De közrejátszhatnak ebben politikai okok is. A Fideszt zavarja, hogy Magyar Bálint, az összes hibájával együtt, egy jól működő rendszert hozott létre.

Válaszol: Manherz Károly, volt oktatási szakállamtitkár

Miért erőltetik annyira a felsőoktatás átszervezését?

A kormánynak láthatóan szúrja a szemét a bolognai képzés, s ez azért érdekes, mert Pokorni Zoltán minisztersége idején csatlakoztunk a rendszerhez, igaz, Magyar Bálint idején valósult meg. De közrejátszhatnak ebben politikai okok is. A Fideszt zavarja, hogy Magyar Bálint, az összes hibájával együtt, egy jól működő rendszert hozott létre.