Varga Mihály "aláírt" a Szent János Kórház ügyében

Publikálás dátuma
2015.08.03. 13:53
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A nemzetgazdasági miniszter hétfőn aláírta azt az aláírásgyűjtési ívet, amellyel civilek azt kezdeményezik, hogy az intézmény területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.

A meglepő gesztus  előtt Varga Mihály kijelentette: a budapesti Szent János Kórház felújítására akkor is szükség van, ha nem ott alakítják ki az új budai kórházat. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot biztosít az új budapesti kórház előkészítésére, véleménye szerint azonban az új intézménytől függetlenül szükség van arra, hogy a János kórház felújítása minél hamarabb megkezdődjön.

Kérdésre válaszolva a miniszter, helyi fideszes országgyűlési képviselő konkrét céldátumot nem jelölt meg a beruházás megkezdésére. A meglepetést fokozandó, az aláírásgyűjtő ívet Varga Mihályon kívül ellátta kézjegyével Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki szintén helyi fideszes parlamenti képviselő.

Szerző

Szorgos kezek építik a vasfüggönyt Ásotthalomnál (fotók)

Publikálás dátuma
2015.08.03. 13:22
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Elkezdődött az ideiglenes biztonsági határzár kivitelezése a magyar-szerb határon, az Ásotthalom-Királyhalom határátkelő közelében hétfő délelőtt. A katonák acélkarókat vernek le az előző héten a honvédség által előkészített, az aljnövényzettől megtisztított és munkagépekkel elegyengetett terepen. A határzár mintaszakaszánál alkalmazott technológiák alapján a karók a NATO-drótból épített háromszintes gúlák tartására szolgálnak majd - ad helyszíni képet a hajdani termelési tudósításokat felidézve a Magyar Távirati Iroda.

Augusztus végig megépül a kerítés Magyarország déli határán

Emlékeztetnek is: Orbán Viktor kormányfő a közelmúltban az erdélyi Tusnádfürdőn jelentette be: augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek. A műszaki terveket a kormány jóváhagyta, a határidőket módosította, vegyes technikai megoldást választott – jelezte akkor miniszterelnök, hogy minden a tervek (tervei) szerint halad. 

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt szerdán közölte, hogy a kormány 22,2 milliárd forinttal egészíti ki az ideiglenes határzár építésére, valamint a "migránsok" átmeneti elhelyezésére fordítható költségvetési keretet; így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a probléma kezelésére.

Dübörög a propagandagépezet: az MTI mai, a témába vágó hírei röviden
Akiben maradt még valamiféle szikrája a szolidaritásnak a többségében az itthoni kényelemből fel sem fogható földi pokol ellen menekülőkkel szemben, a kormánypropagandagépezete nap, mint nap újabb dózisokban ültet az emberek fejébe (lelkébe?) a civilizációs építményünk alappillére ( a szolidaritás) helyett félelmet, riadalmat, megvetést, gyűlöletet.
1.Cseh szociológus: segítene Budapestnek, ha nem kellene visszafogadnia migránsokat.
2. Gyors lépéseket sürget a bajor kormányfő a "menedékjoggal való tömeges visszaélés" ellen.
3. Újabb intézkedést tervez bevezetni a brit kormány az illegális bevándorlók letelepedésének megakadályozására.
4. Rablás miatt emeltek vádat a debreceni menekülttábor négy lakója ellen.
5.Tiltakozók a Martonfára tervezett befogadóállomás helyszínén.
6. A német kancelláriaminiszter szerint "alábecsülték" a migrációs hullámot.
7. Több mint négyezer határsértőt fogtak el a hétvégén
Mindezek mellett egyetlen pozitív:
Til Schweiger mintaszállást hoz létre Alsó-Szászországban
(Egyetlen nap, egyetlen délelőttje, és az MTVA egyéb orgánuma, illetve a jobboldali sajtóbirodalom tagjai még nem is szerepelnek a történetben)

Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az ideiglenes határzár előkészítése

Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az ideiglenes határzár építésének előkészítése - tájékoztatták a Csongrád megyei települések vezetői az MTI-t.

Katonák verik le az acélkarókat. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Katonák verik le az acélkarókat. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ferenczi Ferenc (Fidesz-KDNP), Tiszasziget polgármestere elmondta: a kerítés vonalának kitűzése megtörtént, a földmunkák már zajlanak. A fákkal és bokrokkal benőtt, mintegy 20 kilométeres nyomvonalat óriási aprítógép tisztította meg. Az építés várhatóan már a héten megkezdődhet, de pontos dátumról még nem tudnak.

Az MSZP szerint nyugatabbra akarják terelni a menekülteket
A magyar-szerb határon épülő kerítéssel Magyarország nyugatabbra lévő határaira akarja terelni a migránsok áradatát a kormány, ezért lehet szükség Baranyában és Zalában új befogadóállomások építésére. Góra Balázs, a párt Zala megyei alelnöke azt mondta: furcsának találják, hogy a Zala megyei Sormásra szánt és a kormány által pénteken a Magyar Közlönyben közzétett tervekről az érintett településen semmit nem tudtak, maga a polgármester is csak a sajtóból értesült az elképzelésről. A politikus úgy fogalmazott: a kormánynak "a propagandakampánya" helyett arra kellene nagyobb figyelmet fordítania, hogy az egész Európai Uniót érintő migránsprobléma kezeléséhez miként lehetne uniós pénzeket felhasználni.

Borbásné Márki Márta (független), Röszke polgármestere is megerősítette, hogy a földmunkák megkezdődtek, így a térségben is elindult az ideiglenes határzár építésének előkészítése.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Menekültek ellen - Jól fogy a gumilövedékes fegyver
Vasárnap reggel 8 órára hirdette meg összejövetelét a magát Hunyadi Önkéntes Készenléti Határvadász Zászlóaljnak nevező formáció Kiskundorozsmára. A "migránsok ellen" szerveződő félkatonai egység megjelenése rímel Toroczkai László ásotthalmi polgármester fellépésére a menekültek ellen - írja cikkében lapunk munkatársa, Veress Jenő. "Hazánkat komoly veszély fenyegeti a háttérhatalom által szervezetten beözönlő, megtévesztett, felhergelt, saját hazájukban rendet teremteni, s ott élni képtelen, csürhe jelleget öltött 'migráns' tömegek által." - így a felhívás, amire egyelőre (!) nem sikerült tömegeket toborozni. Ám, hogy a menekültek elleni propaganda termékeny talajra hullott, az nem kétséges: Toroczkai László polgármester saját Facebook-oldalán egy önvédelmi fegyvergyár termékbemutató videóját osztotta meg néhány napja. Ezzel a szöveggel körítette: „most, hogy végre elkezdődött itt Ásotthalomnál (is) a fizikai határzár építése, íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót”. A poszt kommentjeiből kiderült: a szimpatizánsok szerint a videón látható gumilövedékes fegyvert nők és gyerekek ellen is be lehet vetni.

DK: Lépni kell a szélsőjobbos "magánhadseregek" ellen

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a Belügyminisztériumot, illetve a kormányt, hogy lépjen fel az idegenellenes "szélsőjobboldali magánhadseregek" ellen. Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja leszögezte: egy demokráciában csak az állam működtethet erőszakszervezeteket, nincs helye bűncselekményeket elkövető paramilitáris csoportoknak.

A NATO-drótból épült kerítés már áll. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A NATO-drótból épült kerítés már áll. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A DK szerint egyenes összefüggés van a kormány menekülteket megalázó, kriminalizáló és hazug színben feltüntető plakátkampánya és politikai akciói, valamint az idegenellenes szélsőjobboldali csoportok fellépései között. Ha a kormány nem lép fel határozottan, akkor"meg kell majd állapítanunk, hogy a jelenlegi eszmei, értékrendbeli együttműködés és átfedések a Fidesz és a Jobbik között tényleges politikai együttműködéssé fognak változni - tette hozzá Kerék-Bárczy Szabolcs. Hetek óta lehet arról hallani, hogy szélsőjobboldali csoportok jönnek létre, hogy bűncselekményeket kövessenek el a migránsok ellen.

Szerző
Frissítve: 2015.08.03. 16:47

"Intenzív" esőzésekre figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2015.08.03. 09:22
Illusztráció/Thinkstock
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban kiadott veszélyjelzése szerint Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt. Ezekben a megyékben rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső esett. Emellett viharos széllel, jégesővel kísért heves zivatarokra is számítani kell.

Az ország többi területén a felhőszakadás és a heves zivatarok veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Átmeneti szünet után jellemzően déltől, kora délutántól ismét egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok. Egy-egy heves zivatar sem kizárt jégesővel (akár 2 centiméter átmérőjű, vagy annál nagyobb jégdarabokkal) és 80 kilométer/óra feletti széllökéssel.

Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 27-33 Celsius-fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a melegebb. Késő este 18-26 fokig hűl le a levegő. A következő napokban melegszik a levegő. Keddre már a tartós hőség miatt másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki több megyére és a fővárosra is.

Szerző
Témák
esőzés