A Kúria is foglalkozik a vasárnapi zárral

Az MSZP felülvizsgálati kérelmet nyújt be hétfőn a Kúriához a párt által kezdeményezett, a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazás ügyében hozott nemzeti választási bizottsági (NVB-) döntés miatt.

Ezt Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az NVB budapesti épülete előtt, sajtótájékoztatón. Az ügy előzménye, hogy az NVB július 20-án úgy döntött: nem a szocialisták, hanem Wodicska Zoltán magánszemély kérdését ismeri el "elsőnek, érvényesnek" a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. Az NVB egyértelműségi aggályok miatt végül a Wodicska Zoltán-féle kérdést sem hitelesítette. 

Az MSZP-s politikus elmondta: beadványukban bemutatják, hogy több konkrét törvénysértést is elkövetett mind az NVI a döntés előkészítésekor, mind az NVB azon tagjai, akik a döntést megszavazták .Harangozó Tamás szerint nemcsak a népszavazási törvénnyel, hanem az NVI saját iratkezelési szabályzatával is ellentétes az NVB azon döntése, hogy nem a hivatalos érkeztetés számít a népszavazási kérdések sorrendjének megállapításakor, hanem az épületbe való belépés.

Hozzátette: bűncselekmény gyanúját vetheti fel, hogy a döntés során az NVI olyan adatot használt fel bizonyítékként, amelynek megléte törvénytelen. Kifejtette: jogszabály szerint a portaszolgálatnál lévő, a beléptetéssel kapcsolatos személyes adatokat 24 órán belül meg kell semmisíteni. Az NVI hetekkel később mégis ezekre az adatokra alapozva "hozta ki" a Wodicska-féle kezdeményezést elsőnek. Közölte, a Kúriának 90 napja van a döntés meghozatalára.

Értékelése szerint Pálffy Ilona, az NVI és Patyi András, az NVB elnöke "a Fidesz pártutasításainak megfelelően azon mesterkedtek", hogy minden eszközzel megakadályozzák a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazást. A szocialista politikus azt mondta, a két vezetőt az sem riasztotta vissza, hogy így lejáratták az általuk vezetett állami szerveket. Harangozó Tamás közölte, a bírósági döntéssel lezárulhat ez "a kutyakomédia".

Szerző
Frissítve: 2015.08.03. 20:19

Nézegessen "szétbombázott" Széll Kálmán teret (aktuális fotó)

Publikálás dátuma
2015.08.03. 14:07
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nagy erőkkel halad a Széll Kálmán tér újjáépítése, amely 2015 augusztusától új fázisába ér: a bontási és építési munkák már a tér teljes területére kiterjednek - írja honlapján a BKK.

A fejlesztés – amelynek eredményeként egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú közösségi tér jön létre – harmadik ütemében a Széll Kálmán tér belső részének teljes területén megindultak a munkák, ezért ott nem lehet biztosítani a gyalogos áthaladást.

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszán fejeződik be. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján  mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk. Az útlezárásokra és a tömegközlekedési korlátozásokra a rendezett, modern, akadálymentes, zöld közösségi tér mielőbbi elkészülte miatt van szükség, az okozott kényelmetlenségek miatt a BKK az utazóközönség türelmét kéri.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az aktuális közlekedési információkról itt tájékozódhat 

Szerző

Az MSZP szerint nyugatabbra akarják terelni a menekülteket

Az MSZP szerint a magyar-szerb határon épülő kerítéssel Magyarország nyugatabbra lévő határaira akarja terelni a migránsok áradatát a kormány, ezért lehet szükség Baranyában és Zalában új befogadóállomások építésére.

Góra Balázs, a párt Zala megyei alelnöke hétfőn Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: furcsának találják, hogy a Zala megyei Sormásra szánt és a kormány által pénteken a Magyar Közlönyben közzétett tervekről az érintett településen semmit nem tudtak, maga a polgármester is csak a sajtóból értesült az elképzelésről.  Hozzátette: nem hiszi, hogy a megye fideszes országgyűlési képviselői, illetve a megyei kormányhivatal nem tudott a döntésről.

A szocialista politikus szerint a kormány a magyar-szerb határról nyugatabbra akarja terelni a migránsokat, ezért van szükség Baranyában és Zalában új menekülttábor létesítésére, mert "más logikai értelme" nincs a terveknek. Az MSZP ugyanakkor már hónapokkal ezelőtt beadott törvényjavaslatában azt szorgalmazta, hogy erősítsék meg a határok védelmét, és a menekülők útvonalán olyan táborokat hozzanak létre, amelyek a menekültek ügyintézését, orvosi ellátását segítenék - közölte.  Góra Balázs úgy fogalmazott: a kormánynak "a propagandakampánya" helyett arra kellene nagyobb figyelmet fordítania, hogy az egész Európai Uniót érintő migránsprobléma kezeléséhez miként lehetne uniós pénzeket felhasználni.

Szerző