Zűrök és viták a Jobbik körül

Meghívták a Jobbikot az oroszok által elfoglalt Krím-félszigetre. A hivatalos útra a párt igent mondott - mondta Gyöngyösi Márton a Sputniknak. A szélsőjobboldali párt frakcióvezető-helyettese szerint ősszel, októberben tekinthetik meg az oroszok által elfoglalt félszigetet. 

Kiemelte, a Jobbik "a lehető legmagasabb szinten képviselteti magát majd a találkozón". A jobbikos látogatás azért érdekes, mert csütörtökön kitiltották Ukrajnából azokat a francia képviselőket, akik Kijev és Párizs intelmei ellenére nemrégiben szintén ellátogattak az Oroszország által tavaly bekebelezett Krím félszigetre. Ugyanakkor Gyöngyösit ez a veszély már nem fenyegeti, hiszen korábban részt vett megfigyelőként a donyecki és luhanszki elszakadási választásokon, s emiatt már kitiltották Ukrajnából.

Közben kiderült, a Jobbik nyékládházi alapszervezetének helyi elnöke az a férfi, akit egy társával együtt pénzhamisítás miatt vett őrizetbe a rendőrség. A Napi Gazdaság szerint több mint százmillió forint értékű dollárt akart egy bűnbanda Ukrajnában piacra dobni, azt még nem tudni, ki a megbízó. Az eset azért is pikáns, mert az embercsempészettel vádolt Kiss Róbert, a Magyar Gárda volt főkapitányának esete után ez már a második e párthoz köthető bűnügy néhány napon belül. A Jobbik szerint ugyanakkor Szász már nem elnöke a nyékládházi szervezetnek, mivel tavaly etikai vétség miatt kizárták. A Fidesz - arról hallgatva, hogy pénzhamisítót már a kormánypárt köreiben is fogtak a rendőrök - feltette a kérdést: "milyen kapcsolatot ápol a Jobbik a bűnözői körökkel, és ebből mennyi bevétele van a pártnak?"

A Jobbik vezetése azonban ezen ügyek tisztázása helyett azzal foglalatoskodik, hogy az Ószövetségről vitázzon. Július elején írta meg az atv.hu, hogy Endrésik Zsolt, a Jobbik egykori parlamenti képviselője megtért, s miután tanulmányozta az Ószövetséget, "közelebb kerültem a zsidó hitvilághoz és kultúrához". Novák Előd ezt a Facebook-on vitatta, mire a Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám szembeszállt a párt alelnökével és közölte: "sajnos még hívő emberek között is rendszerint felmerül az a téves nézet és gondolkodás, hogy az Ószövetség és az Újszövetség egymással szembefordítható".

Perelnek a radikálisok
A Jobbikot érintő rágalmak miatt a párt megteszi a szükséges jogi lépéseket a Fidesszel szemben – közölte az ellenzéki párt hétfőn. A rágalmak közé tartozik a párt hamis összekapcsolása is az embercsempészettel – írták. Korábban a Fidesz azt közölte: az elmúlt napok hírei alapján felvetődik a kérdés, hogy milyen kapcsolatot ápol a Jobbik bűnözői körökkel, és ebből mennyi bevétele van a pártnak. A Jobbik erre reagálva azt írta: bűnözőkkel csak akkor áll kapcsolatban, amikor a parlamenti munka során találkozik "az elmúlt negyed évszázad korrumpálódott politikusaival" Közölték továbbá: a Fidesszel ellentétben a leghatározottabban fellépnek minden törvénysértéssel szemben, különösen akkor, ha az saját magukat érinti. "Ellentétben a Fidesszel, ahol a hamis eurókkal lebukó Veress Áron még évekkel állítólagos kizárását követően is első vonalbeli fideszes politikusokkal mutatkozott és magyarországi szervezője lehetett a Fidesz-pártcsalád nemzetközi konferenciájának" – írták.

Szerző

Puerto Rico csődbe jutott

A havi 483 millió dollár hétfőn esedékes törlesztő részletének zömét kifizette ugyan Puerto Rico a New York-i bankoknak, ám a sziget Államháztartási Társasága a főleg helyi hitelezőknek járó 58 millió dollárból mindössze 628 ezer dollárt törlesztett. A Moody's befektetői szolgálata szerint az Egyesült Államok teljes jogú önkormányzattal rendelkező társult állama ezzel csődbe jutott.

A sziget teljes fennálló tartozása 72 milliárd dollárra rúg, gazdasága recesszióval küzd. A helyi munkanélküliségi ráta a duplája az amerikainak, ami miatt a lakosság tömegesen települ át az Egyesült Államokba, tovább csökkentve az adófizetők körét.

Alejandro García Padilla kormányzó nemrégiben szakértői csoportot állított fel, amelynek feladata, hogy a nyár végéig tervet dogozzon ki, hogyan kerülhet Puerto Rico az adósság "halálspiráljából".

A CNN Money szerint a Puerto Rico-i Államháztartási Társaságnak főleg a helyi hitelszövetkezetek kölcsönöztek. A San Juan-i vezetés abból a megfontolásból döntött úgy, hogy inkább ezeknek nem fizet, mint a Wall Streetnek, mert a helyieknek kisebb a bírósági érdekérvényesítő képességük, mint a nagybankoknak. Puerto Rico korábban még nem jutott csődbe.

Szerző

Ha kéri a püspökség, felújítják a Zsolnayt

Senki sem tudja, hogy mikor tört el a felbecsülhetetlen értékű, több mint százéves Zsolnay-váza, amelyet a pécsi egyházmegye egyik ingatlanán találtak meg – írja a blikk.hu.

A Pécsi Egyházmegye a bama.hu-nak úgy nyilatkozott, a törött váza a Pécsi Püspökség egyik zárt, a sérült, restaurálandó szobrok, kőfaragványok és szabadtéri műtárgyak ideiglenes raktáraként szolgáló épületének udvarában található a megfelelő körülmények között deponálva. A váza raklapra rögzítve került erre az ideiglenes helyre. A terület elzárt, további állagromlás nem következhet be.

– Várjuk a püspökség jelentkezését a restaurálásra, módunkban áll eredeti állapotába visszavarázsolni a vázát, ami most sajnos ilyen méltatlan helyzetbe került – mondta a Blikknek Pintér Mariann, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kereskedelmi és marketingvezetője. Hozzátette: ekkora méretben a gyár azóta sem gyártja ezeket a „bécsi vázákat", eszmei értékük ezért jelentős, kisebb méretben azonban még most is elérhető.

– Ebből a típusú vázából egy védettként szerepel a nyilvántartásunkban, az a Zsolnay negyedben található. A váza mint iparművészeti tárgy a kulturális javak körébe tartozik – tájékoztatta a lapot Hauck Ágnes, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ műtárgy-nyilvántartási referense.

Szerző