Előfizetés

A Főgáz az államosított rezsiholding élén

Publikálás dátuma
2015.08.03. 22:39
FOTÓ: Népszava
A Főgáz Zrt. lesz a teljes lakosság földgázszolgáltatója Magyarországon 2016 végére - közölte a Főgázt szakmailag irányító ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. hétfőn.

A tájékoztatás szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) alkalmasnak találta a Főgáz ajánlatát a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió fogyasztójának ellátására. A fogyasztók 2016. október 1-jéig kerülnek át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió földgázfogyasztó részére garantálja a biztonságos földgázellátást, ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik - írják. 

Az ENKSZ közleménye szerint augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel csaknem 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe. 

A Főgáz veszi át a Tigáz ügyfelein kívül az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezernél is több fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől - ismerteti az ENKSZ. 

Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a Főgáz az országos egyetemes szolgáltatói engedély megszerzése óta eltelt négy hónapban sikeresen vett át sok tízezer fogyasztót. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, folynak a tárgyalások, hogy a jövő év elején a nemzeti közműszolgáltatás keretében már villamosenergia-szolgáltatást is igénybe vehessenek a fogyasztók - tette hozzá.

A tájékoztatás szerint a földgázellátásról szóló törvény értelmében, az átvétel időpontjában az átadó egyetemes szolgáltató és az átvétellel érintett felhasználók közötti egyetemes szolgáltatási szerződés megszűnik, egyúttal az érintett felhasználók és a Főgáz, mint átvevő egyetemes szolgáltató között határozatlan idejű egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre, földgáz egyetemes szolgáltatás biztosítására. 

A Főgáz megkapja az átvételben érintett ügyfelek átlagos fogyasztási adatait azért, hogy a jövőbeni számlázásuk megfelelő legyen. Az átvevő szolgáltató felhasználók személyes adatait a vonatkozó törvényi előírások szerint kezelheti - olvasható az ENKSZ közleményében.

Bronzérmes lett a női válogatott a Balaton Kupán

A magyar női labdarúgó-válogatott kétgólos győzelmet aratott a fehéroroszok ellen hétfőn, így bronzérmet szerzett a harmadik balatonfüredi Balaton Kupán.

Az elődöntőben Szlovákiával szemben tizenegyesekkel alulmaradó magyar válogatott a hazai szövetség (MLSZ) beszámolója szerint Zeller Dóra találatával szerzett vezetést a 40. percben, majd a szünet után Rácz Zsófia büntetőjével biztosította be a győzelmet.

A 84. percben csereként pályára lépett a nemzeti csapat válogatottsági és gólrekordere, Pádár Anita, aki ezen a találkozón ünnepelte 125. válogatottságát, egyben el is búcsúzott a nemzeti csapattól. A bronzérmeket Kiss László korábbi női szövetségi kapitány, az MLSZ női bizottságának tagja adta át a válogatott tagjainak.

"Magabiztos győzelmet arattunk, úgy gondolom, egy percig sem volt kétséges a mai győzelmünk" - nyilatkozta a mérkőzés után Markó Edina szövetségi kapitány az mlsz.hu-nak. "Sokat számított, hogy minőségi játékosok érkeztek a második mérkőzésünkre, még ha a rövid idő miatt taktikailag nem is tudtunk megfelelően felkészülni velük a találkozó előtt." 

"Örülök, hogy a pályára lépő játékosok bizonyították, itt a helyük a csapatban, illetve egy picit sikerült előrelépnünk is a tavalyi teljesítményünkhöz képest, hiszen veretlenül zártuk a viadalt. Bízom benne, hogy jövőre tovább javítunk, és hamarosan a tornagyőzelem is összejön majd a Balaton Kupán" - tette hozzá a szakvezető.

A döntőben az első két tornát is megnyerő Szlovákia 1-0-ra győzött Lengyelország ellen.

Eredmények:

bronzmérkőzés:

Magyarország-Fehéroroszország 2-0 (1-0)

döntő:
Szlovákia-Lengyelország 1-0

szombaton játszották:

elődöntő:

Szlovákia-Magyarország 4-4 (0-2) - 11-esekkel 4-2
Lengyelország-Fehéroroszország 2-2 - 11-esekkel 3-0

Cseh László bronzérmes lett Kazanyban

Publikálás dátuma
2015.08.03. 20:25
MTI Fotó: Kovács Anikó
Cseh László bronzérmet nyert 50 méter pillangón a kazanyi vizes világbajnokságon hétfőn.

A 29 éves olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportoló azt követően, hogy a vasárnapi előfutamban (23.32 mp), majd az elődöntőben (23.06) is országos csúcsot úszott, a hétfői fináléban 23.15 másodperces idővel ért célba. Cseh nem rajtolt a legjobban, de ezúttal is hatalmas tempóban kapaszkodott felfelé, s végül egyszerre nyúlt be harmadikként a célba a lengyel Konrad Czerniakkal.

Cseh László az 50 méteres pillangóúszás döntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 3-án. A magyar versenyző a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó

Cseh László az 50 méteres pillangóúszás döntőjében a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 3-án. A magyar versenyző a harmadik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Anikó


Cseh pályafutása tizedik világbajnoki érmét szerezte, s övé lett az első magyar medencés úszóérem Kazanyban. 2003 óta minden vb-n állt a dobogó valamelyik fokán, ugyanakkor ötven méteres számban most először nyert világbajnoki medált.

Eredmények:

férfiak:

50 m pillangó, világbajnok:

Florent Manaudou (Franciaország) 22.97 másodperc 

2. Nicholas Santos (Brazília) 23.09 
3. CSEH LÁSZLÓ és Konrad Czerniak (Lengyelország) 23.15-23.15