földgáz;Főgáz;rezsiharc;rezsiholding;

A Főgáz mindent vitt

Megszületett a döntés, a Főgáz lesz a teljes hazai lakosság földgázszolgáltatója. Senkit nem ért meglepetésként, hogy az energiahivatal - vélhetően más jelentkező híján is - az államivá lett társaság ajánlatát fogadta el a Tigáz ügyfeleinek átvételére. Zökkenőmentes átállásra számíthat a 2,6 millió új ügyfél - írja közleményében a szolgáltató. Ugyanakkor olcsóbb gázt már nem ígér, de színvonalas szolgáltatást igen. Amire még nincs válasz: miből fogja finanszírozni az állami mamut a rezsicsökkentés miatt törvényszerűen újratermelődő veszteséget.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. ajánlatát találta alkalmasnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), így a társaság láthatja el a jövőben a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló Tigáz Zrt. ügyfeleit is. A hivatal döntésének értelmében a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztója 2016. október 1-jéig kerül át a Főgáz-hoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió földgázfogyasztó részére garantálja a biztonságos földgázellátást, ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik.

A Főgázhoz kerülő lakossági ügyfelek
Régi szolgáltató                Ügyfélszám                       Átvétel ideje
Magyar Telekom                 60000                               2015. augusztus 1.
E.ON                                   600000                             2016. január 1.
GDF Suez                           750000                             2016. január 1.
Tigáz                                 1200000                             2016.október 1.

Augusztustól immár a Főgáz Zrt. látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel közel 60 ezer fogyasztó került át a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe. A Telekom profiltisztítása érthető volt, mivel az általa adott gázár kedvezmény nem érte el a rezsicsökkentés szintjét, így nem volt képes gyarapítani ügyfelei számát. (A Nol.hu úgy tudja, hogy a Főgázhoz augusztus 1-jével átkerült Telekom-ügyfelek az eddigi kedvezményekkel megegyező mértékű gázáremelkedést tapasztalnak majd a számlájukon.)

A jövő év végére a Főgáz lesz az ország egyetlen földgáz egyetemes szolgáltatója, a MEKH döntése értelmében a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő társasághoz kerülnek az E.ON Energiaszolgáltató Kft., a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. és a Tigáz Zrt. földgázfelhasználói.

„Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. az országos egyetemes szolgáltatói engedély megszerzése óta eltelt négy hónapban sikeresen vett át sok tízezer fogyasztót, és felkészült arra, hogy jövő év végére már minden magyar egyetemes földgázfelhasználó ellátását biztosítsa. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, előrehaladott tárgyalásokat folytatunk annak érdekében, hogy a jövő év elején a nemzeti közműszolgáltatás keretében már villamosenergia-szolgáltatást is igénybe vehessenek a fogyasztók. Ezzel biztosítjuk a rezsicsökkentés tartóssá tételét.” – mondta Horváth Péter, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Érthető módon mind a Főgáz, mind az átadó egyetemes szolgáltatók arra törekszik, hogy a földgázfelhasználók átadás-átvétele zökkenőmentes legyen. A társaságok az ügyfelek kényelmét, valamint földgázellátásuk folyamatosságát biztosító eljárást alakítottak ki a MEKH-hel egyeztetve.

A földgázellátásról szóló törvény értelmében, az átvétel időpontjában az átadó egyetemes szolgáltató és az átvétellel érintett felhasználók közötti egyetemes szolgáltatási szerződés megszűnik, egyúttal az érintett felhasználók és a Főgáz, mint átvevő egyetemes szolgáltató között egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre – határozatlan időre.

A Főgáz, mint átvevő egyetemes szolgáltató megkapja az átvételben érintett ügyfelek átlagos fogyasztásai adatait is, hogy a későbbi számlázások ne ütközzenek akadályba, az adatkezelésre az infotörvény is lehetőséget ad.

Az átadás-átvételi folyamatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal folyamatosan ellenőrzi, hetente egyeztet a gázszolgáltatókkal, annak érdekében, hogy az ügyfelek érdekei ne sérüljenek, biztonságos ellátásuk garantált legyen.

Az elmúlt hónapok intenzív szakmai munkájának tudja be a Főgáz vezetése, hogy az egyetemes szolgáltatásban vételező ügyfeleinek száma mintegy 10 százalékkal nőtt. (Ez a szám vélhetően a Telekom átvett ügyfeleit takarja. A Nol.hu információi szerint az "utcáról beeső" áttérők száma nem éri el az ezret.)

"Készen állunk az E.ON, a GDF Suez és a Tigáz egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználók részére nyújtott, kiemelkedő színvonalú szolgáltatás biztosítására is. A hatékony és takarékos működés érdekében, a Főgáz új ügyfelei a társaság és az állami postavállalat 300 kirendeltségén intézhetik ügyeiket országszerte, és az ügyfelek egyszerűbb kiszolgálásának érdekében folyamatosan új ügyfélszolgálati irodák nyílnak.” – emelte ki Laczó Sándor, a Főgáz Zrt. vezérigazgatója.

Szakértők úgy látják, éppen a nagyszámú ügyfélszolgálat fenntartása és a gázszolgáltatás és a közművek állandó költségei hozhatják nehéz helyzetbe a ma még derűlátó nemzeti közszolgáltatót. Különösen, hogy a rezsicsökkentés nyomán maximált árak nem fedezik a termelődő költségeket, legalábbis a lakossági, egyetemes szolgáltatási engedélyüktől éppen szabaduló cégek példája ezt mutatja.

Az ENKSZ Zrt. is homályosan fogalmaz a lehetőségeiről. Mint írják, "az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítják azokat a lehetőségeket, ahol a költségek optimalizálása megtörténhet". Az egyetlen kézzel fogható ígéret, hogy az ENKSZ a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatósága érdekében. Hozzáértők kétlik, hogy ez elég lesz, különösen, hogy mindhárom kivonuló szolgáltató lakossági gázüzletága több éve masszívan veszteséges volt.

A jövő évtől beígért lakossági villamos energia szolgáltatás ráadásul ismeretlen terep is az ENKSZ számára, s egyelőre csak bizonytalan előtárgyalások folynak a szakmában jártas társaság megvételéről. A nagyobbrészt önkormányzati tulajdonú, és eddig is több tízmilliárdos támogatással életben tartott távhőszolgáltatók átvételéről pedig - mint a Magyar Nemzet a napokban megírta -, csak szőrmentén esett eddig szó, legalábbis a települések vezetői nem tudnak konkrét tárgyalásokról.

Díjhátralékos energiafogyasztók

Változatlanul magas a díjhátralékkal rendelkező fogyasztók száma. Ez a gázfogyasztók esetében megzavarhatja az átadás-átvétel folyamatát is, mert a Főgázhoz átlépni csak tiszta lappal lehet. A szocialista Tóth Bertalan országgyűlési képviselő kérésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részletes kimutatást készített a hátralékot felhalmozó energiafogyasztókról. Úgy tetszik ez menetrendszerű kérdés a szocialistáktól, különböző időpontban ugyan, de évről-évre találni ilyen kimutatást a parlamenti irományok között. Az adatok forrása a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a 2015 . május 1-jei állapotot tükrözik és a táblázatok adatai alapvetően tájékoztató jellegűek.

Az éves táblázatok összevetéséből kitűnik, hogy tavalyihoz képest a gázfogyasztók körében valamelyest csökkent a hátralékot felhalmozók száma, míg a villamos energia felhasználók közül több mint százezerrel többen tartoznak, mint 2014-ben. A hátralékos fogyasztók száma viszont összességében 2,3 százalékkal, 1,85 millióra emelkedett. A fogyasztók száma egy év alatt alig változott, villamos energiát 5 millió 40 ezren, gázt 3 millió 240 ezren, míg távhőt 652 ezren használnak.

A késedelem időtartamát elemezve kitűnik, hogy különösen a 91-180 napja áramdíjjal tartozók száma ugrott meg. A múlt évi 76 ezerrel szemben idén már több mint 170 ezren tartoznak ebbe a kategóriába. Az ebbe a terminusba tartozó "gázos" ügyfelek is 13 ezerrel többen vannak, számuk 67 ezerre nőtt.

A hátralékok összege és a tartozás időtartamának összevetéséből az látszik, hogy a rövid távú tartozások nőttek, míg a fél évnél hosszabb időtávú hátralékok összege csökkent tavalyhoz képest. Összességében a tartozások összege a 2014-ben regisztrált 96 milliárd forintról 93 milliárdra csökkent. A villamos energiát fogyasztók hátraléka 5 milliárd forinttal lett kevesebb, míg a gáz és távhőt használók valamelyest növelték tartozásaikat.

Meglepően sok, több mint 71 ezer gázfogyasztót kapcsoltak ki idén az ellátásból, míg tavaly a kényszerű lekapcsolások száma nem érte el a 40 ezret. A villamos energia szolgáltatásból jelenleg csaknem 21 ezren vannak kikapcsolva, míg tavaly több mint 26 ezren nélkülözték hosszabb-rövidebb ideig ezt az energiafajtát.

 

Orbánéknak szerencséjük volt
Az Orbán-kormány szerencsés volt, hogy a földgáz árát akkor mérsékelte, amikor az energiahordozók árai amúgy is csökkentek a világpiacon. Erről Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője lapunknak elmondta, hogy a földgáz ára mindig néhány hónappal követi a kőolaját. Márpedig a kőolaj ára 2010 és 2014 nyara között jelentősen csökkent, majd egészen ez év tavaszáig a stabil ár volt a jellemző, amikor emelkedni kezdett az ára, majd ismét csökkenésnek indult. A földgázra az a jellemző, hogy szerződéses áron árusítják, de ez is követi a világpiaci tendenciákat, vagyis az év végéig stabilan alacsony lesz az ár.
Pletser Tamás szót ejtett arról is, hogy lesz elegendő földgáz, ugyanis a tározókat Magyarországon megfelelő ütemben töltik fel. Most könnyebb a helyzet, mint tavaly. Egy esztendeje ugyanis kemény télre számítottak, de ez elmaradt. Ugyancsak feleslegesnek bizonyult, hogy a szakemberek tartottak az orosz-ukrán konfliktus kiújulásától. A két ország viszonya ugyan nem javult, de a földgázszállítás zavartalan volt. Így kevesebb friss gázt kellett.