Oroszország;Antarktisz;

2015-08-05 11:20:00

Részt kér az Antarktiszból Oroszország

Hivatalos kérelmet nyújtott be az ENSZ-nek Oroszország kedden, amelyben több mint egy millió négyzetkilométeres területet igényel az Antarktiszból. Moszkva indoklása szerint a több éves tudományos kutatás, amelyet a déli sarkvidéken folytattak feljogosítja az oroszokat az óceánban található nyersanyaglelőhelyek birtoklására - számolt be a France Presse hírügynökség.

Oroszország az ENSZ kontinentális határainak meghúzásáért felelős bizottsághoz nyújtotta be kérelmét az 1,2 millió négyzetkilométeres területre. Nem ez volt az első alkalom, 2001-ben azonban még több bizonyítékot kért az ENSZ az orosz kérés alátámasztására.

Az orosz kormány érvelése szerint az utóbbi évek tudományos kutatásai alapján az orosz fennhatóság mintegy 200 tengeri mérföldre kell kiterjedjen. Legutóbb tavaly októberben indítottak orosz expedíciót az Antarktiszra. Az orosz igény olyan területet is magába foglal, amelyet Dánia és Kanada is magáénak akar. Az Antarktisz ugyanis olyan terület, amelyért több ország ringbe szállt. Olyan tudományos és gazdasági előnyökért zajló küzdelem tétje, amelyben részt vesz több is a világ leggazdagabb államai közül. Nem véletlenül, hiszen a tét a jégkontinens több milliárd dollár értékű, tengerfenékből kitermelhető szénhidrogén készlete.

Többek között Dánia, Norvégia, Kanada, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország, Ausztrália, Argentina, Dél-Korea és India is gyors ütemben igyekszik növelni jelenlétét a déli sarkvidéken.