Útlezárással tiltakoznak a menekülttábor ellen Sormáson

Publikálás dátuma
2015.08.05. 16:08
A Jobbik tiltakozott Sormáson a tervezett menekülttábor ellen még augusztus elsején, egy nappal azután, hogy a Magyar Közlönyben
Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára részvételével tartottak rögtönzött lakossági fórumot szerda délben a Zala megyei Sormáson, hogy a település nagy számban összegyűlt lakóit a tervezett befogadó állomásról tájékoztassák. 

Az államtitkár a polgármesterrel történt egyeztetés utáni fórumon kifejtette: konténerekből, sátrakból álló, már látványában is az átmeneti jelleget mutató, mintegy ezer ember befogadására alkalmas, hangsúlyozottan ideiglenes tábort kívánnak kialakítani. Az építkezés várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg. A közbiztonságot és a közegészségügyet érintő felvetésekre válaszolva többször is kiemelte: garantálni fogják az ott élők megfelelő biztonságát, ezért is kívánnak egyeztetésekkel kompromisszumos megoldásra jutni a településsel.

Eddig a Magyar Távirati Iroda hivatalos híre.

És akkor munkatársunk, Veress Jenő  helyszíni beszámolója:

Pogácsás Tibor államtitkárt délelőtt 11 órára várták a Zala megyei Sormáson, a Baranya megyei Martonfa mellett menekülttábornak kijelölt településen (eredetileg Kontrát Károly államtitkár társaságában). Mintegy százan gyűltek össze, maszkokban a község kultúrházában. Többen maszkot viseltek, mert fertőzéstől félnek, rettenetesen fel voltak háborodva, mert kormányzati részről senki nem tájékoztatta tájékoztatta őket a tervekről. Az államtitkár végül 12.10-kor befutott Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselő társaságában, hogy többször indignálódva közölje: nem lakossági fórumra jött, hanem a képviselő testületet és a helyi vállalkozók képviselőit kívánta tájékoztatni. A szándék ellenére több kérdéssre is válaszolt, de viszonylag gyorsan befejezte, mert neki "tovább kell mennie". A találkozó meglehetősen feszült hangulatban zajlott le, s bár az államtitkár nagyon is konkrét kérdéseket kapott, általánosságokat válaszolt.

A látogatás után a sormási alpolgármester bejelentette: péntektől meghatározatlan ideig félpályás útlezárással tiltakoznak a lakóházaktól 200 méternyire tervezett menekülttábor ellen.

Szerző
Frissítve: 2015.08.05. 16:26

DK: milyen szerepe volt az MNB-nek a Quaestor-ügyben?

A Demokratikus Koalíciónak (DK) elege van abból, hogy a Quaestor-ügyben a Fidesz és a kormány csak hitegeti az embereket, és arra szólítja fel a kabinetet, számoljon be arról, milyen szerepet játszott a brókerbotrányban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - mondta a DK alelnöke szerdán az MTI-nek.

Varju László úgy fogalmazott: a botrány elsősorban amiatt következett be, mert az emberek egy Fidesz-közeli vállalkozóra bízták a pénzüket, aki ha "egy centivel közelebb van a kormányhoz, akkor miniszter lett volna". A képviselő szerint Tarsoly Csaba a jegybank "felügyelete alatt lophatott el 150 milliárd forintot", ezért a Quaestor-ügy egyik felelőse Matolcsy György, az MNB elnöke.

Az ügyészség viszont nem vonja felelősségre Matolcsy Györgyöt, "talán azért nem mer lépni", mert Polt Péter legfőbb ügyész felesége az MNB-ben dolgozik - tett hozzá.

Varju László azt kérdezte, hogyan ülhet a helyén Matolcsy György, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki "Tarsoly Csabával közösen üzletelt", Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, "akinél százmilliók tűntek el", illetve Orbán Viktor miniszterelnök, "aki a 150 milliárd forintos csalásról tudott".

Szerző
Témák
MNB DK Quaestor

MSZP: miért mentesül a Hruria a fizetési kötelezettség alól?

Az MSZP azt kérdezi a nemzetgazdasági minisztertől, miért engedik ki a végelszámolással fizetési kötelezettsége alól a Quaestor Financial Hrurira Kft.-t.

Szakács László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a céginformációs adatok szerint a kft.-vel szemben július 9-én kezdődött végelszámolás, amely lényegében megszüntetést jelent. Emlékeztetett arra, hogy a Quaestor-kötvényeket ez a kft. bocsátotta ki, bár az eladási szerződésekben Q-ÉP Zrt. az eladó.

Értékelése szerint kiengedik a kötelemből azt a társaságot, amelyiknek fizetési kötelezettsége lehet a károsultak, a Befektető-védelmi Alap, a Quaestor-alap és az azokat esetlegesen előzetesen finanszírozó bankok és az MNB felé.Az Országgyűlés brókerbotrányt vizsgáló albizottságának tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény áprilisi elfogadása után minden fideszes vezető azt mondta, három hónapon belül minden károsult megkapja jogos jussát. Szerinte azonban a kormány el akarja odázni a jogszabály végrehajtását. Ezért is fordult írásbeli kérdéssel Varga Mihály miniszterhez a múlt héten - mondta.

Szakács László a többi között azt kérdezi a nemzetgazdasági minisztertől: mi az álláspontja arról, hogy a Quaestor összeomlása előtti utolsó pillanatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium kivette a cégnél tartott pénzét? Miért hivatkozik a tárca az Alkotmánybírósághoz benyújtott panaszok elbírálására, amikor annak nincsen halasztó hatálya a törvény végrehajtására?

Az MSZP-s politikus amellett, hogy a Quaestorral kapcsolatban is firtatta az MNB felelősségét, azt is megkérdezte Varga Mihálytól: mi az álláspontja arról, hogy a jegybank a törvényben meghatározott feladatain túl műkincseket vásárol?

Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese elmondta, azért jöttek az MNB elé, hogy támogatásukról biztosítsák az épület előtt tüntető Quaestor-károsultakat. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP tavasszal jogi segítséget is ajánlott a károsultaknak. Közölte, most úgy látják, hogy újra segíteni kell a károsultaknak, a kormány ugyanis azt mondja, minden rendben van, folynak a kifizetések, miközben ez nem így van.

Szerző