Előfizetés

Lecsapott a vihar Budapestre: jégeső, beázott Nyugati (fotók)

Publikálás dátuma
2015.08.05. 19:26
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Lecsapott a vihar Budapestre is szerda délután, a heves esőzés miatt csak lépésben lehetett haladni a város több pontján, még a Nyugati pályaudvar is beázott, a Váci utcát jég borította, a Libegő leállt.

Szerdán az ország nagy részére riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a zivatarok és felhőszakadások miatt, amelyek délutánra a fővárost is elérték. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szerdán nagyobb, csütörtökön már jóval kisebb valószínűséggel néhány zivatarcellához felhőszakadás (ált. 25-45, néhol > 50 mm) társulhat - írta az OMSZ figyelmeztetésében.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Több mint százötven bejelentés
A vihar miatt több mint százötven bejelentést kaptak eddig a tűzoltók Budapesten - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője szerda este az MTI-t. Győrfi Gábor elmondta: eddig ötvennél több helyszínre mentek ki a tűzoltók. Közölte: a főváros V., VI. és VII. kerületében főleg vizet kellett szivattyúzniuk, a XIV. kerületben pedig kidőlt fák, leszakadt ágak zuhantak autókra, kerítésekre.

Leáll az e-matrica eladása hétfőn

Publikálás dátuma
2015.08.05. 18:53
Korábbi felvétel. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Szünetel az e-matrica értékesítés augusztus 10-én hétfőn hajnali 1 és 5 óra között, a rendszer tervezett karbantartása miatt - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szerdán.

Ebben az időszakban egyik értékesítési csatornán sem lesz lehetőség az e-matrica megváltására, ezért a NÚSZ azt ajánlja, hogy elővételben vegyék meg azt mindazok, akik ebben az időszakban szeretnének közlekedni a díjköteles úthálózaton Magyarországon.

Az e-matrica az interneten keresztül az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon és mobileszközön keresztül (SMS-ben vagy mobilalkalmazással) vásárolható meg előre, továbbá személyesen a NÚSZ Zrt. országszerte 17 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodájában, és a viszonteladói értékesítési pontokon. 

A díjrendelet értelmében az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles útszakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az utólag megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után - emlékeztet a NÚSZ a közleményben.

Bezáratják a vörösiszap-tározót Almásfüzitőn?

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal elutasította az almásfüzitői vörösiszap-tározón hulladékhasznosítást végző cég működési engedélyének meghosszabbítására vonatkozó kérelmét, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. fellebbez a döntés ellen - közölte a cég szerdán.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. álláspontja szerint a kormányhivatal 2015. július 31-i határozatában nem a vörösiszap-tározókon végzett tevékenység szakmaiságát vagy pozitív környezeti hatásait vitatja, hanem jogértelmezési kérdéseket vet fel. "Az engedélyezési folyamatban a pozitív környezeti hatásokkal járó tevékenység jogszabályi változásoknak megfelelő értelmezése folyik" - írták. Ebben az értelmezésben véleménykülönbség van a kormányhivatal és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. között, ezért a cég él fellebbezési jogával.  

Hangsúlyozták, hogy a hulladékhasznosítási tevékenység összgazdasági érdek, a jelenlegi egyetlen járható, környezetbarát alternatíva, a tározók lefedése pedig mind a helyi lakosok, mind a természeti környezet számára  kiemelten fontos.

A környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként eljáró kormányhivatal határozata kötelezi a céget, hogy 30 napon belül mutasson be ütemtervet a területen lévő hulladékok megfelelő kezelésére, valamint a terület porzásmentesítésének megoldására. 

Az engedélykérelem elutasításának indoklásában egyebek közt megállapították, hogy egyes veszélyes hulladékok biológiai lebontással történő kezelése esetén nem történik meg a hulladékok veszélyességi jellemzőinek - nehézfém tartalom - csökkentése, így ezek a veszélyes alkotók visszamaradnak a cég által előállított anyagban. A hulladékkezelési technológiában a nehézfémek koncentrációja a nem veszélyes hulladékok hozzáadásával csökken ugyan, az összmennyiségük azonban változatlan marad - olvasható a határozatban.

A határozatban ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a Duna-part élőhelyeire nézve a területen végzett rekultiváció - amelynek során lefedés és növénytelepítés történik - pozitív hatású. A 2014-es helyszíni bejárás során a parti növényzetben káros hatás, elváltozás nem volt megfigyelhető. A hulladékkezelésből származó zaj és por terhelést jelent, de az évtizedek óta fennáll és egyre csökkenő mértékű a hatása. A rekultiváció 20 évvel ezelőtti megkezdése óta a kiporzás mértéke és területe is egyre csökkent, ez az élővilág szempontjából is egyre pozitívabb. A hasznosítási tevékenység védett természeti értéket nem veszélyeztet, a tevékenység természet- és tájvédelmi érdeket nem sért.

A közel 30 oldalas határozat ismerteti azt is, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az almásfüzitői vörösiszap-tározókon folytatott hulladékkezelési tevékenységgel kapcsolatban. A bizottság honlapja szerint Magyarországnak júniustól két hónap áll rendelkezésére, hogy a probléma orvoslására megtett intézkedésekről tájékoztatást adjon. Ellenkező esetben a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet - áll a bizottsági közleményben.