Előfizetés

Debreceni fohász: csak gólt ne kapjunk!

Már-már reménytelen helyzetbe került a Debreceni VSC a labdarúgó Európa-liga selejtezője harmadik fordulójának első mérkőzését követően, miután hazai pályán 3-2-re kikapott a norvég rekordbajnok Rosenborgtól, így idegenben kellene kiharcolnia a továbbjutást. A DVSC egyedüli esélye az lenne, ha hamar gólt szerezne, s amennyiben sikerülne még egyet lőnie, s kapott gól nélkül átvészelnie a 90 percet, nyert ügye lenne.

Elméletben persze mindig nagyon jók a magyar csapatok, sajnálatos módon azonban ez a sok „ha” nagyon ritkán, gyakorlatilag sosem válik valóra. A DVSC védelmével ráadásul komoly gondok vannak, múlt héten a debreceniek a Rosenborg után a Honvédtól is három gólt kaptak a magyar NB I harmadik fordulójában, igaz, ezt a találkozót végül 3-3-ra hozták. Nem is szólva arról, hogy a Rosenborg fizikálisan és mentálisan is igen erős. Jellemző például, hogy a norvég bajnokságban 17 ponttal előzi meg azt a Moldét, amely 0-3 után 3-3-at játszott kedden otthon a zágrábi Dinamo elleni Bajnokok Ligája selejtezőben.

A Debrecen tegnap érkezett a meccs színhelyére, Trondheimbe, háromórás repülőutat követően. Szerda este hét óra után, tehát a mai találkozó idejében, edzést is vezényelt játékosainak a csapat trénere, Kondás Elemér. A DVSC a mérkőzés után azonnal haza is utazik, s a gép péntek hajnali 2 órakor landol a Ferihegyi repülőtéren – íja a DVSC honlapja. Sérülés miatt nem tarthatott a csapattal Szakály Péter, akinek beszakadt a combhajlítója, emiatt három hetet kell kihagynia, továbbá Dusan Brkovics is Debrecenben maradt, mert a legutóbbi, Rosenborg elleni EL-meccsen begyűjtötte harmadik sárga lapját.

Annyi bizonyos, hogy a trondheimi Lerkendal Stadionban nem lesz teltház. A 21 férőhelyes pályára hétfőn és kedden valamivel több mint kétezer jegyet adtak el a klub honlapjának tájékoztatása szerint. A csütörtökön 19 órakor kezdődő találkozót a máltai Clayton Pisani vezeti.

Újra ver Dárdai csapatának szíve

Publikálás dátuma
2015.08.06. 07:58
Véget érhet a sérüléshullám – Dárdai Pál még szövetségi kapitány ként FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Az utóbbi hetekben komoly sérülési hullám rázta meg a Hetha BSC együttesét. Dárdai Pál csapata számára azonban jó hír, hogy visszatérhet majdnem négy hónapig tartó sérülés után Tolga Cigerci. Nagy munkabírású játékosról van szó, akit Dárdai elődje, Jos Luhukay a „Hertha szívének” nevezett.

„Rendkívül boldogok vagyunk amiatt, hogy Tolga visszatért hozzánk, s bízunk benne, hogy a következő hetekben hamar utoléri magát. Nem a nulláról kezdi, nincs rossz fizikai állapotban, mert már több egyéni tréningen vett részt. Bízunk abban is, hogy az együttes fontos láncszeme lesz” – jelentette ki Michael Preetz, a berliniek klubmenedzsere.

Cigercit a teljes keret egyik legtehetségesebb focistájának tartják. Nemcsak amiatt, mert sokat fut, hanem mert rendkívül labdabiztos, veszélyes a kapura, s remekül lát apályán. A Bild napilap értesülései szerint a vártnál hamarabb térhet vissza a pályára a kiváló előkészítőként ismert Sami Allagui és Mitchell Weiser is. Előbbi már akár augusztus 15-re bevethető lehet, a HBSC ekkor játssza első bajnokiját az Augsburg ellen.

A játékmesternek, Alexander Baumjohannak még várnia kell arra, hogy visszanyerje régi formáját. A rendkívül technikás játékos az eltelt két év alatt két keresztszalag-szakadást is szenvedett. Dárdai azonban az előkészületi meccseken egyre több lehetőséget adott neki. „Megbeszéltük, hogy egyelőre nem kell odatennie magát a párharcokban” – mondta a magyar szakvezető a Berliner Kuriernak. Dárdai számára mindenképpen jó hír, hogy lassan felépülnek sérültjei.

Cseh László újra csúcson

K. D.
Publikálás dátuma
2015.08.06. 07:57
Cseh László tíz év után ismét a világ trónjára került FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM PRETTY
Cseh László aranyérmet nyert 200 méter pillangón a kazanyi vizes világbajnokság tegnapi napján. Az olimpiai ezüstérmes sportoló remek teljesítménnyel két tized másodperccel úszott jobbat a riválisánál a dél-afrikai Chad Le Closnál. Hosszú Katinka 200 méter gyorson az ötödik lett.

Már az 50 méter pillangón szerzett bronzérem után látni lehetett: Cseh László kirobbanó formában van. A kitartása, elszántsága, szorgalma kifizetődött. Az Eger versenyzője 200 méter pillangó aranyérmet szerzett a kazanyi vizes világbajnokságon, s ezzel tíz év után ismét a dobogó legfelső fokára állhatott, akkor Montrealban 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. Az olimpiai ezüstérmes sportoló 1:53.48 perces ideje két tizeddel volt jobb a dél-afrikai Chad Le Clos eredményénél.

A mai döntős program
Férfi 200 m vegyes
Férfi 100 m gyors
Női 200 m pillangó
Női 50 m hát
Női 4x200 m gyors váltó

„Hát, nem gondoltam volna januárban, arccal a harminc felé, hogy kétszáz pillangón leszek a világ legjobbja…” - kezdte értékelését a friss világbajnok Cseh. - Az azért bennem volt, hogy még egyszer meg akarom mutatni, ezért váltottam, ezért kezdtünk új módszerekkel edzeni. Megvan az eredménye. A mai úszás nem volt a legjobb, az utolsó húsz méteren már nagyon nem éreztem a karjaimat, ennek ellenére tudtam, akkor is végigcsinálom. Hogy sírtam-e utána? Majdnem. De csak majdnem – mert erős vagyok” - fogalmazott az úszó, aki a siker érdekében visszalépett a 200 méter vegyes küzdelmeitől. Cseh

Lászlónak ez volt a 11. érme világbajnokságon, amivel az európaiak közül beérte Alexander Popovot (11) és már csak Michael Gross (13) áll előtte.

A 29 éves sportoló aranya után következhetett a 200 méter gyors döntője, ahol Hosszú Katinkáért szoríthattunk. A 200 méter vegyesen világcsúcsot elérő Iron Lady az ötödik helyen ért célba. A győzelmet Katie Ledecky szerezte meg.

„Szeretném Lacira fogni, hogy így sikerült a kétszáz gyors, mert a várakozó helységben néztem a döntőjét, és majdnem elbőgtem magam örömömben... Nincs még egy olyan úszó, aki ennyire megérdemelte, hogy megint aranyérmes legyen. Utána jöttem én, és amit el lehetett rontani a kétszáz gyorson, azt mindent elrontottam. Nagyon nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna” - nyilatkozta Katinka, aki nem jutott a döntőbe 200 méter pillangón. A szám másik magyarja, Szilágyi Liliána viszont a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát a mai fináléba.

„Nagyon örülök, hogy sikerült bejutnom a döntőbe, jól sikerült az úszás, és még egy pici van is bennem. Az éremre, helyezésre nem gondolok, nekem az a legfontosabb, hogy boldogan jöjjek ki a medencéből” - mondta kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok sportoló. A világbajnokság műsorán először szereplő 4x100 méteres vegyes vegyesváltók küzdelmeiben a Balog Gábor, Horváth Dávid, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna összeállítású magyar csapat végül a nyolcadik lett.

Felajánlotta lemondását Merész András
Felajánlotta lemondását Merész András, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, azután, hogy Keszthelyi Ritáék 22-7-re legyőzték Brazíliát, így a kilencedik helyen zárták a kazanyi vizes világbajnokságot.„Minden világesemény utolsó mérkőzése előtt megölelek mindenkit, valamilyen értelemben ez a szokásom, a szeretet jelének tartom ezt a pacsizás helyett” - fogalmazott a szövetség honlapján Merész.
- Persze, most kicsit más volt minden, mert jól tudtam, hogy a meccs után mit mondok majd a szövetség elnökének. Ezen a mai találkozón végig jól és fegyelmezetten játszottak a csajok, igazi sportemberhez méltóan. Egyébként sportemberi mivoltukkal sosem volt gond az utóbbi öt évben” - mondta a tréner.
Személyes egyeztetés és a szövetség elnökségi ülése után várhatóak majd további információk a női válogatott szövetségi kapitányi posztját illetően.„Talán így a legrosszabb kiesni, hogy jól játszottunk, azt hiszem, ez a meccs megérdemelt volna egy 5 méteres párbajt. Nem lőttünk eléggé pontosan, talán két emberelőnyön múlt az egész meccs, és nem tett jót lelkileg az sem, hogy kétszer is a negyed végén kaptunk gólt. Azt gondolom, nagyon fegyelmezetten játszottunk, szinte hibátlanul.
Sajnálom, hogy így alakult” – ezt már Benedek Tibor, a férfi válogatott kapitánya nyilatkozta a kedden 8-7-re elvesztek olaszok elleni csata után, ami azt jelentette, hogy a címvédésen kívül, olimpiai kvótát sem sikerült szereznie a magyar csapatnak. Ma az 5-8. helyért az Egyesült Államokkal csapnak össze Szivós Mártonék. A találkozó 16 órakor kezdődik.