Előfizetés

Orosz hackerek törték fel a Pentagon e-mail-rendszerét

Orosz hackerek feltörték az amerikai védelmi minisztérium e-mail-rendszerét. Az eset két héttel ezelőtt történt, Pentagon-tisztviselők tegnap erősítették meg a kibertámadás hírét az NBC televízió híradójának.

 Az orosz informatikusok a vezérkari főnökök tanácsának belső e-mailjét célozták meg, gyaníthatólag a tisztviselők nyilvános közösségi oldalain keresztül sikerült behatolniuk. Legalább öt tisztviselő levelezését feltörték. Ahogy az illetékesek érzékelték az internetes támadást, a Pentagon azonnal lezárta a bizalmas levelezőrendszert. A tájékoztatás szerint titkos információkat nem sikerült eltulajdonítani. E hét végén pedig már újra használható lesz a Pentagon több mint négyezer alkalmazottjának levelezését szolgáló rendszer, nyilván megerősített biztonsági védelemmel ellátva.

A vizsgálat egyelőre nem derítette ki hogy egyéni hackerakciókról volt szó, vagy a kibertámadást az orosz kormányzat utasítására hajtották végre, azt azonban megerősítették, hogy magasan képzett informatikusok lehettek az akció mögött. Idén már a Fehér Ház és a Külügyminisztérium e-mail-rendszerébe is sikerült betörniük hackereknek.

Megmenekültek a haláltól Cecil kölykei - Fotók a nemzeti parkról!

Publikálás dátuma
2015.08.07. 10:11

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK A HWANGE NATIONAL PARK FOTÓIBÓL

A zimbabwei Hwange Nemzeti Park, ahol Walter Palmer amerikai fogorvos "vitatott körülmények" közepette megölte a park híres és közkedvelt oroszlánját, Cecilt, most jó hírt közölt: legalább a kölykök megmenekültek, ugyanis befogadta őket a falka. 

Közben az "oroszlángyilkos" világszerte az állatbarátok ellenségévé vált, olyannyira, hogy az amerikai fogorvos floridai nyaralóját is megrongálták. Az ügyben a helyi rendőrség vizsgálatot indított.

Tovább nőtt a légiós betegség halottainak száma

Tízre emelkedett New Yorkban a légiósbetegség-járvány halálos áldozatainak száma, az amerikai nagyváros Bronx negyedének déli részén emellett mintegy száz fertőzöttről tudnak.

Ez a betegség eddigi legsúlyosabb megjelenése New Yorkban. A légiós baktérium július 10-e óta öt, Bronx déli részén lévő légkondicionáló toronyból terjedt el. A létesítményeket a helyi önkormányzat azóta fertőtleníttette. Bill de Blasio New York-i polgármester csütörtökön bejelentette, hogy a város összes épülettulajdonosa bírság terhe mellett lesz köteles az elkövetkező két hétben ellenőriztetni és fertőtleníttetni a házak hűtőtornyait. Ilyen berendezések az újabb építésű, magasabb épületekben működnek.

De Blasio a várakozások szerint a jövő héten törvénytervezetet terjeszt be a nyaranta jelentkező betegség ismétlődő kitöréseinek megakadályozására. Ez egyebek között rendelkezik majd a veszélyeztetett létesítmények rendszeres ellenőrzéséről, a fertőzöttséget bizonyító teszteredmények esetén való fellépésről, valamint az új előírásokat be nem tartó intézmények és személyek elleni szankciókról.

A légiós betegség heveny légúti megbetegedés, amelyet a rosszul fertőtlenített vízvezetékrendszerben, zuhanyozókban, klímaberendezésekben elszaporodó legionella baktériumtörzs vált ki. 1976-ban, az Amerikai Légió veteránszervezet philadelphiai találkozóján mintegy 30 idős ember halálát okozta - ekkor fedezték fel, és erről az esetről kapta a nevét is. A kór emberről emberre nem terjed, csak a mikroorganizmusokat tartalmazó levegő belélegzésével. Az Egyesült Államokban évente 8-18 ezer ember kerül kórházba légiós betegség miatt.

A legionella baktériumtörzs a pécsi klinikán is megjelent, ahogy augusztus elején a Népszava is megírta, az intézményben elvégzik a vízvezetékrendszer fertőtlenítését, amelynek keretében elvégzik a kézmosók, mosdók, mosogatók, falikutak, zuhanyzók és kifolyószelepek, valamint a teljes vezetékrendszer hősokk-kezelését is. A légiós baktériumot egy rutinellenőrzés során mutatták ki a klinika vezetékrendszerben keringő vízből.