Öngyilkosságot követ el Európa - írja a külföldi sajtó

Európa a migránsok hullámával szembeni jelenlegi hozzáállásával saját vesztébe rohan, és ha időben nem tér észhez, élő, egyenes adásban követ el öngyilkosságot - szögezte le "Európa öngyilkossága" című pénteki cikkében a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák lap.

A szlovák gazdasági-közéleti napilap Pavel Novotny kemény hangvételű, a többségében liberális pozsonyi sajtóval merőben ellentétes hangvételű véleménycikkét közölte, amelyben a szerző Brüsszelnek az illegális bevándorlással szembeni tétlenségét bírálja.

A cikkíró hangsúlyozza: bár Európa már hosszú hónapok óta kezeli a bevándorlók ügyét, mindeddig még csak célzás szintjén sem tett említést arról, hogy miként akarja megállítani az afrikai bevándorlók hullámát, és főként, hogy milyen módon kívánja visszaküldeni a "nemkívánatos látogatók" százezreit. Megjegyzi: a bevándorlók növekvő áradatának európai kezelése egy skizofrén beteg viselkedéséhez kezd hasonlítani. Míg a brüsszeli hivatalnokok a tagállamok lakosságának akarata ellenére mindenáron rájuk akarják kényszeríteni a bevándorlókat, addig az ügyet több ország elkezdte saját kezébe venni.

Példaként említi Nagy Britanniát, amely védfalat akar építeni a csatornaalagút védelmére és Magyarországot is, ahol már megkezdték a déli határzár felhúzását. "Úgy tűnhet, mintha London és Budapest egyenesen szembemenne Brüsszellel" - írja a HN, hozzátéve, hogy Cameron és Orbán is kap hideget-meleget a különböző civil szervezetektől, ám esetükben szó sincs az emberi jogok megsértéséről - amiről a közvéleményt szívesen meggyőznék a "gyanús álhumanisták" -, csupán az életben maradás alapvető emberi ösztönének megnyilvánulásáról.

Európa saját maga fizethet rá önnön tétlenségére és tehetetlenségére részint egy újabb bevándorlóáradat, részben pedig a radikálisok megerősödése által - figyelmeztet a cikkíró. És ha az unió végre nem figyel oda Budapest, London vagy akár Pozsony - a bevándorlók okozta problémákat a saját bőrükön érző - lakóinak hangjára, az az utolsó szög lesz saját koporsójába - zárja írását Novotny.

Szerző
Frissítve: 2015.08.07. 20:54

Bajba kerülhetnek a czestochowai zarándoklatok résztvevői

Augusztus elején hagyományosan Lengyelország legismertebb kegyhelye, Czestochowa felé indulnak a zarándokok, akiket idén a szokottnál több mentőautó mellett helyenként az önkéntes tűzoltóság autói is kísérik, hogy locsolással mérsékeljék a tikkasztó hőség hatását. Miután a zarándokok nem csak jellemzően fiatal és jó kondícióban lévő emberek, aki mégis útnak indul, komoly veszélynek teszi ki magát a Lengyelországba is megérkező afrikai hőség miatt. 

A legtöbb vajdaságban harmadfokú hőségriasztást rendeltek el. A lengyel államvasutak (PKP) kilátásba helyezte, hogy amennyiben a sínek 55 foknál forróbbra hevülnek, lassítani fogják a vonatok sebességét. A nyári hónapokban általában szeszélyes időjárású tengermelléken a nyaralók számára kedvező, 30 fok körüli hőmérsékletet mérnek, a hétvégén azonban viharok is várhatók.

Több városban, köztük Varsóban is párakapukat létesítettek. A tömegtájékoztatási eszközök megfelelő folyadékfogyasztásra figyelmeztetik a lakosságot, valamint arra is, hogy az emberek lehetőleg árnyékban vagy zárt helyiségekben tartózkodjanak.

Szerző

Ezért menekülnek - 240 ezer halott, köztük 12 ezer gyerek Szíriában

Publikálás dátuma
2015.08.07. 13:47
Sebesült szíriai menekült egy németországi táborban Fotó: Carl Court/Getty Images Hírek
Már 240 ezer fölé emelkedett a szíriai háború áldozatainak száma, amiből mintegy 12 ezer gyermek, közölte a legújabb statisztikát a Londonban székelő emigráns szír emberi jogi civil szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). 

A France Presse hírügynökség által ismertetett adatok azt mutatják, hogy az utóbbi két hónapban 10 ezerrel emelkedett a halottak száma, ami a harcok kiújulását és intenzitását jelzi. Rami Abdal Rahmane, az OSDH igazgatójának beszámolója kitért a „táborok szerinti” leosztásra is. Közölte: a civil áldozatok száma 71.781, közülük 11954 gyerek. Állampolgárság szerint 42.384 szíriai, azt hogy melyik oldalon harcoltak, hogy kurdok-e vagy szírek, ez esetben nem tüntetik fel. A külföldről érkezett dzsihádisták eddig 34.375 embert veszítettek, állítja az igazgató.

A legnagyobb vesztességeket azonban a kormányerők szenvedték el: 88616 katona vesztette életét eddig, vagyis az áldozatok harmada Bassar el-Aszad katonája volt. (Ez érthető is, hiszen a terrorista merényletek zöme ellenük irányult.) Az OSDH adatai szerint az Asazd oldalán harcoló libanoni síita terrorcsoport, a Hezbollah 3304 harcost veszített. A londoni szervezet úgy véli, a tényleges áldozatok száma minden bizonnyal magasabb, hisze ők nem férnek hozzá minden adathoz. Tudnak viszont arról, hogy mintegy 30 ezer személyt tartanak nyilván eltűntként, közülük vélhetően 20 ezren a rendszer börtöneiben sínylődnek, 4 ezret pedig az Iszlám Állam tart fogva. A statisztikákban nem szerepelnek a kurdok és azok a külföldiek, közöttük a PKK harcosai, akik a pesmergák oldalán szálltak harcba. 

A szíriai polgárháború 2011 tavaszán-nyarán kezdődött.

Szerző