Majdnem ezernégyszáz határsértőt tartóztattak föl

Csongrád megye déli részén 52 csoportban 1153 határsértőt - köztük 255 gyermeket - tartóztattak föl a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve szombaton.

A legnagyobb csoportot délután Mórahalom külterületén fogták el, ott afgán, pakisztáni, szír és bangladesi állampolgárok lépték át illegálisan a zöldhatárt.

Hajnalban a rendőrök Mórahalom külterületén állítottak meg egy kisteherautót, melyet egy 29 éves holland állampolgár vezetett, a jármű rakterében 19 szír és öt iraki határsértő utazott. Néhány órával később az 55-ös főúton, szintén a homokhátsági kisváros közelében a készenléti rendőrök egy 46 éves szerb férfit is elfogtak, aki két szír állampolgárt szállított.A sofőrök ellen  embercsempészet bűntettének gyanúja miatt indult eljárás, a határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt szombaton 1370 embert fogtak el a rendőrök, három gyanúsítottal szemben embercsempészet, két esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Szerző

Hiányos a schengeni egyezmény?

A schengeni egyezmény nem rögzíti a határok megvédésének módját, elegendő forrás sem áll rendelkezésre a megnövekedett migrációs nyomás kezelésére, és nem szankcionálja kellően a határok illegális átlépését - vélekedtek szakértők a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász közölte: a schengeni törvények rögzítik, hogy a kijelölt határátkelőhelyet mikor és hogyan lehet legálisan megközelíteni. A jogszabályok arról is rendelkeznek, hogy aki nem tartja be az előírásokat, azt ki kell utasítani, mégis hiányzik az "érdemi szankciórendszer".

Arra a kérdésre, hogy a schengeni egyezmény vagy más uniós jogszabály előírja-e a határok megvédésének módját, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója azt mondta: "nem szabja meg semmi". A schengeni határok védelme a megállapodásban részt vevő országok kötelessége, annak módszerébe viszont senki nem szólhat bele. "Jogilag fel se merül", hogy megtámadható lenne a magyar-szerb határon épülő határzár - hangsúlyozta.

Ifj. Lomnici Zoltán azt mondta: az Európai Unióban több precedens van arra, hogy büntetőjogi szankciókkal próbálják visszaszorítani az illegális migrációt, és ha Magyarországon a jogalkotó a szigorítás mellett döntene, a jogvédők esetleg felzúdulnának, de a lépés "teljes mértékben jogállami és demokratikus lenne".

"Schengen az Európai Unió legnagyobb vívmánya" - jelentette ki Kovács István, hangsúlyozva, hogy a rendszer tagállamainak polgárai szabadon mozoghatnak, ez pedig az EU egyik alapértéke. Azonban - tette hozzá - az övezet szélén fekvő államok megvédik a határokat.

Kovács István kiemelte: vannak közösségi források a határvédelemre, de az EU költségvetése hétéves ciklusokban évekre lebontva meghatározott, és amikor elfogadták, még "szóba se került" ilyen mértékű migrációs nyomás. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a kormány intézkedett a kerítéshez szükséges források átcsoportosításáról, valamint a rendőrségnek és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak juttatott pluszforrásokról is.

Szerző

Jó fogás - 52 ezer doboz csempészett cigaretta

Publikálás dátuma
2015.08.09. 10:53
FOTÓ: NAV
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei egy közúti ellenőrzéskor több mint 27 millió forint értékű adózatlan cigarettát találtak két kisteherautóba rejtve. Mindkét ügyben költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt indult büntetőeljárás.

A NAV pénzügyőrei Nyugat-Dunántúlon, a 8-as számú főúton járőröztek. Ellenőriztek két magyar rendszámú gépjárművet melyek utastérben, plédekkel letakart kartondobozokban különféle márkájú, magyar adójegy nélküli cigarettákat találtak. A sofőrök a dohánytermékek származását semmilyen módon nem tudták igazolni.

A pénzügyőrök a csomagtérből előkerült összesen 52 ezer doboz, 27 millió forint értékű magyar adójegy nélküli cigarettát, valamint a szállításukra használt kisteherautókat lefoglalták és a két gépjármű vezetője ellen költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Szerző