Előfizetés

Van, ahol már korlátozták az áramfogyasztást

Publikálás dátuma
2015.08.10. 15:28
Fotó: Thinkstock
A folytatódó hőséghullám miatt áramfogyasztás-korlátozást rendelt el hétfőn a lengyel villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító (PSE SA) a lengyelországi nagyfogyasztók számára, a gazdasági minisztérium válságstábot állít fel.

A hétfői napra elrendelt legmagasabb fokú korlátozás a 300 kilowattnál magasabb teljesítményre szerződtetett üzemekre, intézményekre vonatkozik, kórházak kivételével. A nagyfogyasztók 10 és 17 óra között csak minimális, az üzembetartást biztosító energiafogyasztásra jogosultak.

A korlátozást az utóbbi napokban fennálló, Sziléziában és Nyugat-Lengyelországban 40 fokot is érő hőség következtében túlterhelt átviteli hálózat miatt vezették be. A tehermentesítéssel a teljes hálózati üzemkiesést próbálják megelőzni.

A PSE SA már pénteken arra kérte a kisfogyasztókat, korlátozzák a nagyobb áramfogyasztást igénylő készülékek - mosógépek, mosogatógépek, klímaberendezés – használatát.

Az alacsonyabb nyári energiafogyasztás ellenére fenyegető áramszolgáltatás-kiesést a TVN24 hírtelevíziónak nyilatkozó szakértők szerint az is okozhatja, hogy a kiszáradó folyók kevesebb vizet juttatnak az erőművek hűtőberendezésének. Emellett többen a hétfőn kiszabott fogyasztáskorlátozást a lengyelországi átviteli hálózat elavultságával hozzák kapcsolatba. A múlt század 60-as és 70-es éveiben létesített hálózat korszerűsítését a szakemberek évek óta szorgalmazzák.

A kormány számoljon el a bevándorlókra kapott uniós pénzekkel

A Demokratikus Koalíció hétfőn felszólította a kormányt, hogy tíz napon belül számoljon el, mire fordította azt a pénzt, amelyet az európai uniós intézmények a bevándorlási helyzet kezelésére adtak Magyarországnak 2015-ben.

Niedermüller Péter, a párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: amennyiben a kabinet nem tesz eleget a felszólításnak, akkor az Európai Bizottsághoz fordul.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az EU - több forrásból - körülbelül 3 milliárd 546 millió forint támogatást adott a probléma kezelésére idén, a magyar költségvetési hozzájárulás viszont csak 481 millió forint volt.     Hozzátette, hogy a növekvő migráció miatt Magyarország különböző extrafinanszírozásokhoz is hozzájut, ennek keretein belül február végén az Európai Bizottság 1,2 millió euró támogatást adott, augusztus végén pedig 4,5 millió euró érkezik majd.

Miközben a Magyarországra érkező menekültek ellátását döntő többségében az EU finanszírozza, a magyar-szerb határon épülő kerítést magyar költségvetési forrásból kell majd kifizetni - mondta Niedermüller Péter.

Egy igazi gavallér

Júliusban tette közzé a kormány a kormánytisztviselők 2014. június és 2015. május közti utazásainak listáját és azok költségeit. Lázár János utazásairól azonban semmilyen információt sem közöltek, csak egy szűkszavú tájékoztatót: az utazással kapcsolatos költségeket maga fizette. A többi hivatali titok.

A miniszterelnökséget vezető miniszter igazi gavallér. Ki tudhatná jobban nála, milyen anyagi helyzetben van az ország, milyen óriási terhet jelent a költségvetésnek az a temérdek pénz, amit a hivatalosságok külföldi útjaira kell kifizetni. Útiköltség, szállás díj, napidíj, ilyen-olyan reprezentációs költségek. Hiszen mégsem várható el a magyar állami vezetőktől, hogy a külföldi partnerük fizesse ki a kávét valamelyik brüsszeli cukrászdában.

Lázár János elvágta a gordiuszi csomót. Kétszer nem követi el ugyanazt a hibát. Egyszer már magyarázkodhatott ország-világ előtt, hogy kivel járt Londonban, Olaszországban vagy éppen Svájcban, miért került olyan sokba egyik-másik kiruccanása, mintha ő volna Onassis, de a viharok elültek. Perelhetett a közvélemény, hogy márpedig igenis szeretné tudni a részleteket, de Lázárt nem olyan fából faragták, akit akár bírói szóval is sarokba lehetne szorítani. Kifizette a cehet, a többi meg ne érdekeljen senkit.

Mindenki annyit ér, amennyije van, neki pedig szemmel láthatóan sok van. Annyira sok, hogy nem csak drága vadászatokra, milliós hivatalos utazásokra, hanem még titkolózásra is telik. Ez az ember valóban igazi gavallér!