Előfizetés

Visszavonulót fújnak a szélsőségesek

A török szárazföldi csapatok átlépték a szíriai határt – legalábbis ezt közölte a Hawar News honlapja. A hírt más hírügynökségek is átvették. A török egységek az izazi határátkelőnél nyomultak át szíriai területre – szólt a hír. Később azonban cáfolták az értesülést, mondván, kacsáról van szó. Hétfőn egy sor terrorcselekmény rázta meg Törökországot, a merényleteket a szélsőbaloldali csoportok, valamint a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyveresei hajtották végre. Többen életüket vesztették.

Közben bejelentették, hogy az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnya, az al-Nuszra Front visszavonul abból a biztonsági zónából, amelynek létrehozásáról az Egyesült Államok állapodott meg Ankarával. Ebben a zónában lelnének menedékre a szíriai menekültek. Az Iszlám Állam (IS) ugyanakkor továbbra is egy 70 kilométeres szakaszt ellenőriz Szíria északi részén.

Az al-Nuszra Front azzal indokolta a döntést, hogy nem kíván szerepet játszani egy Törökország által támogatott katonai akcióban. Ezért csapatai elhagyják az észak-szíriai Aleppo körzetét. Bár ideológiájukat tekintve nincs lényeges különbség az al-Nuszra Front és az IS között, a szíriai polgárháborúban szembenállnak egymással.

Egyre közelebb a katonaság a Szanaához

A jemeni katonaság hétfőn hat kerületet foglalt vissza a húszi felkelőktől a központi Ibb tartományban. Egyre közelebb jutnak Szanaához, a fővároshoz, ami jelenleg a húszik központjaként szolgál. A helyi fegyveresek, kiegészítve az Abed Rabbo Manszur Hadi elnök kormányához hű katonákkal, komoly harcok árán tettek szert a területekre, ebben nagy segítséget nyújtottak a külföldről érkező légicsapások és fegyverszállítmányok. A visszafoglalt területek határa így al-Qafr kerület lett, amit már mindössze 125 kilométer választ el a fővárostól.

Szanaa szeptember óta van a felkelők kezén, de a jemeni krízis akkor érte el csúcspontját, amikor március végén a déli fekvésű Adent is bevették. Az elnök is ekkor kényszerült menekülni, és ez váltotta ki a Szaúd-Arábia vezette bombázásokat is.

A jemeni polgárháború eddig több mint 4,000 életet követelt, és még többeket taszított éhezésbe és otthontalanságba. A várva várt áttörés négy hónapnyi állóháború után jött el, amikor a kormánypárti csapatok az Egyesült Arab Emírségek fegyverzetével és tankjaival kiegészülve múlt hónapban visszaszerezték Adent.

Azóta a segélycsomagok szállítása is egyszerűbbé vált, és a katonaság folyamatosan próbál észak felé nyomulni. Bár délen is maradtak még húszi csapatok, az elmúlt időszakban ellenük is sikerrel léptek fel. Hétfőn is voltak harcok a déli Abyan tartományban, de ott is győzelmet arattak, és elfoglalták a térség utolsó nagyvárosát, Lawdart is.

Nagyot zuhan az olaj ára

Jelentősen csökkenni fog az olaj ára. Ennek oka az iráni atomprogramról történt megállapodás. Irán fokozatosan tér majd vissza a piacra, s napi egymillió hordó olajat adhat el – írja a Világbank jelentésében. 

Jóslata szerint a jövő évben a nyersanyag ára várhatóan 10 dollárral (9,12 euró) esik majd. Amennyiben beválik a jövendölés, az azt jelentené, hogy a mostani világpiaci árához képest további 21 százalékos csökkenést könyvelhetne el. Az olaj ára ugyanis a nagy kínálat miatt most is viszonylag alacsony.

A Világbank úgy véli, hogy a szankciók feloldásával Irán gazdasági teljesítménye jövőre öt százalékkal emelkedhet. Az idei évben a GDP három százalékkal gyarapszik. Az iráni export pedig 17 milliárd dollárral emelkedik. Ez a perzsa állam GDP-je 3,5 százalékának felel meg.

A Világbank arra számít, hogy Irán elsősorrban Nagy-Britanniával, Kínával, Indiával, Törökországgal és Szaúd-Arábiával fejleszti kereskedelmi kapcsolatait.

Az iráni nukleáris megállapodás kapcsán Teherán garantálta, hogy atomprogramja békés célokat szolgál.