Kiszolgáltatott betegek

Magyarországon évente több száz rendőri eljárás folyik kórházi lopások miatt. Az elkövetők a betegektől és a személyzettől is lopnak, ám a legnagyobb kárt az intézményeknek okozzák. Az Országos Onkológiai Intézetben az idei évben már 22 esetben kellett feljelentést tenni. A kórházi lopások hatékony visszaszorításához alapvető szemléletváltásra lenne szükség, a kórházakból, kiszolgáltatott betegektől való lopást tabuként kellene kezelni.

Már 22 esetben kellett feljelentést tenni a rendőrségen, mert az Országos Onkológiai Intézetben fekvő betegektől lopják el értékeiket – írja a Bors. Jellemzően a diagnosztikai osztályon fordultak elő lopások, a vérvételre igyekvők folyosón hagyott értékeit emelik el a tolvajok. Lövey József klinikai igazgató a lapnak elmondta: minden tudomásukra jutott esetben feljelentést tesznek a XII. kerületi rendőrkapitányságon. Azt gondolja, hogy sokszor a betegek nem jelzik a lopás tényét, így a szám magasabb lehet. A lopások megelőzése érdekében az intézetben minden működő bejáratnál állandó portaszolgálat van, biztonsági szolgálatot működtetnek. Bizonyos fontos helyeken megfigyelő kamerák is üzemelnek – mondta Lövey József. A kórházban a fekvő betegek egyébként értékeiket díjmentesen helyezhetik el az intézmény pénztárában.

Magyarországon évente több száz rendőri eljárás folyik kórházi lopások miatt. Az elkövetők a betegektől és a személyzettől is lopnak, ám a legnagyobb kárt az intézményeknek okozzák – írja a napi.hu. Idén az első félévben csaknem félezer, tavaly egész évben mintegy kilencszáz, tavalyelőtt pedig 1100-nál is több esetben folytatott eljárást a rendőrség kórházi lopások miatt. Az országos bűnügyi statisztika szerint messze a legtöbb ilyen bűncselekményt – az esetek majdnem felét – a fővárosban követik el, amit nagyrészt megmagyaráz, hogy itt van a legtöbb kórház, klinika, országos intézet. A megyék közül kiemelkedően sok – megközelíti a tíz-tíz százalékot – a lopások száma Borsodban, illetve Szabolcsban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A kórházi szarkák évek óta nagy problémát jelentenek a kórházaknak, akik gyakran nemcsak a betegektől, de a kórház személyzetétől is lopnak, sokuknak nem jelent kihívást feltörni az öltözőszobák ajtóit sem – arról nem is beszélve, hogy lopás sajnos a munkatársak között is előfordul. A tolvajok általában a kisebb értéktárgyakra – pénztárcára, ékszerekre, mobiltelefonra – utaznak, megfékezésükben a kórházak sem tudnak sok mindent tenni azon kívül, hogy figyelmeztetik a betegeket, fokozottan ügyeljenek értéktárgyaikra.

Rácz Jenő szerint a megelőzésben korlátozottak a lehetőségek; a betegek letétbe helyezhetik értéktárgyaikat a nővéreknél, egyes kórházi osztályon mobilszéfek is vannak. A Magyar Kórházszövetség volt elnöke a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott: a kameráknak is van visszatartó erejük, ezeket azonban nem lehet kihelyezni a kórtermekben, mosdóban, öltözőben. A szakember hangsúlyozta: bár az intézményekben van őrző-védő szolgálat, ezek munkatársai nem végezhetnek motozást, legfeljebb annyit tehetnek, hogy értesítik a rendőrséget, ám ha valaki gyanúba keveredik, még csak fel sem tartóztathatják, csak akkor, ha a bűncselekmény elkövetése közben érték tetten. Rácz szerint a kórházi lopások hatékony visszaszorításához alapvető szemléletváltásra lenne szükség, a kórházakból, kiszolgáltatott betegektől való lopást tabuként kellene kezelni.

Hamvában holt széfrendelet

2007-ben Horváth Ágnes akkori egészségügyi miniszter bejelentette, 2008. február 15-ével kötelező lesz minden kórházi ágyhoz egy önálló széfet biztosítani, megelőzendő a kórházi lopásokat. A széfek beszerzését az intézményeknek kellett volna megoldaniuk, amihez akkor a tárca 600 millió forintot biztosított. 2008 áprilisában megváltoztatták a széf rendelet, amelyből kimaradt az "önálló" szó, ezzel lehetőséget adva az intézményeknek, hogy a betegek értékeinek megőrzéséről központilag gondoskodhatnak, anélkül, hogy valamennyi ágy mellé külön széfet szereltetnének fel. A kezdeményezés eredménye végül az lett, hogy az addig beszerzett széfek közül volt, amit megtartottak az intézmények, a többségüket azonban egyszerűen kiárusították.Szerző

Évi egymillió forinttal is megrövidíthetik a tanárokat - töltik a sztrájkalapot

Publikálás dátuma
2019.03.20 00:00

Fotó: Vajda József
Utoljára 25 ezer pedagógus szüntette be a munkát, most ezt a tömeget szeretnék megtöbbszörözni.
– Sajnos mi nem tudjuk megerősíteni, hogy hatalmas siker lenne a pedagógus életpálya-modell, mint ahogy azt nemrég Rétvári Bence államtitkár közölte. A valóságban nagyon komoly gondok vannak – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Szabó Zsuzsa szerint az egyik legnagyobb probléma az óraszámok kérdése: a 22-26 órás felosztásban ugyanannyit keres az a tanár, aki heti 26 óra tanórát tart meg, mint aki 22-t. Azzal pedig, hogy a bérek vetítési alapját nem a mindenkori minimálbér teszi ki, jelentős összegeket vonnak el a pedagógusoktól. – Ennek tudatosítására létrehoztunk egy „bérnyomásmérőt”, amelyből kiderült például, hogy egy 31 éve a pályán lévő mesterpedagógus havonta bruttó 100 ezer forinttal kap kevesebbet annál, mintha a jelenlegi minimálbérhez lenne kötve a fizetése. Ez évente 1 millió 200 ezer forintos kiesést jelent számára. De egy pályakezdő is bruttó 50 ezerrel keres kevesebbet, pedig az ő támogatásuk, pályán tartásuk életbevágó lenne – fogalmazott az elnök. A Magyar Nemzet nemrég kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, jövőre 30 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok. Szabó Zsuzsa emlékeztetett: ez volt a PSZ álláspontja is a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésein. Viszont a szakszervezet azt is kikötötte, hogy a 30 százalékos emelés csupán az első lépés lehet, azt további bérfelzárkóztatásnak kell követnie annak érdekében, hogy legalább a kormányzati ciklus végéig elérje a tanárbérek vetítési alapja a minimálbér összegét. Erre a tanács következő, március 26-i ülésén várnak garanciákat. – Szeretnénk, ha megszűnne az időhúzás és érdemben is előrébb jutnánk. Az üléseken gyakran csak azt ismételgetjük, ami előzőleg már elhangzott. Ennek véget kell vetni. Ha március 26-án nem jutunk dűlőre, el kell döntenünk, mit lép a PSZ – mondta az elnök. Az egyik út a sztrájk, amelynek az előkészületei is megkezdődtek. A PSZ Országos Vezetősége nemrég arról döntött: 50 millió forintos sztrájkalap létrehozását javasolja a kongresszusnak; ebből támogatnák azokat a pedagógusokat, akik a sztrájk idejére nem kapnak bért. Elkezdték felmérni a sztrájkhajlandóságot is. Ebben a tekintetben nagy a szórás: vannak iskolák, ahol a tantestület szinte 100 százaléka sztrájkolna, máshol alig érzékelhető a sztrájkkészség. – Ez az eredményektől függően változhat, de abban biztos vagyok, tudjuk mozgósítani a kollégákat, ha szükség lesz rá – vélekedett Szabó Zsuzsa. Felidézte: a 2016-os sztrájkban mintegy 25 ezren vettek részt. Ha belevágnak egy hasonló akcióba, ezt szeretnék megtöbbszörözni. De egyelőre a PSZ bízik a tárgyalások sikerében.
Témák
Oktatás
Frissítve: 2019.03.20 00:00

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.
Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.
Frissítve: 2019.03.19 21:51