Gyárfás Tamás: voltak csalódások Kazanyban

Publikálás dátuma
2015.08.12. 08:00
Gyárfás Tamás már a budapesti vb szemszögéből is nézte a kazanyi világeseményt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Remekeltek a magyarok a kazanyi vizes világbajnokságon. A 10 érem ellenére Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó-szövetség elnöke és a FINA alelnöke nem volt teljesen elégedett az eredménnyel. A sportvezető lapunknak adott interjújában szót ejtett Széles Sándor állapotáról, a budapesti vb előkészületeiről, valamint a napokban sok beszédtémát szolgáltató kabalaállatról.

- Nagyszerűen sikerült magyar szempontból a kazanyi vizes világbajnokság. Hazánk 10 éremmel a táblázat 8. helyén végzett, megduplázva a barcelonai sikereket. Hogyan értékeli a teljesítményünket?

-A magyar csapat azért kitűnő, mert annak ellenére, hogy számos lehetőséget nem használtunk ki, mégis előkelő helyen végeztünk az éremtáblán. Úgy érzem szerezhettünk volna több első helyet is. Voltak csalódások Kazanyban.

- Gyurta Dánielre gondol?

- Önámítás, ha azt mondjuk: Gyurta Dánieltől nem vártunk aranyérmet. Ő is azt várta magától, hiszen az elmúlt három világbajnokságon mindig a dobogó legfelső fokára állt. Most sem volt rosszabb, csak nem úgy jött ki a lépés. Sajnálom, hogy sérülés miatt nem indult Kozma Dominik, de betegség miatt ki kellett hagynia az oroszországi viadalt Kenderesi Tamásnak is. Az ifjúsági olimpiai bajnok legyőzte Cseh Lászlót az országos bajnokságon 200 méter pillangón. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a 200 pillén aranyérmes Cseh nem nyeri meg ebben a számban a vb-t, hanem azt: akkor két magyar állt volna a dobogóra. Hiszen Kenderesi a világ második legjobb idejével volt magyar bajnok. Úgy érzem, Kapás Boglárkában is több volt 800 méter gyorson, mint a hatodik hely. Az 1500 méter gyorson szerzett bronzérme talán elaltatta.

- Az olimpia szempontjából mennyit jelent az itt elért 10 érem?

- Az ötkarikás játékokra ez a teljesítmény nagyon kecsegtető, hiszen néhány klasszis – például Michael Phelps – kivételével hasonló mezőny csobban a medencébe Rióban.

- A sikerek mellett szomorú hírről is lehetett olvasni. Széles Sándor, milyen állapotban van?

- Széles Sándort külön gép szállította haza Oroszországból. Nagyon szorítunk érte, csodálatos edző. Minden elismerés megilleti, hogy ott volt Gyurta Dániel összes versenyén, a kazanyi viadalon. Tőlem megkérdezte a Cornel Marculescu, hogy miért kellett kihozni a vb-re, mert FINA ügyvezető igazgatójának jelentették az orvosok Széles állapotát. Azt válaszoltam: nem volt más választásom. Széles Sándor mindenképp ott akart lenni Kazanyban, s úgy érzem, ha nem hozom ki a világbajnokságra, nagy hibát követek el, mert ő megérdemli, hogy ott legyen. A kiváló edzőt csak egy ember tilthatta volna el, az orvosa, ő azonban mondta: mehet. Nem szerettük volna elvenni az örömöt, hogy láthassa Gyurta Dániel sikereit, hiszen az olimpiai bajnokra nagyon büszkék lehetünk. Dani a negyedik világbajnokságáról is éremmel tért haza, ez egészen elképesztő. Akárhogy is nézzük a 26 éves sportoló Széles Sándor életművének egy nagy része.

- Előfordulhat, hogy Széles Sándor állapota is közre játszott abban, hogy Gyurta Dánielnek nem sikerült megvédenie vb-címét?

- Nem hiszem. Daninak a szíve, lelke az edzőjéé, de ő profi. A két évvel ezelőtti barcelonai vb-n hazaküldtük Széles Sándort, akkor más egészségügyi okok miatt, s Gyurta úgy nyert, hogy nem volt vele a trénere. De le a kalappal Széles előtt, hiszen szörnyű állapota ellenére addig tartotta magát, amíg kellett, s miután leúszta Dani a döntőt – nem attól, hogy harmadik lett – rosszul lett. Ez olyan, mint amikor egy anya felemeli a kocsit, hogy a gyermekét megmentse. Ilyen volt Széles tette.

- Mi történt pontosan Széles Sándorral?

- Erről nem szeretnék beszélni. Nem vagyok orvos, nem szeretnék személyiségi jogot sértő történésekbe belefolyni, így nem árulom el, amit láttam. Széles már magához tért, be fogok menni hozzá a kórházba, csak várom a megfelelő alkalmat.

- Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap átvette a FINA-zászlót. Már kevesebb, mint két év, s Magyarország ad otthont a világ negyedik legnézettebb sporteseményének. Hol tart jelenleg a beruházás?

- A zászló már megvan… Már csak uszoda kell, hogy kitűzzük a falára. Naponta nyomon követem a történéseket. Be is mutattam a Büro ülésen, a készülő uszoda állapotát. Udvariasan mindenki örömmel fogadta, de még síksághoz hasonlít. Egyelőre a földmunkák zajlanak.

- Kazany magasra tette a lécet. Julio C. Maglione, a FINA elnöke az mondta: Oroszország minden idők legjobb világbajnokságát rendezte. A magyar kormányfő is gratulált a rendezéshez. Hosszú Katinka után most a magyar szövetségnek kell világcsúcsot produkálnia. Menni fog?

- Mindent megteszünk. Kazanyban a legértékesebb tapasztalat az volt, hogy az egész város világbajnoksága volt. Nem tudtam olyan helyre menni, hogy ne mosolyogva fogadtak volna. De nemcsak engem. Mindenkit, aki részt vett az eseményen. Oroszország rengeteg pénzt költött a viadalra, mi ebben nem kellhetünk versenyre. Nekünk egyedi ízeket kell kitalálnunk.

- Milyen lesz a magyaros íz?

- Térjünk vissza rá akkor, ha megépült az uszoda.

- Mindenképp. A kazanyi vb-részvevők közül valamennyien medencébe csobbannak, Budapesten is? Gondolok itt elsősorban Cseh Lászlóra.

- Ha rajta múlna, akkor igen, ha a fiatalokon, akkor nem. A Cseh László Kazanyban bebizonyította, hogy bármire képes. Amit az orosz városban produkált, az példátlan, két történelmi sikert is végrehajtott. Én annak örülnék a legjobban, ha például Hosszú Katinka nyakán ott lihegnének a fiatalok. Ettől függetlenül nincs kétségem afelől, hogy az Iron Lady ott lesz Budapesten.

- A Sportsgrid.com azt írta a magyar kabalaállatról, hogy olyan, mintha „egy sorozatgyilkos lelkébe tekintenénk”. Terveznek változtatást a Bol-Dog nevű pulin?

- Kígyót, békát elmondtak róla. Rajtam nem múlik, ha más kabalaállatot szeretnének. Az elmúlt öt Eb-n puli volt, mindig másfajta. Lehet a hatodikba, már belefáradtunk. Az az érdekes, hogy ez a kabalafigura megvan 2013 óta, eddig ez senkinek fel se tűnt, most megjelent egy cikk az említett angol nyelvű portálon, s erre mindenki felbátorodott. Eddig nem merték mondani? De még egyszer hangsúlyozom: hajlandó lennék változtatni.

Szerző

Aggódnak a mérnökök

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:57
Johnny Herbert FOTÓ: EUROPRESS
A Forma-1 Stratégiai Csoportja megállapodott, hogy már az augusztus 23-i Belga Nagydíjon bevezetik a rajtprocedúrára vonatkozó szigorításokat, mely szerint a jövőben nem a mérnökök optimalizálják a kuplung beállításait, hanem a versenyzőnek kell kitapasztalnia.

Mivel ez év közbeni változtatás, a hátralévő versenyekre átmeneti megoldást alkalmaznak: korlátozzák a rádiós adatforgalmat, és megtiltják, hogy változtassanak az autó beállításán a bokszutca elhagyását követően. A mérnökök nem örülnek a változtatásoknak, a korábbi versenyző, Johnny Herbert szerint nem bíznak versenyzőik képességeiben. „A főtervezőm számára a pilóta volt a leggyengébb láncszem, szívesebben alkalmazott volna robotokat.”

A Force India csapatmenedzsere, Andy Stevenson elmondta, így a versenyzők előre tudják majd, hogy rosszul sikerül a start, és nem is tehetnek ellene semmit. „Ha nem találják meg a körülményekhez megfelelő fogáspontot, tönkretehetik a kuplungot, így vagy rosszul rajtolnak, vagy a verseny későbbi szakaszában égetik le azt” – magyarázta a szakember.

Szerző
Frissítve: 2015.08.11. 22:57

Dárdai Pál még álmodhat a fináléról

Publikálás dátuma
2015.08.12. 07:56
Dárdai elégedetten szemlélte fi ait FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Vette Dárdai Pál csapata az első akadályt. A Német DFB Kupa első fordulójában ugyanis a Hertha BSC idegenben verte meg az Arminia Bielefeldet 2-0-ra a tavaly a botrányos helyzetkihasználása miatt sokat bírált Salomon Kalou (73.) és az újonnan igazolt Vladimir Darida (89.) góljával.

Ha azt vesszük, hogy a harmadosztályból a Bundesliga 2-be felkerült együttesről van szó, azt mondhatnánk, kötelező volt a győzelem. Ám a berlinieket már jónéhányszor megtréfálták a sorozatban alacsonyabb osztályú csapatok, s számos alkalommal fordult elő, hogy a fővárosiaknak már az első fordulóban búcsút kellett inteniük a további küzdelmeknek.

Azért sem lebecsülendő ez az eredmény, mert a bielefeldieket joggal nevezhetjük igazi kupaspecialista együttesnek: az elmúlt szezonban egészen az elődöntőig verekedte magát az együttes. Sosem volt példa arra a német kupa történetében, hogy egy harmadosztályú együttesnek sikerüljön ez a bravúr.

Német kupa, 1. forduló, hétfői eredmények
Aalen-Nürnberg 0-1
Bielefeld-Hertha BSC 0-2
Osnabrück-RB Leipzig 1-0-nál
félbeszakadt
St. Pauli-Mönchengladbach 1-4

S még egy nem éppen jelentéktelen mellékkörülmény. A győzelem remek morálról is tanúskodik, hiszen vasárnap egy motoros rálőtt a Hertha Bielefeldbe haladó buszára, s csak csodával határos, hogy senki sem sérült meg. A rendőrség szerint nem focifanatikus volt az elkövető, hanem egy „túlfűtött” motoros.

A Hertha nyugodtan próbált játszani, labdatartásra törekedett. Sokat gyakorolták a nyár folyamán a támadásépítést, ez lehet a későbbiekben Dárdai védjegye. A volt magyar szövetségi kapitány elégedett volt a látottakkal. Kivált a védelemmel,

amely nagyon jól állta a sarat. Persze a Hertha még távol, négy nagyon nehéznek ígérkező mérkőzésre áll attól, hogy teljesítse Dárdai nagy álmát, s eljusson a kupafináléba, amelyet Berlinben, hazai közönség előtt játszhatna le. A Hertha utoljára 1985-ben jutott el a DFB Kupa döntőjébe.

Drámai jelenet miatt kellett félbeszakítani az Osnabrück-Lübeck kupatalálkozót: a 71. percben fejbe dobták a játékvezetőt. Ekkor a hazaiak álltak vezetésre. Feltételezhetően a vendégek javára írják a meccset, bár a lübeckiek megismételt mérkőzés lebonyolítását javasolták ellenfelüknek.

Szerző
Frissítve: 2015.08.11. 22:30