Folytatódik a magyar-román diplomáciai csörte

Hétfőn Bukarestben kérették be a magyar nagykövetség képviselőjét (a nagykövet épp szabadságát tölti), kedden Budapesten hívták vörös szőnyegre a román nagykövetet, de ezzel nem zárult le a magyar-román diplomáciai szópárbaj legújabb fejezete.

A  román külügy közleményben jelezte, mindössze kihallgatáson vett részt a budapesti román nagykövet, akit magyar közlés szerint viszont bekérettek a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM). Bukaresti tájékoztatás szerint Victor Micula román nagykövet hétfőn audienciát kért, azért ment kedden a magyar külügyminisztériumba, mert ekkorra kapott időpontot.

Budapesti közlés szerint  viszont Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kérette hivatalába Victor Micula budapesti román nagykövetet, és magyarázatot kért Victor Ponta román miniszterelnök egyes – hétfőn a Romania TV esti adásában elhangzott – kijelentéseire, amelyekkel „Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette”.

A román miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Magyarország provokálja Romániát, miközben az európai országok és az Egyesült Államok részéről „rendszeres bírálatoknak” van kitéve a magyar kormány antiszemitizmusáért, a revizionizmusáért, oroszbarátságáért, a bevándorlók ellen épített kerítésért, és eközben arra tesz kísérletet, hogy „Romániát is belerángassák a botrányba”. Ponta hozzátette, nem kíván bekapcsolódni ebbe a játékba, és azt akarja, hogy a magyar kormány feleljen azért, amit tesz. A román kormányfő ezzel azokra a kijelentésekre reagált, amelyeket Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete tett a Romania Libera napilapban hétfőn közölt interjúban, azt nyilatkozva, hogy a román fél részéről hiányzik a jószándék egyes együttműködési kérdésekben. .

A magyar külügy szerint „a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elítélése okoz” – állította a magyar külügyi közlemény.

Válaszképpen Ponta facebook oldalán reagált.  „Nem akarok belesétálni Budapest provokációs csapdájába, de a román kormány nem tűrheti a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetének vagy az országunkba látogató magyar hivatalosságoknak az elfogadhatatlan kisiklásait”. A szociáldemokrata román miniszterelnök szerint a román külügyminisztérium kiegyensúlyozottan és az európai normákkal összhangban reagált Zákonyi Botond magyar nagykövet kijelentéseire.

"Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről" - fogalmazott Victor Ponta. Hozzátette: a román politika más szereplőitől eltérően őt nem kényszerítik az Európai Néppárt (EPP) vezetői arra, hogy "behunyja a szemét", és "alázatosan lenyelje" a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott kijelentéseket.

Orbán Viktor „barátja”, Traian Basescu volt államfő is megszólalt. Basescu a határon túli románok marosfői nyári táborában, ahol 2013-ban megígérte, hogy „rendre utasítja” Budapestet, mert „pofátlanokká váltak”  a magyar politikusok és azt is kilátásba helyzete, hogy a magyar kormányzati szereplők nem fognak többé zavartalanul „lófrálni” Hargita és Kovászna megyékben, most sem ragaszkodott különösebben a diplomácia szabályaihoz, „pofa kérdésről” beszélt. "Úgy gondolom, mi nem piszkálunk bele Magyarország térképébe, bár piszkálhatnánk a határ és a Tisza közötti részt, de mi illedelmesek és jólneveltek vagyunk. Majd kijelentjük, hogy ne mondják meg nekünk, hogyan rendezzük a régióinkat, és ezek mennyire legyenek autonómok. (...) Szóval a probléma pofa kérdése, és teljesen komolyan mondom, hogyha ragaszkodnak a magukéhoz Székelyföld autonómiájával kapcsolatban, nem látom, miért ne beszélhetnénk a határ és a Tisza közötti terület autonómiájáról" - mondta Basescu.

Szerző
Témák
Victor Ponta KKM

Lövöldözés a Fehér Házban

Őrizetbe vették a washingtoni Fehér Ház egyik női alkalmazottját, mert rálőtt a kongresszust őrző capitoliumi rendőrség egyik tagjára, akivel viszonyt folytatott - közölte híroldalán kedden az amerikai CNN televízió.

Barvetta Singletaryt, az elnök és a képviselőház törvényhozásügyi kapcsolattartó irodájának különleges asszisztensét pénteken vették őrizetbe. A nőt a Fehér Ház hétfői közlése szerint azóta fizetés nélküli kényszerszabadságra küldték, és az elnöki hivatalba szóló belépőjét visszavonták.

Singletaryt hétfőn 75 ezer dollárnyi óvadék kifizetése fejében kiengedték a börtönből.

A konfliktus azzal kezdődött, hogy a nő péntek reggel pásztorórára hívta fel a rendőrt marylandi lakására, de ezután kérdőre vonta egy másik nővel kapcsolatban. Singletary megpróbálta elvenni a szeretője telefonjait, de végül a szolgálati fegyverét ragadta el, amellyel megfenyegette, majd kétszer rá is lőtt. A férfi elmenekült a lakásból és kihívta a rendőrséget. 

Barvetta Singletary 2014 óta a Fehér Ház alkalmazottja. Azelőtt James Clyburn képviselő kabinetfőnök-helyettese volt, 125 ezer dolláros éves fizetéssel. Az ügyben több vizsgálat is indult.

Szerző

Fűszerezve

Publikálás dátuma
2015.08.12. 08:21

Gyerekkorom nagy élménye volt Öveges professzor okos műsora a fizika érdekességeiről. Az M1 Ma délután műsorfolyamának érdekes színfoltja a Minden tudás című, fiatalok számára készült ismeretterjesztő blokk. Okos magyar találmány a baktériumok ellen; bronzkori település feltárása nem messze a fővárostól; megtalálták a májat tönkretevő hepatitisz C kezelésének módját a magyar orvosok; fiatal magyar számítástechnikus csapat nemzetközi elismerése egy városnéző, kalandos, telefon applikáció kifejlesztéséért... Mint annak idején, az érdekesebbnél érdekesebb tudósítások most is a képernyő elé szegeztek, sajnáltam, hogy az unokám nem ül mellettem. Csak az egyes filmek között ne akarták volna gyúrni az agyamat is: menekültek randalíroznak itthon és külföldön; kormányhirdetés a magyar reformok sikeréről... Ha esetleg a hírműsorok propaganda folyama nem érné el a fiatalokat, nosza, egy kis "fűszerrel" megízesítik a tudományos-felvilágosítást is. Ne próbáljatok elbújni! Megtalálunk!

Szerző
Témák
Öreg Sam 6.oldal