Klímaváltozás - Érzékeljük, de védtelenek vagyunk

Publikálás dátuma
2015.08.13. 07:14
Fotó: Thinkstock
A lakosság nyolcvan százaléka a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és aggódik a klímaváltozás miatt, tízből heten pedig védtelennek érzi magukat a klímaváltozás hatásaival szemben - áll az Energiaklub felmérésében. Elsősorban a kisebb településeken élők tapasztalnak egyre forróbb nyarakat, egyre gyakoribb aszályokat és a kártevők elszaporodását, tízből hatan egyre gyakoribb heves zivatarokat és szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlelnek lakóhelyükön.

A válaszadók leginkább attól tartanak, hogy a klímaváltozás egészségi problémákat okoz. Sokan aggódnak amiatt, hogy kár keletkezik lakóingatlanukban, illetve termésükben, valamint hogy a szélsőséges időjárás miatt huzamos ideig tartó áramszünetek alakulnak ki. A lakosság több mint 70 százaléka védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben, és a válaszadók 64 százaléka érzi úgy, hogy nem kap elég segítséget ahhoz, hogy védekezni tudjon.

A felmérés szerint a lakosok fele azt gondolja, hogy önkormányzatának konkrét védekező intézkedéseket kellene indítania a településen. A kutatásból az is kiderül, hogy az önkormányzatok számíthatnak a lakosság aktivitására: tízből nyolcan nyilatkoztak úgy, hogy részt vennének olyan helyi programokban, amelyek révén a település jobban felkészülhet a környezet várható változásaira.

(Az Energiaklub felmérését 1600 fős, országosan reprezentatív mintán végezték júliusban.)

Szerző

Óriáskeréken a világ

Publikálás dátuma
2015.08.13. 07:13
A gyerekek többsége még soha nem volt a Balatonnál és nem ült hajón FORRÁS: VODAFONE
Csaknem 100 hátrányos helyzetű gyermeket látott vendégül a Vodafone Magyarország Alapítvány a napokban a Balaton partján. A Siófoki Nagystrand közreműködésével megrendezett egész napos program során átadták a budapesti Anyaoltalmazó Alapítvány és a gyömrői Általános Iskola Speciális Szakiskola Diákotthon és Gyermekotthon lakóinak azt a mintegy 400 ezer forintot, amely a tavaly év végén kiadott „Max a barátság nyomában” című mesekönyv bevételéből befolyt az alapítvány számlájára.

- A mesekönyv azért született meg, hogy felhívja a figyelmet az emberi kapcsolatok, a család és barátság jelentőségére. Sok gyermeknek nem adatik meg a nyaralás lehetősége. Úgy döntöttük, nem csupán átadjuk a bevételből befolyt összeget, hanem szervezünk számukra egy feledhetetlen programot is. Önkénteseink boldogan vállalták, hogy együtt töltik a napot a gyermekekkel. S mi lehetett volna jobb helyszín a Balatonnál?– mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Az egész napos program során egy kalandos hajókázást követően az újdonsült matrózok 70 méter magasból, a siófoki Vodafone 4G Óriáskerékről csodálták meg a tóra nyíló lélegzetelállító kilátást, majd ellenőrizték, igaz-e a mondás, hogy a balatoni lángosnak nincs párja. Sokan még életükben nem jártak a Balatonon, nem ültek sem hajón, sem óriáskeréken, így nem csoda, hogy a gyermekek alig akartak hazautazni a nap végén. - Én annak örültem a legjobban, hogy egy egész napot együtt tölthettem az anyukámmal – mondta a budapesti Anyaoltalmazó Alapítvány egyik lakója.

Az alapítvány által támogatott gyermekotthonok lakói mellett a bagi romatelepen élő gyermekek is részt vettek a kiránduláson. Ők Kovács Krisztinával, a Vodafone Főállású Angyalával érkeztek, aki azon dolgozik, hogy létrehozzon Bagon egy olyan közösségfejlesztésen alapuló roma integrációs modellt - az úgyneveztt Jogklinika Programot - amely a későbbiekben más régiókban is könnyedén adaptálható lesz. Ez az önkéntesek közreműködésén alapuló modell folyamatos közösségi párbeszédeken (lakossági és szakmai fórumokon, adósságrendezési stratégián stb.) keresztül kínál megoldást a szinte napról-napra súlyosbodó konfliktusok feloldására.

Szerző

Férfi 40: az ellenzék politikai lehetősége?

Publikálás dátuma
2015.08.13. 07:09
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Amennyiben sikeres lesz a szakszervezetek aláírásgyűjtése, az lépéskényszerbe sodorhatja a kormányt - összegezte a Policy Agenda elemző cég, miután megvizsgálta, milyen hatása lenne a magyar belpolitikára, ha népszavazást írnának ki a férfiak 40 éves munkaviszonnyal való nyugdíjba vonulási lehetőségéről. 

Az elemzés szerint egy esetleges referendum új megvilágításba helyezheti a szakszervezetek szerepét hazánkban, ugyanis "az Orbán-kormány munkavállalói képviseleti politikájának az volt eddig az alapja, hogy demokratikus legitimitás hiányában erre a képviseletre igazából a kormány jogosult" - írták.

Szerintük a "Férfi 40" nem csupán egy konkrét ügyről szól, hanem utat nyithat az eddigi jóléti politika kérdésének újratárgyalása felé. "Ez pedig lökést adhat az ellenzéki pártok számára, hogy ezen logika mentén szintén megfogalmazzák javaslataikat, vagy akár idejekorán választási ígéreteiket" - állapították meg.

Álláspontjuk szerint az idei ősz arról szól majd, rávehető-e arra a társadalom, hogy jóléti intézkedésekért megmozduljon: "ha igen, akkor az ellenzék számára nyílik új terep, amely új kezdeményezéseket is hozhat, és nem csak a Fidesz eddigi intézkedéseinek a kritizálását. Ha a Fidesznek sikerül elbizonytalanítania a társadalom tagjait, és nem lesz sikeres már az aláírásgyűjtés sem, akkor tovább szűkíti a pályát az ellenzéki pártok számára".

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke korábban közölte: eddig 30-40 ezer aláírás gyűlt össze a népszavazási kezdeményezésre - ahhoz, hogy voksolni lehessen a kérdésről, 200 ezer szignó kell.

Szerző