Előfizetés

Tiborcz nélkül is nyert az Elios

Annak ellenére, hogy versenytársai olcsóbb ajánlatot tettek, végül Tiborcz István volt cége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. korszerűsítheti Jászberény közvilágítását - tudta meg a VS.hu. 

A lap úgy tudja, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya (KFF) tavaly kétszer is visszadobta a tendert, mert versenykorlátozónak találta azt: túl szigorúan fogalmazták meg a pályázóknak szükséges referenciákat. A végleges kiírás májusban jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben: ebben annyi szerepelt, hogy nem a legalacsonyabb összegű ajánlatot keresik, hanem az "összességében legelőnyösebbet".

A jászberényi pályázatra végül három vállalat adott be ajánlatot, a vetélytársak mind az Elios alá ígértek: a 310 millió forintos tenderre az Elios ajánlata 306 millió forint volt, míg a Hungaro Lux Light Kft. 249 milliós ajánlatot tett, a német tulajdonú SAG Hungaria Kft. pedig 215 millió forintért dolgozott volna. Az önkormányzat hiánypótlást kért a két cégtől, végül pedig "műszaki és anyagi okok miatt" érvénytelenítették a pályázatukat - így csak az Elios maradt talpon.

Bár apósa, Orbán Viktor többször is megvédte a parlamentben, végül az "őt és családját érő támadások miatt" Tiborcz április 28-ai hatállyal eladta a Green Investments & Solutions Kft.-t, amelyen keresztül az Eliosban is érdekelt volt. A cégnyilvántartás szerint a GI új tulajdonosa a West Hungária Bau Befektetési Kft., amely a sokmilliárdos állami megrendeléseken dolgozó West Hungária Bau Kft. leányvállalata. A West Hungária egyik tulajdonosa a Fidesz-közelinek mondott Paár Attila, aki 9,3 milliárdos vagyonával a 78. leggazdagabb magyarként szerepelt a Napi Gazdaság tavalyi listáján.

Sándor Mária: köszönöm Magyarország!

Publikálás dátuma
2015.08.12. 20:12
Fotó: Népszava
"Épp csak felfogtam, hogy eljárás indult ellenem, eltelt azóta másfél nap, már vissza is lett vonva. Nehéz felfognom. Azt kell mondjam, köszönöm szépen Magyarország! Hálásan köszönöm, hogy így kiálltak mellettem!" - mondta Sándor Mária, a Klubrádiónak kedd este.

"Elismerem, kritizáltam őket, de ezért eljárást indítunk meg feljelentgetünk? Egy asztalnál ültünk, amikor nekem problémám volt elmondtam, megkerestem e-mailben, választ rá sose kaptam. Igazán lehetett volna személyes kapcsolatot felvenni. Az eljárás előtt ezért is álltam értetlenül, és így állok most értetlenül a visszavonás előtt" - tette hozzá.

Ahogy arról lapunk elsőként beszámolt: Balogh Zoltán azért vonta vissza az etikai eljárást, mert mint elmondta, olyan támadások érték, amelyek szerinte komoly fenyegetettséget jelentettek számára. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke hozzátette, nem politikai megrendelésre kezdték meg a nővérrel szembeni eljárást, hanem azért mert olyan kijelentéseket fogalmazott meg a szervezetükkel szemben, amelyek nem hagyhatók szó nélkül. Az elnök azt is elmondta, hogy "belül" szerették volna kezelni az ügyet, nem akartak belőle „pártpolitikai csihi-puhit” – de, sajnos az lett belőle.

A HVG.hu hétfőn adta hírül, hogy Sándor Mária a Facebook-oldalára feltett egy videót, amely szerint az egészségügyi szakdolgozói kamara vezetősége, maga Balogh Zoltán elnök (még június 5-én) panaszt terjesztett elő etikai vétség gyanúja miatt az ápolónő ellen, ugyanis a különböző kommunikációs csatornákon tett nyilatkozataival "többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait". A hírt általános elháborodás fogadta.

Vasúti vágányzár lesz Békéscsabán

Publikálás dátuma
2015.08.12. 19:22
Fotó: Népszava
Péntek este 22 órától hétfő hajnal 4 óráig teljes vágányzár lesz Békéscsabán, ez idő alatt csak vonatpótló autóbuszokkal lehet megközelíteni a békési megyeszékhelyet - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága a távirati iroda megkeresésére.

A vágányzárra azért van szükség, mert a hétvégén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vágány- és felsővezeték-építési, valamint vasúti jelző- és biztosítóberendezéshez kapcsolódó pályaépítési munkákat végez - írják.

Ebben a három napban a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonalon több vonat menetrendje módosul, illetve a Mezőberény-Békéscsaba-Kétegyháza, továbbá a Murony-Békéscsaba-Kétegyháza vonal között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. 

Néhány nemzetközi járat, a Nesebar-Albena, az Ister EN, továbbá a Dacia vonatok Mezőtúr és Orosháza érintésével kerülőúton közlekednek. Utóbbi járat 15-én és 16-án éjszaka nem érinti a békéscsabai állomást.

Péntek este 22 órától egészen hétfő éjfélig módosul a Békéscsaba-Kétegyháza-Mezőhegyes-Újszeged vonalon közlekedő vonatok menetrendje, ezek csak Kétegyháza állomástól, illetve állomásig közlekednek. Békéscsaba-Kétegyháza között az eljutást a Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonalon közlekedő vonatokkal és vonatpótló autóbuszokkal biztosítja a MÁV - írják.

Augusztus 18-ig vágányépítési munkálatok miatt nem közlekednek a vonatok Békéscsaba és Gyula között sem, a forgalmat ezen a szakaszon is vonatpótló autóbuszokkal biztosítják.

A MÁV felhívja a figyelmet, hogy a vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek érvényesek. Részletes menetrend a www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar oldalon érhető el.