Soros bejelentette: nem veszi meg az Origót

Sem Soros György személyesen, sem pedig a befektetési alapkezelő cége nem folytat tárgyalásokat az Origo megvásárlásáról - közölte a magyar származású pénzember - értesült a HVG.

Soros nem veszi meg az Origót - írta közleményében a Soros Fund Management LLC, a magyar származású befektető alapkezelő cége.

Azt is bejelentették, hogy sem Sorosnak, sem pedig a cége által kezelt alapoknak nincs közvetlen tulajdonosi érdekeltsége a Brit Media Befektetési Kft.-ben vagy az ahhoz kapcsolódó társaságokban.

Tegnap az mmonline.hu írt arról, hogy Soros György érdekeltségi körébe tartozhat az a Brit Media Befektetési Kft., amely az Origo egyik vevőjelöltje.

A vállalat nemrég 40 millió forinttal szállt be a Klubrádióba, a milliárdos befektetőhöz köthető szervezetek pedig korábban számos magyar médiatermék működését támogatták. A portál úgy tudja, a héten újabb ajánlattételi kör lesz az Origo eladása kapcsán.

Szerző

Már 600 hektáron lángol a hortobágyi puszta - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.08.12. 21:30
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
A korábban jelzett 300 hektár kétszeresén, csaknem 600 hektáron lángol a hortobágyi puszta, a tűzoltók nagy erőkkel küzdenek a lángok megfékezésén - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője szerda este.

Rácz Máté korábban elmondta: közel a keddi tűz helyszínéhez, Nádudvar határában szerda délután ismét több tíz hektárnyi területen ég a szárazfű és a nád. A tűz kiterjedését később már 200-300 hektárra becsülték a szakemberek, de újabb tájékoztatásuk szerint ennél jóval nagyobb területen, csaknem 600 hektáron lángol a puszta. 

Rácz Máté tájékoztatása szerint Mihályhalma irányában, a honvédség bombázó lőtere mellett a Hortobágyi Nemzeti Park területén csaptak fel a lángok.

A négyes kiemelt riasztási fokozatú tűzhöz a debreceni, a hajdúszoboszlói, a hajdúnánási, a berettyóújfalui, a hajdúböszörményi, a karcagi, a szeghalomi, és a püspökladányi hivatásos tűzoltók összesen harmincnyolc emberrel vonultak ki.

A megyei műveleti szolgálat irányításával az esti órákban is hét vízsugárral valamint kéziszerszámokkal oltják a tüzet. Az oltási munkálatokat nagyban nehezíti a magas hőmérséklet és a váltakozó irányú szél is - mondta a szóvivő.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szerző
Frissítve: 2015.08.12. 23:05

Sorsok Háza elnapolva

Publikálás dátuma
2015.08.12. 20:51
Ülésezik a Zsidó Közösségi Kerekasztal a Parlamentben FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Hóman Bálintot sem Lázár János, sem Balog Zoltán nem tekinti olyan példaképnek, akinek emlékművet kellene állítani. Ezt a két miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal résztvevőinek is elmondta szerdán. Legalábbis ez derült ki Latorcai Csaba lapunk kérdésére adott válaszából. Az ülésen ezúttal nem esett szó a Sorsok Háza ügyéről, de a kormány képviselői megerősítették, a hazai zsidóság ellenében nem szervezik meg a kiállítást.

A zsidótörvényeket előkészítő, majd megszavazó egykori kultuszminiszter nem olyan példakép, akinek emlékművet kellene állítani. Ezt a zárt ajtók mögött szerdán el is mondta az Országházban ülésező Zsidó Közösségi Kerekasztal résztvevőinek Lázár János és Balog Zoltán. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy Hóman Bálint személyének megítélése nem politikai, hanem történettudományi kérdés, így a kormány fontosnak tartaná, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állást foglaljon Hóman történelmi és közéleti tevékenységével kapcsolatban.

Erről Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszélt, amikor lapunk megkérdezte, szóba került-e az egykori kultuszminiszterről felállítandó szobor ügye. Arra is kíváncsiak voltunk, mi lesz a kormány következő lépése, hiszen a nagy felháborodást, tiltakozást kiváltó emlékmű felállítását Székesfehérvár fideszes többségű képviselő-testülete megszavazta, az igazságügyi tárca pedig 15 millió forinttal támogatta. Latorcaitól megtudtuk, hogy a szobor felállítását civilek kezdeményezték, s bár az igazságügy valóban adott rá pénzt, kormányzati döntés nem volt ez ügyben.

"Megértettük, amit a két miniszter mondott, és azt is megértjük, hogy nem a kormány kezdeményezte ezt a szobrot, mégis úgy gondoljuk, hogy a kormánynak valamilyen módon, ha nem is formálisan, de felelőssége, hogy Magyarországon egy ilyen embernek ne legyen szobra". Ezt néhány perccel később Heisler András, a Mazsihisz elnöke mondta. Hozzátette: változatlanul ezt kérik a kormánytól. A Mazsihisz elnöke ismét elmondta, hogy korábban arra kérte Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár kormánypárti polgármesterét, illetve a képviselő-testületet, ne tárgyaljanak a Hóman-szobor felállításáról és ne engedélyezzék azt, a város vezetői azonban nem figyeltek rá, amit sajnál.

A szerdai csaknem három órás megbeszélés után Latorcai azt fejtegette, hogy oktatási kérdésekben "gyümölcsöző együttműködés" alakult ki a kormány és a zsidó szervezetek képviselőiből alakult szakmai munkacsoport között. Az egyeztetésen az emberi erőforrások minisztere ismertette, hogyan jelenítik meg a holokausztot és a zsidóságot a köznevelési tananyagban. Az Emmi szakemberei a zsidó közösségek által létrehozott munkacsoporttal közösen alakították ki a Nemzeti Alaptanterv vonatkozó részeit, illetve a tankönyvfejlesztésben is részt vett a munkacsoport.

Magyarországon Latorcai szerint nem fokozódott a zsidó közösségekre leselkedő veszély, a rendőrség és a szolgálatok folyamatosan figyelik azok biztonsági helyzetét. Ez derült ki a zárt ajtók mögötti egyeztetésen. Ugyanakkor az a migrációs helyzet, amibe az ország került, érintheti a magyarországi zsidóságot. Ezért az elmúlt hónapokban intézményes együttműködést alakítottak ki az érintett hatóságok, szervezetek, a Belügyminisztérium és a magyarországi zsidó közösségek vezetői között - közölte Latorcai.

A kerekasztalon tárgyaltak az elhagyott zsidó temetők rekonstrukciójára vonatkozó kormányzati elképzelésekről. A helyettes államtitkár elmondása szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter "ígéretet tett arra, hogy a kormány soron következő ülésén megtárgyalja az ehhez szükséges források biztosításáról szóló előterjesztést", és a nyílt pályázati folyamat részleteit. A temetők helyreállításával a tervek szerint olyan céget bíznak meg, amelyik azokat tíz éven át gondozni is fogja.

A megbeszélést értékelve Heisler András kiemelte, "maradéktalanul elégedettek" a kormánynak a temetők karbantartására, felújítására készített "nagy ívű" tervével, amelynek elkészítésekor figyelembe vették a zsidó szervezetek korábbi javaslatait is. Azt viszont nem tagadta, hogy több kérdésben nem értenek egyet a kabinettel. Ilyen például a Sorsok Háza, amelynek ügyéről tegnap nem esett szó. A Mazsihisz várja a majdani kiállítás forgatókönyvét, amelyből egyértelműen kiderül, mik annak az üzenete. Ha ez a történelmi üzenet helyes, ők támogatni fogják. Arról, hogy kinek kellene ezt a kiállítási forgatókönyvet elkészítenie, ezúttal nem beszélt Heisler, mondván, a kormány térfelén pattog a labda. A kerekasztalt előkészítő keddi munkamegbeszélés után azonban lapunknak kijelentette, nemzetközi elismertségű intézményt Schmidt Mária vezetésével nagyon nehéz lenne létrehozni.

Lapunk úgy tudja, hogy a zárt ajtók mögött Balog arra kérte a zsidó szervezetek, vitassák meg és mondják el, mit gondolnak arról, ha a "szovjet megszállás" emlékművét esetleg felállítanák a Szabadság téren. Ezúttal ugyanis szeretnék elkerülni a botrányt.

Szerző