Szexuális zaklatás - Újabb három nő vádolta meg Bill Cosbyt

Publikálás dátuma
2015.08.13. 22:40
Fotó: Kevork Djansezian/Getty Images
Újabb három nő vádolta meg Bill Cosby amerikai komikust azzal, hogy évtizedekkel ezelőtt nemi erőszakot követett el rajtuk - írja a csütörtöki amerikai sajtó.

Colleen Hughes volt légiutas-kísérő és Linda Ridgeway Whitedeer volt színésznő egy szerdai Los Angeles-i sajtóértekezleten azt állította, hogy a most 78 éves Cosby a 70-es évek elején bántalmazta őket, Eden Tirl volt modell pedig azt, hogy a sztár 1989-ben zaklatta őt. A fórumot a média számára Gloria Allred ügyvédnő szervezete, aki 21 nőt képvisel abból a több mint 40-ből, akik közül több azzal vádolta meg a színészt, hogy partidroggal elkábította őket, majd szexuális értelemben visszaélt a helyzettel.

 Fotó: Kevork Djansezian/Getty Images

Fotó: Kevork Djansezian/Getty Images

A The New York Magazine júliusban 35 olyan nővel közölt interjút, akik azt állították, hogy Bill Cosby hasonlóan járt el velük. A lap a címlapján a riportalanyok mellett egy 36. széket üresen hagyott, mely azokat a nőket jelképezte, akik még nem merték a nyilvánosság elé tárni a komikustól elszenvedett zaklatást. 

Cosbynak, aki ellen hivatalosan még sohasem emeltek vádat, júliusban elbukott az arra irányuló kísérlete, hogy megakadályozzon egy eljárást, amelyben azzal vádolták meg, hogy 1974-ben a Los Angeles-i Playboy-kúriában szexuálisan zaklatott egy 15 éves lányt. Cosbynak az ügyben október 9-én kell majd eskü alatt vallomást tennie.

A Los Angeles-i rendőrség nyomozást folytat egy Cosby elleni panasz ügyében. A komikus az őt érő vádak közepette lemondta televíziós és élő fellépéseit. Számos vállalat és egyetem elhatárolódott tőle. 

Bill Cosby az amerikai televíziós sorozatok első fekete sztárja volt, akinek tündöklése kisebb-nagyobb megszakításokkal 1965-től a 2000-es évek első évtizedének közepéig tartott. A nős, valamikor ötgyerekes (egyik fiát 1997-ben egy rabló agyonlőtte) színész-író-producer-zenész-aktivista, akinek imázsában kulcselem a családközpontúság, hosszú pályafutása során 4 Emmy- és 9 Grammy-díjat kapott. 2002-ben George W. Bush Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. 

A számos egyetemen által díszdoktorrá avatott sztár életviteli előadásokat tartott afroamerikai fiataloknak. 1988-ban 20 millió dollárt adományozott az atlantai Spelman College-nek, amivel ő lett minden idők legjelentősebb fekete támogatója egy hagyományosan feketéket képző felsőoktatási intézmény esetében. A főiskola megszakította vele az együttműködést.

Szerző

Szanyi mozgósításra szólított fel

Publikálás dátuma
2015.08.13. 22:35
Fotó: Tóth Gergő
Több európai parlamenti képviselővel együtt Szanyi Tibor felszólította az Európai Bizottság illetékes vezetőit és tagjait, hogy haladéktalanul mozgósítsák az Európai Polgári Védelmi Mechanizmust az egyre súlyosabbá váló menekültügyi gondok enyhítésére. Ezt az MSZP EP-képviselője közölte csütörtökön az MTI-vel.

A politikus közleménye szerint az EU- és az EGT-tagállamok, valamint számos balkáni ország és Törökország által már 2001-ben felállított szolidaritási és koordinációs rendszer a természeti és ember által kiváltott katasztrófák következményeinek azonnali, elsősegély jellegű elhárítását szolgálja. 

Ez a rendszer alkalmas a katasztrófák súlyosságának arányában, valós szükség szerinti beavatkozásokra - tette hozzá. 

Jelenleg eltérő feladatok vannak az európai célországokban, a tranzitországokban, illetve az olyan pontokon, ahol a menekültek váltakozó hullámai megrekednek. 

Magyarországon elsősorban a belépési adminisztráció, illetve az alapvető, elsődleges humanitárius segítség (víz, élelem, tisztálkodás, utazás, tájékoztatás) erősítése a feladat. Más országokban, különösen Görögországban és Bulgáriában az ott rekedt menekültek időleges ellátása okoz súlyos problémákat - írta a politikus.

Az MTI megkeresésére az MSZP azt közölte, hogy Szanyi Tiborral együtt csatlakozott a kezdeményezéshez mások mellett a spanyol Clara Eugenia Aguilera García, az olasz Kyenge Kashetu Cécile, a svéd Soraya Post, a brit Julie Ward, valamennyien szocialisták, a horvát Davor Skrlec, aki a Zöldek képviselőcsoportjának tagja, a radikális baloldali olasz Barbara Spinelli, a liberális Renate Weber Romániából, illetve az olasz Lara Comi, a néppárti frakcióból.

Szerző

Robbanások és tűz egy cseh vegyi üzemben

 Két robbanás történt és nagy tűz ütött ki csütörtökön délelőtt egy északnyugat-csehországi vegyi üzemben, a lángokat a kora délutáni órákig nem sikerült eloltani.

Az Unipetrol holding litvínovi olajfinomítójában, amely az egyik legnagyobb cseh vegyi üzem, azonnal rendkívüli helyzetet rendeltek el, leállították a termelést és evakuálták a gyár munkásainak többségét, míg a tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak a tűz megfékezésén.

A robbanásoknak és a tűznek a jelentések szerint nincs halálos áldozata. Többen könnyebben megsérültek.

A balesetet nagy valószínűséggel a finomító hűtőberendezéseinek leállása okozta, minek következtében az etilént gyártó részlegen robbanások történtek, majd tűz keletkezett. A tűzoltók szerint az egyik nagy tartály gyulladt ki, s amíg a tűzoltók nem tudják a tüzet teljesen ellenőrzésük alá vonni, addig az újabb robbanásokat nem lehet kizárni. A gyár felett a délutáni órákban is óriási füstoszlopot lehetett látni.

A litvínovi olajfinomítóban történt baleset azonnal hatással volt a prágai tőzsdére is, az Unipetrol részvényei hat százalékkal visszaestek.

Az anyagi károk mértéke egyelőre nem ismeretes. Néhány szakértő véleménye szerint azonban nem lehet kizárni, hogy a litvínovi vegyi üzemet egy időre be kell zárni, ami komoly anyagi veszteségeket jelentene az Unipetrol számára.

Szerző