Hende és Pintér is tökéletesen elégedett a határzárral

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter pénteki munkaértekezleten egybehangzóan kijelentette: a jövő keddi kormányülésre készülő jelentésükben rögzítik, hogy a magyar-szerb határon az építés a korábban meghatározott határidőknek megfelelően halad, "a határ augusztus 31-re műszaki rendszerrel történő lezárásának akadályát nem tapasztalták." 

A távirati iroda tudósítása szerint:

A két tárcavezető munkaértekezleten tájékozódott a Műszaki Rendszer és az Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) építésének aktuális állapotáról, majd Tompa térségében tekintették meg a munkálatokat. A megbeszélésen a közérdekű használati joggal összefüggő kártalanítási eljárást soron kívül lefolytató kormányhivatalok vezetői többek között arról tájékoztatták a minisztereket, hogy a kártalanítással kapcsolatban hivatalaikhoz lakossági panasz, észrevétel nem érkezett. Ismertették továbbá, hogy a rendőrség és a kormányhivatalok részére előírt feladatok végrehajtását semmi nem hátráltatja, a kifizetéseknek akadálya nincs, a rendőrség bírói letétbe helyezte a kártalanítás összegét.

A munkaértekezlet második részében Hende Csaba és Pintér Sándor jelentéseket hallgatott meg az Országos Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) jelen lévő parancsnoki állományától. Ezek alapján a két miniszter többek között megállapította, hogy az építés határidőre történő befejezéséhez szükséges valamennyi forrás, eszköz, erő biztosított, a rendészeti szervek felkészültek az építéssel összefüggő őrzési és védelmi feladatok ellátására, a Magyar Honvédség kijelölt alakulatainak állományából létrehozott munkacsoportok a szélsőségesen meleg időjárás ellenére a végrehajtási tervben rögzítettek szerint látják el feladataikat - olvasható a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium közleményében.

Szerző

MSZP: Magyarország lassul, nincs elképzelés a gazdaság beindításáról

A második negyedévi GDP-növekedés "elmaradása a várt adatokhoz képest" azt jelzi, hogy Magyarország lassul, a Fidesznek pedig nincs elképzelése a gazdaság beindításáról - írja közleményében az MSZP. 

A szocialista párt a dokumentumban a Központi Statisztikai Hivatal első becslésére közleményében reagált, amely szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) mindössze 2,7 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első negyedévi 3,5 százalékoshoz képest mérséklődő növekedési ütem hátterében elsősorban a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése áll - közölte a KSH.

A magyar adatnál a román GDP-növekedés is 1 százalékkal nagyobb, ami óriási szégyen Orbán Viktor brókerkormánya számára. Az, hogy a második negyedévi GDP-növekedés elmarad a várakozásoktól, valamint az, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beköltözött új, 200 milliós luxusvillájába, azt jelzi, hogy az ország lassul, miközben a fideszes politikusok gazdagodása gyorsul- így a közlemény.

Az MSZP szerint a Fidesznek nincs elképzelése a magyar gazdaság beindításáról azon kívül, hogy mindkét markukat Brüsszel felé tartják az uniós támogatásokért. Az EU-s források nélkül Orbán rendszere körülbelül 30 másodpercig működne. Magyarországon nincsenek semmilyen reformok, 4 és félmillió ember él a létminimum alatt, brutálisan nő a rezsitartozások száma, és a családoknak hó végén már súlyos anyagi gondjaik vannak.

A közlemény végül jelzi: a szocialista párt 50 százalékos béremelést javasol a közszférában, nettó százezer forintos minimálbért és a kormányváltás után vasárnap is nyitva tartó üzletekben 5 százalékra tervezi csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját.

Szerző
Témák
MSZP lassulás

A PM nekiment Ádernek

Levélben kérte fel a Párbeszéd Magyarországért három önkormányzati képviselője a köztársasági elnököt, hogy álljon az "átgondolatlan és értelmetlen" paksi beruházás elleni harc élére.

V. Naszályi Márta, Béres András és Mach Péter pénteki levelében azt írta Áder Jánosnak, hogy a klímát "nem PR-levelekkel, hanem felelősen meghozott döntésekkel, a törvényalkotás körültekintő és környezettudatos ellenőrzésével tudja megvédeni".

Felrótták a köztársasági elnöknek, hogy a Fidesz képviselőjeként szó nélkül hagyta, megszavazta vagy köztársasági elnökként aláírta egyebek mellett a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos javaslatokat, a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságok leépítését, a nemzeti parkok tönkretételét, a Normafa-törvényt, valamint a palagáz-kitermelés adójának csökkentését tartalmazó törvényt.

Szerző