Elhunyt Jankovszky János

Hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Jankovszky János, a Népszava régi munkatársa. Kollégánk 1931. november 26-án született, élete 84. évében, augusztus 12-én halt meg.

Jankovszky János kollégánk visszafogott ember volt. Kerülte a zajos összejöveteleket, a harsogó állásfoglalásokat, a parttalan vitákat. Ebben a tekintetben kilógott a sorból. Őt aztán soha senki nem látta áskálódni vagy pletykálkodni. Mindig a munkájára koncentrált azokban a régi időkben, amikor a Népszava külpolitikai rovata munkatársaként látta el szorgalmasan, precizitással feladatát. A hatvanas évektől dolgozott nálunk. Mi mindennel foglalkozott! A nyolcvanas években például Nagy-Britannia, Írország, India, Pakisztán, Banglades, Sri Lanka, az akkori Rhodesia, Dél-Afrika, Namíbia és az afrikai frontországok (Tanzánia, Mozambik, Zambia, Angola és Uganda) eseményeit kísérte nyomon. De volt olyan időszak, amikor Skandinávia, a Benelux államok, Románia eseményeit, illetve a fajüldözés és az apartheid fejleményeit kommentálta. A kilencvenes évek elején Afganisztán is felkerült a listájára. Ahhoz, hogy mindezzel megbirkózzon, több világlapot kellett olvasnia, többek között a The Times-t és a The Guardiant, napra készen tudni mindent a területén zajló eseményekről.

Nagy hobbija a csillagászat volt. Egész egyéniségéhez jobban illett a csendes szemlélődés, erre pedig a csillagok megfigyelése ideális lehetőséget teremtett. Mindig büszke volt, ha felfedezett valami érdekeset a világmindenségben. Erről szívesen beszélt, élményeit megosztotta a kollégáival. A rendszerváltozás után a csillagokról készített szép felvételeivel és leírásaival jelentkezett a Népszava hasábjain. Szeretettel emlékezünk rá.

Szerző
2015.08.14 19:46

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39