Előfizetés

Iszapömlés - Módosították a vádat

Publikálás dátuma
2015.08.17. 15:46
2010. Kolontár Fotó: Népszava
Több pontban módosították a vádat a különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszélyokozás bűntette miatt a devecseri vörösiszapömlés feltételezett felelősei ellen zajló per tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken.

A vádmódosítás egyik pontja szerint a katasztrófa bekövetkezte nem volt előre látható – közölte a hétfői tárgyalás szünetében az első rendű vádlott védője.

Bánáti János elmondta, hogy a korábbi vádirathoz képest a legjelentősebb változás az, hogy az ügyészség kijelentette: a bekövetkezett katasztrófa utáni magatartásukkal a vádlottak nem akadályozták szándékosan a kár elhárítását. Ezzel szemben tény, hogy a szakértői vélemények alapján teljes együttműködés volt a vádlottak részéről az iszapkatasztrófa bekövetkezését követően – fogalmazott Bánáti János.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje közölte: védence a vallomását a későbbiekben ki kívánja egészíteni. Mivel olyan tényeket emelt bele az ügyészség a vádba, melyekre reflektálni kívánnak, új határnapokra tartanak igényt.

A többi vádlott védői is jelezték, hogy védenceik vallomásukat ki kívánják egészíteni, valamint határidőt kértek a további bizonyítási eljárásra való felkészülésre.

A tárgyalást vezető Szabó Györgyi bírónő közölte, hogy a következő tárgyalási nap szeptember 8-án lesz.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. Az ügyben halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat 15 ember, a cég vezetői és több alkalmazottja ellen, valamint számos polgári per is indult. 

Sziget - Ismét látogatócsúcs, több mint 430 ezren voltak

Publikálás dátuma
2015.08.17. 09:47
Fred Durst énekes az amerikai Limp Bizkit együttes koncertjén a Sziget fesztivál zárónapján, 2015. augusztus 16-án. MTI Fotó: Mo
A zárónapi pontos adatok még hiányoznak, az azonban biztos, hogy több mint 430 ezren látogattak ki az idei Sziget fesztiválra. Gerendai Károly főszervező vasárnap este elmondta: újabb rekord született, és a végső szám akár a 440 ezret is elérheti.

"A változások jól működtek, a nagyszínpad előtti területen idén a korábbi 55-60 ezer ember helyett 75-80 ezren fértek el, a mintegy 6000 négyzetméteres A38 sátorban pedig akár 17-18 ezren szórakozhattak egyszerre. Egy eddig lezárt rész parkosításával kempingterületet is tudtunk növelni" - sorolta Gerendai Károly.

Mint kiemelte, bár az egyhetes fesztivál napi maximális befogadóképessége 90 ezerre emelkedett, és soha ennyien még nem voltak benn a Szigeten, háromszor is telt ház volt (hétfőn Robbie Williams, pénteken Avicii, szombaton a Kings of Leon miatt), nem voltak különösebben problémás vagy tumultuózus jelenetek. Gerendai Károly a keddi Florence + The Machine koncertet is a legsikeresebbek közé sorolta, és fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a nem zenei programhelyszínek szintén remekül működtek, például a különböző színházi és cirkuszi előadásokat nagy érdeklődés mellett tartották.

"A mínusz egyedik napi Robbie Williams-koncert költségei emelkedtek, így 4,7 milliárd forintra duzzadt a fesztivál költségvetése, ennek ellenére úgy számolunk, hogy a látogatócsúccsal nyereséges lett az idei Sziget. Szerencsére a zamárdi Balaton Sound és a soproni VOLT fesztivál is jól sikerült, így jó szezont zárt a Sziget Kft." - fejtette ki a főszervező.
Kitért arra, hogy a fesztivál látogatószámának növekedése már csak úgy képzelhető el, ha kicsit kiegyenlítettebb lesz a látogatottság és minden nap teltház közeli állapotot sikerül kialakítani, miután ebben idén azért voltak jelentős ingadozások. "Ettől eltekintve a Szigetet már belaktuk, a napi 90 ezer főn nem tudunk növelni, nincs hová tenni újabb programhelyszínt vagy sátorozóhelyet. A szolgáltatásokat, a programokat persze mindig lehet még színvonalasabbá tenni".

Idén 95 országból érkeztek a Szigetre, és most is voltak külföldi piacok, ahol sikerült növekedést elérni. Gerendai Károly szerint a hatalmas hőség, a végig 35 Celsius fok feletti napi hőmérséklet sem okozott nagyobb bajt, és a Sziget szempontjából kedvező volt, hogy nem esett az eső.

"Nem volt kiemelkedő számban napszúrás vagy rosszullét. A fesztivál egyik alkalmazottját egy infarktus miatt szombaton újra kellett éleszteni, de szerencsére ez azonnal megtörtént és három perc alatt kiért a motoros egészségügyi szolgálat, majd nem sokkal később már a mentő is ott volt, és sikerült megmenteni az életét" - mondta végül a főszervező.

A magyar és a román tempó megingott

Publikálás dátuma
2015.08.17. 08:23

Bloomberg

A második negyedévben 4,4 százalékkal a cseh gazdaság nőtt a leggyorsabban az EU-n belül, így a régióban is listavezető, miközben a magyar és a román tempó megingott, de még mindig magasabb az euróövezet átlagánál. Az eredmények azt mutatják, hogy a visegrádi négyekre nem hat sem az eurózóna lassulása, sem az orosz recesszió, sem a görög adósságválság. Viszont kedvező számukra az erősebb hazai kereslet, a bővülő export és az uniós támogatás. William Jackson, a londoni Capital Economicstól úgy értékeli: a GDP-adatok azt igazolják, hogy a feltörekvő világban nem okvetlenül kell tartani a jövőtől. A Barclay’s egyik elemzője ehhez hozzátette, hogy Közép-Európában továbbra is erős a növekedés, az viszont igen érdekes, hogy a csehek most az élre ugrottak, hiszen tavalyig még a többiek mögött haladtak.

A magyar gazdaságról szólva a cikk megjegyzi: ugyanebben az időszakban a vártnál jobban lassult a magyar gazdasági növekedés. Az ütem - főleg a mezőgazdasági termelés visszaesése miatt – csaknem két év óta először a 3 százalékos szint alá ment vissza. Az iparban az autógyárak diktálták a tempót, de a jegybank növekedési hitelprogramja, valamint a rekord-alacsony kamatszint sem tudta a GDP bővülését 3 százalék fölött tartani. A kormány mindenesetre erre az évre 3,1 százalékkal számol.