Tovább barkácsolnak az oktatási rendszeren

Publikálás dátuma
2015.08.17. 17:18
MTI FOTÓ: Bruzák Noémi
Az elmúlt években valóban új köznevelési rendszert hoztak létre az oktatás szervezésének szintjén is - mondta el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető az oktatással kapcsolatos kérdésekről beszélve kiemelte: megerősített, egyértelmű feladatkörrel rendelkező háttérintézményi rendszerre van szükség, ennek pedig kulcsszereplője az Oktatási Hivatal (OH). Ezért Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a következő egy évben miniszteri biztosként és az OH megbízott vezetőjeként irányítja a háttérintézmények fejlesztését - közölte Balog Zoltán. Hozzátette: addig nem is töltik be a helyettes államtitkár posztját.

A miniszter az elmúlt évek eredményei között beszélt arról, hogy bevezették a pedagógus-életpályamodellt, és ennek részeként szeptembertől újabb 3,4 százalékos alapilletmény-emelést kapnak a pedagógusok. A felsőoktatással kapcsolatban a kancellári rendszer bevezetését idézte fel, valamint kiemelte a Klebelsberg-ösztöndíjprogram jelentőségét.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) folyamatosan egyenlíti ki tartozásait, a tankönyvek kiszállítása pedig az ütemtervnek megfelelően halad.
Balog Zoltán ezzel kapcsolatban közölte: nincs olyan pedagógus, aki ne kapta volna meg a fizetését, és törekednek a Klik tartozásainak teljes rendezésére.

Czunyiné Bertalan Judit az ingyenes tankönyvprogrammal kapcsolatban kifejtette: ebben a tanévben három alsó tagozatos évfolyamon teljesen ingyen kapják a gyermekek a tankönyveket, de nem csökken a támogatás lehetősége sem, így rászorultsági alapon vagy nagycsaládos kedvezménnyel a tankönyvek támogatottságának vagy ingyenességének a lehetősége ugyanúgy adott. A pedagógusok életpályamodelljét illetően az államtitkár felidézte: több lépcsőben történt jelentős, érdemi béremelés, így átlagosan 30 százalékkal nőhetett a pedagógusok fizetése.Mint mondta, kedvező tapasztalatokat hozott  a pedagógusok minősítési rendszere, és 2016 elejétől várhatóan 1688-an lépnek a Pedagógus I. kategóriába, 10550-en a Pedagógus II. fokozatba, és 3000-en a Mesterpedagógus kategóriába.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár emlékeztetett: mintegy 72 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba, közülük 55 800-an jutottak be állami ösztöndíjjal támogatott helyre. Az államtitkár a terület fontos kérdései között említette a duális képzést, a PPP-konstrukciók felülvizsgálatát, a Nemzeti Kiválóság Program folytatását, valamint a bérstruktúra átalakítását.
Maruzsa Zoltán közölte: a háttérintézményeket illetően komoly átszervezés várható, szükséges a teljes szerkezet átgondolása. Feladata miniszteri biztosként ezen átgondolási folyamat irányítása lesz. Egy év alatt biztosan minden szükséges átalakítást végrehajtanak - mondta.

Balog Zoltán arra is kitért, hogy a mindennapos énekórák bevezetésének híre azt a látszatot kelti, mintha több terhet akarnának tenni a gyermekekre, holott csak mindennapos éneklésről beszéltek, arról, hogy jó lenne, ha az énektanítás kultúrája, gyakorlata megerősödne a köznevelésben. Olyan rendszer erősítéséről van szó, amely jelen van köznevelésben, hiszen az óvodában van mindennapos éneklés - mutatott rá.
A miniszter végül bejelentette: az országos tanévnyitó ünnepség augusztus 30-án Hejőkeresztúron lesz.

Szerző

Riasztás! Vihar, felhőszakadás jön

Publikálás dátuma
2015.08.17. 16:45
Fotó: Thinkstock
Felhőszakadás veszélye miatt narancs, vagyis másodfokú riasztást adott  ki keddre is az ország középső részére az Országos Meteorológiai Szolgálat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Erős szélre és rövid idő alatt lezúduló 30-50 milliméternyi csapadékra kell számítani hétfőn és kedden is - mondta Hajdu Márton.
Hozzátette, a közlekedőket arra kérik, hogy fokozott figyelemmel vezessenek, mert a vihar ágakat szaggathat le, fákat dönthet ki. Azt javasolják az autóvezetőknek, hogy felhőszakadás esetén álljanak félre és várják meg a zivatar végét, mert a hirtelen lezúduló eső erősen korlátozza a látási viszonyokat.

Áramszünetekre is lehet számítani, hiszen a heves szél leszaggathatja az elektromos hálózat vezetékeit - sorolta a szóvivő.
Arról is szólt, hogy a hétfői viharok nyomán 200 riasztást kaptak országszerte a tűzoltók. Jellemzően kidöntött fákat, letört gallyakat kellett eltávolítaniuk, illetve az erős szél tetőcserepeket sodort el és pincéket öntött el a víz.

Szerző

Orbán lebukott, nem érdekli a migráció csökkentése

Publikálás dátuma
2015.08.17. 14:53
Orbán Viktor Berlinben 2014 májusában Fotó: Sean Gallup/Getty Images Hírek
A Demokratikus Koalíció szerint Európa számára kiderült, hogy a menekültek ellen hónapok óta "gyűlöletkampányt" folytató magyar miniszterelnök nem érdekelt a migráció csökkentésében, nem érdekli az európai határok védelme. Közben hurrájelentést adott ki az MTI: elkészült a gyorstelepítésű drótakadály a magyar-szerb határ Csongrád megyei szakaszán, Ásotthalomtól Kübekházáig.

Amíg van ki ellen uszítani, addig nem kell az égető problémákról beszélni  

A DK szóvivője a Magyar Nemzetben megjelentekre hivatkozott, miután a lap arról írt, hogy valamennyi uniós tagállam közül egyedül Magyarország marad ki a migrációt csökkentő, közös uniós határvédelmi műveletekből.

(Ízlelgessük az információt: el az EU 28 tagállamból 27 részt vesz  a határvédelmi műveletekben)

Gréczy Zsolt is kiemelte: 27 tagország kormánya tartja fontosnak az európai határok és a schengeni övezet védelmét, az egyetlen kivétel az Orbán-kormány. A DK-s szóvivő szerint Orbán Viktor lebukott, a miniszterelnöknek és a Fidesznek esze ágában sincs megoldani a menekülthelyzetet, mert amíg van ki ellen uszítani, addig nem kell az oktatásról, az egészségügyről, vagy a korrupcióról beszélni.  A  kormány most is abban reménykedik, hogy minél több menekültet tud majd a pályaudvarokra és a közterekre zsúfolni, hiszen eddig sem a menekültek emberséges átmeneti ellátása, hanem a velük való riogatás és félelemkeltés volt a cél - állapította meg a politikus, hozzátéve: ha a közös európai menekültpolitika megoldja a menekülthelyzetet, azzal Európa kihúzza az Orbán-kormány méregfogát, eltűnik az utcákról a Fidesz új ellensége: készen áll az európai megoldás, okafogyottá válik a kerítés, a gyűlöletkeltő plakátok, a nemzeti konzultáció és a határ közelében masírozó kopasz szélsőjobboldaliak szabadcsapatai is.

A kormány kapcsolódjon be az uniós menekültpolitika egyeztetésébe! -  követeli az Együtt

A párt közleményben szólította fel a Fidesz-KDNP-kormányt, hogy hagyjon fel kudarcra ítélt, szűklátókörű menekültpolitikájával, és haladéktalanul kapcsolódjon be az uniós menekültpolitika egyeztetésébe, enélkül ugyanis ismételten elszigetelődik az Európai Unión belül. A párt külügyi szakpolitikusa, Hajdu Nóra érthetetlennek nevezte a magyar kormány makacs ragaszkodását az un. nemzeti megoldások kereséséhez, a szolidaritástól való elzárkózáshoz.

A Poszeidón-művelet segíthetné hazánkat

Valamennyi tagállam közül egyedül Magyarország marad ki a migrációt csökkentő, közös uniós határvédelmi műveletekből. Különösen kínos hiányzásunk a Nyugat-Balkánra koncentráló fellépésből. Júniusban egy Luxemburgban tartott uniós találkozón a magyar külügyi államtitkár még arról beszélt: a migrációs válságot csak közös fellépéssel lehet megoldani - írja a Magyar Nemzet. Júliusban adott interjút a lapnak a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet, a Frontex vezérigazgatója. Fabrice Leggeri akkor elmondta, a Frontex elemzései szerint a Magyarországot érintő, Nyugat-Balkánról érkező menekültáradat jelentős része Görögországban lép be az unióba, ezért a tagállamok közös erőfeszítéseit a mediterrán ország külső határaira kell összpontosítani. A Magyar Nemzet megkérdezte a Frontexet, hogy a magyar kormány miként, s milyen formában járul hozzá a hazánkat közvetve vagy közvetlenül is érintő közös uniós fellépésekhez? A szervezet válaszából kiderült, sem a Triton-, sem a Poszeidón-műveletben nem veszünk részt. 

A szervezet, igazodva a migránsútvonalakhoz, két akciót vezet: a harmincnyolcmillió eurós költségvetésű Triton-művelet a Földközi-tenger középső részét célozza, vagyis az Afrikából az olasz partvidékre, illetve Máltára érkező menekülthullám csökkentésére törekszik. E mellett 2014-ben indult a Poszeidón-művelet, ami a Mediterráneum keleti térségére fókuszál. Ennek költségvetése tizennyolcmillió euró.  A napilapnak adott nyilatkozatában a vezérigazgató hangsúlyozta: az uniós tagállamok növelik a Poszeidón-művelet támogatását, így csökkentve a Görögországon és a Nyugat-Balkánon keresztül Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

Közben Magyarországon: 

Szorgos "cölöpözők" - Kész a drótakadály Csongrádban 

Bátor Ferenc alezredes elmondta: a terveknek megfelelően a hétvégén elkészült a drótakadály Ásotthalomtól a röszkei határátkelőig, valamint a Tisza keleti partján, a kübekházi hármas határtól, a Gyálaréti főcsatornáig. A drótakadályon két kilométerenként személykapukat építettek be. A vizes szakaszokon, így a Röszke melletti Paphalmi főcsatornánál, illetve a Tiszasziget alatti, Gyálaréti főcsatornánál levő határzárról a hétvégén született döntés. Eszerint ezekre a részekre is drótakadály kerül majd, melynek szintén el kell készülnie az augusztus 31-ei határidőre - tette hozzá az alezredes. A térségben Ásotthalomtól Kübekházáig mintegy kétszázan dolgoznak az ideiglenes határzár építésén. A gyorstelepítésű drótakadállyal párhuzamosan megkezdődött mögötte a három méter magas kerítés építése is. Ásotthalom és Mórahalom között négy cölöpöző gép dolgozik az oszlopok elhelyezésén, míg Tiszaszigetnél három gép. Előbbi helyszínen 5-6 kilométer kerítésoszlopot helyzetek már el, míg utóbbi helyszínen 1,5 kilométert - mondta el az alezredes.

Az Európai Bizottság nem támogatja a kerítésépítést, de nem is szól bele

 Az Európai Bizottság elvből nem támogatja a határ menti kerítésépítést, ám az, hogy a tagállamok konkrétan milyen módon kívánják biztosítani a határt, nemzeti illetékességébe tartozik - felelte egy kérdésre Christian Wigand szóvivő a hétfői brüsszeli bizottsági sajtótájékoztatón.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény egyik szóvivője arra az újságírói kérdésre válaszolt, amely a Magyarország szerbiai határa mentén zajló kerítésépítéssel kapcsolatos brüsszeli álláspontot firtatta. A bizottság nem ad pénzügyi támogatást az ilyen határ menti kerítésépítéshez - tette hozzá Wigand. A szóvivő ezzel lényegében megismételte az Európai Bizottság - és személyesen Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyi EU-biztos - korábban többször leszögezett álláspontját.

Nyilvánítsák biztonságosnak az EU-tagjelölt országokat
Menekültügyi szempontból nyilvánítsák biztonságosnak az összes EU-tagjelölt országot - javasolta hétfői brüsszeli sajtónyilatkozatában Manfred Weber, az Európai Parlament (EP) jobbközép irányzatú, néppárti frakciójának vezetője. "Tarthatatlan, hogy EU-tagjelölt országokból menekültek tízezrei folyamodjanak menedékért Európában" - mondta a bajor CSU politikusa, utalva a nyugat-balkáni országokból érkező migránsokra.
Az uniós országok gyakorlata értelmében a biztonságosnak minősített eredetországokból érkezőknek szinte semmi esélyük nincs arra, hogy menedékkérelmüket jogosnak ismerjék el. Weber szerint jelentős lépés lenne az európai migrációs politika jobb összehangolása felé, ha uniós szinten közös definíciót tudnának megfogalmazni a "biztonságos harmadik országok" fogalmára. A német politikus úgy véli, őszre ki kell dolgozni ezt a közös definíciót.
Jelenleg Albánia, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Törökország számít az Európai Unió hivatalos tagjelöltjének. Ilyen jogállást szeretne kapni Bosznia-Hercegovina és Koszovó is.

    

Szerző