Sok kis Krím születik

Publikálás dátuma
2015.08.18. 18:54
A kép illusztráció. FOTÓ: Getty Images, Dan Kitwood
Divattá vált Oroszországban, hogy a Krím félszigetről nevezzék el az újszülött fiúkat.

Az első fiúcskát az Ural-hegység lábánál található Jekatyeringburgban a múlt hét végén anyakönyvezték Krím Alekszandrovics néven - adta hírül kedden az Izvesztyija című orosz napilap.

A Krím félszigeten tavaly március 16-án tartottak orosz katonák jelenléte mellett népszavazást a terület hovatartozásáról. A résztvevők csaknem száz százaléka igent mondott arra, hogy a félsziget Oroszország részévé váljon, amely az orosz parlament döntése alapján március 21-re valósult meg.

Nem tartja szokatlannak a Krím mint keresztnév választását Vlagyimir Makszimov, az orosz családnévkutató intézet igazgatója. Arra hivatkozott, hogy több száz éve él a hagyomány a különböző népeknél, hogy a legjelentősebb történelmi eseményekről neveznek el gyermekeket. A Krím mint név egyébként a türk népcsoportban évszázadok óta létezik - tette hozzá az orosz szakértő.

Az Izvesztyija szerint népszerűvé vált az Olimpia név is Oroszországban. A tavaly februári szocsi téli olimpia tiszteletére Szentpéterváron öt, a dél-orosz Krasznodari határvidéken kettő, a Volga menti Nyizsnyij Novgorodban egy újszülött kislány kapta ezt a görög eredetű nevet.

Vlagyimir Makszimov névkutató más érdekességekre is felhívta az Izvesztyija figyelmét. A szovjethatalom idején a Szovjetunió legfontosabb jelképeiről is neveztek el gyerekeket. Például az 1917-es bolsevik forradalomról az Oktyabrina, vagyis Októberke vagy az iparosítás idején Traktorina, azaz Traktoroska nevet kapták a gyerekek. A túlbuzgó proletárok és forradalmárok által kitalált nevek nem maradtak fenn. Így a Drazdaperma, - amit a Da Zdravsztvujet Pervoje Maja, az Éljen Május elseje jelszóból alakítottak ki, - de a Vladlen - amit Vlagyimir Lenin nevéből állítottak össze - ugyancsak rövid életű volt az orosz keresztnevek között.

Szerző

Tiencsini robbanások - magas rangú vezető ellen indult vizsgálat

Fegyelem- és törvénysértés gyanúja miatt eljárást indítottak a kínai állami munkabiztonsági hivatal igazgatója ellen, aki egykoron a múlt héten katasztrófasújtott Tiencsin város polgármester-helyettese volt - közölte a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi fegyelmi ellenőrző bizottsága kedden.

A 61 éves Jang Tung-liang tagja a KKP Központi Bizottságának és karrierje során 2001 előtt a tiencsini kormányzatban, illetve helyi állami vállalatok vezetésében töltött be tisztségeket. Több mint 10 éven át (2001 és 2012 között) volt polgármester-helyettes a kikötővárosban, mielőtt jelenlegi posztjára került volna.

A bejelentés ugyan nem utal rá, de valószínűsíthető, hogy vizsgálói Jangot is felelősnek tartják a múlt szerdán történt katasztrófáért, egy mérgező vegyi anyagokat tároló raktár felrobbanásáért, amely legalább 114 ember halálát okozta.
A kínai államtanács (kormány) kedden külön közleményben tudatta, hogy saját hatáskörben is átfogó nyomozást indított a tiencsini robbanások ügyben. A vizsgálócsoportot a közbiztonsági tárca miniszterhelyettese vezeti. A legfőbb ügyészség már korábban bejelentette, hogy megkezdte a jogsértésre és bűncselekményre utaló bizonyítékok gyűjtését.

Kedd délutáni jelentések szerint a robbanás és tűz áldozatai közül eddig 83 ember személyazonosságát sikerült megállapítani, közülük 50 a tűzoltó és hatan rendőrök. Továbbra is csaknem 700-an szorulnak kórházi ellátásra, 57 ember holléte még ismeretlen. A területen 40 ponton állítottak fel a vízminőséget ellenőrző állomásokat, hétfőig nyolc helyen mutattak ki cianidot, helyenként a szabványérték több mint 28-szorosát. Keddi közlés szerint a kikötő közelében első ízben - 4 helyen - mérgező, illékony fenolt találtak a vízmintákban, továbbá nyomokban cianidot is kimutattak. Az ellenőrző hatóság állítása szerint ez egyelőre nem jelent veszélyt a halakra, a tengeri környezetre.

Kedden esett az eső Tiencsinben, s bár a szakértők attól tartottak, hogy a vegyi anyagok berobbanhatnak, egyelőre újabb robbanásokról nem érkeztek jelentések. A katasztrófaelhárítók azt ígérik, hogy a robbanás központja körüli 100 ezer négyzetméteres körzetet védő zagygátat folyamatosan megerősítik, hogy a szennyezett víz ne juthasson ki.
Ho Su-san polgármester-helyettes szerint immár tisztázódott a raktárépületben tárolt vegyszerek típusa és mennyisége; a Global Times című lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy "90 százalékban pontosak az adataik". Mint mondta a legveszélyesebbnek tartott nátrium-cianid ártalmatlanítása a veszélyes zónán kívül megtörtént, a robbanás közvetlen közelében pedig földet és kavicsokat használtak a betemetésére.

Szerző

Embercsempészbanda bukott le Romániában

Romániában lelepleztek egy nemzetközi embercsempészbandát, amely szíriai és iraki migránsok Nyugat-Európába juttatására szakosodott - közölte kedden a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A bűnszövetkezetnek román, bolgár és török állampolgárságú tagjai voltak, akik a migránsok beszervezésében, szállításában, elszállásolásában vettek részt és a román országhatár illegális átlépésében segítették őket. A migránsok átlagosan ötezer dollárt (1,4 millió forintot) fizettek fejenként a banda tagjainak azért, hogy a schengeni övezetbe juttassák őket.

A DIICOT közleménye szerint az embercsempészek néhány napig különböző bukaresti szálláshelyeken bújtatták el a migránsokat, majd a lehető leggyorsabban Románia nyugati határára kísérték őket, azt tanácsolva nekik, hogy a határ illegális átlépése után kérjenek politikai menedékjogot.

A román vádhatóságnak egy tavalyi esetet sikerült felgöngyölítenie, amikor a bűnszövetkezet tagjai nyolc afgán menekültet juttattak át Calafat környékén a bolgár-román határon. Az ügyben négy román és két bolgár gyanúsított ellen indult bűnvádi eljárás. A DIICOT előzetes letartóztatásukat kezdeményezte kedden bűnszövetkezetben való részvétel és határsértésben való bűnsegédlet gyanújával.

Szerző