Csehek ezrei írják alá az idegengyűlölet elleni felhívást

A cseh tudományos életnek már több mint 2300 képviselője írta alá szerda délig a Tudósok a félelem és a közömbösség ellen elnevezésű petíciót, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Prágában. 

A petícióban a cseh tudósok nyugtalanságuknak adtak hangot afelett, hogy a társadalomban egyre növekszik az idegengyűlölet, ezért felszólították a politikusokat és a médiát, hogy felelősebben kezeljék a menekültek problémáját. A politikusoknak a reális helyzet, nem pedig a közvélemény gyorsan változó hangulata alapján kell eljárniuk. Elfogadhatatlan, hogy az idegen emberek szerencsétlenségét bárki is politikai "jó pontok" szerzésére használja ki - olvasható a dokumentumban.

Az újságírókat arra szólították fel a tudósok, hogy kerüljék a pánikkeltést, és csak ellenőrzött, igaz információkat közöljenek a migránsokról. A közvéleményt ugyanakkor arra kérik, hogy legyen óvatos, és ne hagyja magát manipulálni. "Határozottan elhatároljuk magunkat attól, ahogy bizonyos erők napjainkban etnikai és vallási türelmetlenséget szítanak Csehországban" - írják a szerzők.

Rámutatnak arra, hogy a társadalom radikalizálódása a félelem terjesztésén keresztül nagy veszélyeket rejt magában. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem céljuk a migráció által keletkezett valódi problémák lekicsinylése és elhallgatása.

"Ez a kezdeményezés csak tovább mélyíti az úgynevezett elitek és a cseh társadalom között meglévő árkot" - ezt már a cseh lnöki szóvivő közölte a petícióra reagálva, Prágai megfigyelők szerint összhangban főnöke, Zeman államfő véleményével. 

A tudósok petícióját időközben az akadémiai körökön kívül tevékenykedő számos személyiség is aláírta, például Miloslav Vlk, a cseh katolikus egyház korábbi feje, Tomás Halík Templeton-díjas katolikus pap, Fedor Gál szlovák szociológus, Ota Filip író, Jan Rychlík történész vagy Jan Sokol filozófus. A legutóbbi felmérések szerint a csehek túlnyomó többsége ellenzi a menekültek befogadását, a tudósok szerint ez leginkább a gerjesztett félelem következménye.

Szerző

Szomorú cikk Magyarországról

Publikálás dátuma
2015.08.19. 15:21
Forrás: Facebook/Handelsblatt
A kerítések Európája című írásában Hans-Peter Siebenhaar kiemelte, hogy a kerítés a magyar-szerb határon "a budapesti jobboldali populista kormány egyértelmű üzenete", amely azt jelenti, hogy "a magyarok országa bezárkózik".

A Handelsblatt című német üzleti lap az ideiglenes műszaki határzárral kapcsolatban közölt az európai politikát értékelő vezércikket szerdai számában. Az EU országai egy közös menekültügyi politika kialakítása helyett inkább külön-külön "vallanak kudarcot" a menekültválság kezelésében. Erre a folyamatra "különösen bizarr példa Magyarország, ahol társadalmi közmegegyezéssé alakul az idegenellenesség" - tette hozzá a Handelsblatt szerzője.

Azt a tényt, hogy az egykori vasfüggönytől keletre fekvő államok, mint például Magyarország, ismét határkerítéseket építenek, könnyen el lehet intézni azzal, hogy csupán "átlátszó populista manőverről" van szó. De "a keserű igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Európa a maga szétzilálódott és kaotikus menekültpolitikájával önként eltemeti a határok nélküli közösség létrehozásának célját" - vélekedett Hans-Peter Siebenhaar.

Megjegyezte: a vázolt folyamat révén "szükségszerűen kialakul a kerítések új Európája", amelyben néhol - mint Magyarországon - "látható" kerítések, míg máshol - például Nagy-Britanniában - "láthatatlan" kerítések épülnek.
Hangsúlyozta: ha az uniós országoknak nem sikerül közösen kezelniük a "menekültproblémát", akkor Európa szétesésével fenyegető helyzet áll elő, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek valamennyi tagország számára.

Szerző

Döntött a német parlament az új görög pénzügyi mentőcsomagról

Publikálás dátuma
2015.08.19. 15:13
Fotó: Sean Gallup/Getty Images Hírek
A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) nagy többséggel megszavazta szerdán, hogy Németország részt vegyen az új görög mentőprogramban.

A Bundestag rendkívüli ülésén 585 képviselő szavazott, közülük 454 támogatta, 113 elutasította a kormány indítványát, és 18-an tartózkodtak.A döntés értelmében az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) - az állandó euróövezeti válságkezelő rendszert - irányító szervezet kormányzótanácsában Németországot képviselő Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter javasolhatja az ESM ügyvezető igazgatójának a 86 milliárd eurós görög hitelprogram elindítását.

Szerző