Előfizetés

Egyesül tíz takarékszövetkezet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási tanácsa engedélyezte, hogy kilenc takarékszövetkezet beolvadjon augusztus 31-én a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezetbe - közölte a jegybank.

A határozat szerint a Szentgál és Vidéke, az Alsónémedi és Vidéke, a Balaton-felvidéki, az Ercsi és Vidéke Körzeti, az Érd és Vidéke, a Forrás, a Kápolnásnyék és Vidéke, a Kaposmenti, a Sárbogárd és Vidéke, valamint a Zirci Takarékszövetkezetek egyesülnek. Az egyesülés után létrejövő hitelintézet neve B3 TAKARÉK Szövetkezet lesz.

A létrejött takarékszövetkezet engedélye szerint a pénzügyi szolgáltatások közül egyebek mellett folytathat betétgyűjtést és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadását, nyújthat hitelt és pénzkölcsönt, és pénzforgalmi szolgáltatást, végezhet pénzváltási tevékenységet.

Együtt: elbukott a hazugságon alapuló rezsicsökkentés

Az Együtt szerint (is) a rezsicsökkentés elbukott, mert hazugságon alapult, ennek árát pedig a magyar polgároknak kell majd megfizetni.

Az Együtt szerint az államosított energiaszektor elhibázott koncepció, és annak vége nem lehet más, mint a teljes csőd. Az energiaszektorban erős versenyre, tisztességes állami piacfelügyeletre és árszabályozásra, a büntetőadók eltörlésére és szociális gáz- és villanyár-támogatási rendszerre van szükség.

Az MSZP szerint a Fidesz a rezsicsökkentés visszafizettetésére készül a közműszámlákba visszakerülő rendszerhasználati díjjal és a közműadóval. Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese közleményében leszögezi: a változásokat mindenképp az emberek fizetik meg, hiszen vagy áremelés jön a közműszolgáltatásokban, vagy a nemzeti közműcég nyeli le a veszteséget, amit a magyar adófizetők pénzéből finanszíroznak.

Varju László, a DK alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján szintén arról beszélt, hogy visszaüthet a rezsicsökkentés. Kijelentette: a kormány intézkedései miatt több közüzemi cégnél is dolgozókat kellett elbocsátani, mert a rezsicsökkentés miatt nem voltak meg a működéshez szükséges bevételek. Ennek következménye szerinte az is, hogy a hiányzó munkaerő miatt a hétfői vihar által okozott károkat csak nehézkesen tudják helyrehozni.

Kedvezményesen forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket

 Piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, hogy az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, de a bankok nem utasíthatják el a kezdeményezést. Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam - 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank - alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

Tájékoztatása szerint a mostani - december 1-jével hatályos - forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is. Varga Mihály közölte, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon.