Nagy kihívások előtt az új Google-vezér

Publikálás dátuma
2015.08.21. 07:31
Az elmúlt két évben is Sundar Pichai vezényelte le a Google-fejlesztők konferenciáját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JUSTIN SULLIV
Pozitívan fogadta a Wall Street a világ egyik legnagyobb szoftvercégének átszervezését: 5-6 százalékot erősödtek a Google részvényei, amióta a közelmúltban bejelentették, hogy a két társalapító, Larry Page és Sergey Brin nagy szerkezeti átalakításra szánta rá magát, hogy átláthatóbbá tegye az óriáscég működését. Page és Brin az új ernyőcéget, az Alphabet névre elkeresztelt vállalatot vezeti majd, a Google új vezérigazgatója pedig a 43 éves indiai Sundar Pichai lett. Kinevezése nagy szenzáció, de nem igazán meglepetés, hisz tavaly október óta már ő irányította a cég mindennapi működését.

Larry Page, a Google egyik alapítója és egészen a közelmúltig vezérigazgatója augusztus 10-én a cég hivatalos blogján tette közzé, hogy egy új anyavállalat, az Alphabet alatt egyesítik és szervezik újra a Google-t, valamint annak számos leányvállalatát. Az eddigi vezetés egy szinttel feljebb lépett, Page az Alphabet vezérigazgatója, Brin a társaság elnöke lett, míg a Google üzleti guruja, Eric Schmidt az Alphabetnél is ügyvezető igazgatóként folytatja. Page-nek meggyőződése, hogy az indiai származású Sundar Pichai a legmegfelelőbb ember a Google vezérigazgatói posztjának betöltésére.

Pichai 2004-ben lépett be a céghez, a Google minden jelentős fejlesztésében kezdeményező szerepet játszott, s világos víziója van arról, merre kellene továbbfejleszteni a keresőóriást. Tavaly egyébként a Google összbevételének 89 százaléka azokból a tevékenységekből folyt be, amelyeket a jövőben az indiai vezérigazgató irányít: ilyenek maga a keresőprogram, a reklámok, a térképszoftver, a Google Play áruház, a YouTube videómegosztó és az Android.

Pichai India déli részéből származik, a négymilliós lakosságú Chennai városából. Anyja gépíró volt, apja pedig elektromérnök egy brit cég ottani gyárában. Szerény körülmények között éltek, egy kétszobás lakásban laktak, ahol testvérével ketten a nappaliban aludtak. Autójuk soha nem volt, s csak 12 éves korában lett telefonjuk. Ekkortájt szembesülhetett először szinte már emberfelettinek mondható képességével: rendkívüli pontossággal jegyzi meg a számokat, sőt emlékszik szinte minden telefonszámra, amit valaha tárcsázott. Ez a tehetsége tanulmányai során sem bizonyult haszontalannak, teljesítménye mindig is kiemelkedő volt.

Az Indiai Műszaki Egyetemen mérnöki tanulmányokat kezdett, majd ösztöndíjjal a Stanford Egyetemre került. Szülei hatalmas áldozatot vállaltak taníttatásáért. Kiutazása az Egyesült Államokba akkor apja egy éves fizetésébe került. Anyagtudományból és a félvezetők fizikájából akart doktorálni, de félbehagyta tanulmányait, hogy a Szilícium-völgyben dolgozhasson, mint egy félvezetőkkel foglalkozó gyár mérnöke és termékmenedzsere. Ezután a Pennsylvaniai Egyetemen tanult üzletvezetést, majd tanácsadóként működött, mielőtt megkezdte magasba ívelő pályafutását a Google-nál.

Egyik első munkájaként a Google keresőfunkcióval ellátott fejlécén dolgozott egy kis csapat részeként. Az ő ötlete volt, hogy a cégnek saját böngésző programot kellene fejlesztenie. Larry Page már akkor is mellé állt, de Eric Schmidt akkori vezérigazgatónak nem tetszett az ötlet, nem akart pénzt áldozni erre. Azóta viszont a Chrome hatalmas sikereket ért el, jelenleg a világpiac 45 százalékát birtokolja. Pichai részt vett az internetes alapú Chrome operációs rendszer kifejlesztésében is laptopokra, amelyekben egy virtuális felhő tárolja az adatokat maga a fizikai eszköz helyett.

Ezt használják a Chromebook komputerek, melyek a nyugati iskolákban nagy népszerűségre tettek szert elérhető áruk miatt. Dolgozott a Gmail levelező programon, a virtuális tárhelyet biztosító Google Drive-on, és a Google Map térképszoftveren is, 2013-ban pedig vezető szerepet kapott az Android operációs rendszer fejlesztésében. Az Android azóta a mobiltelefonok után elérhetővé vált többek közt okosórákon és televíziókon, és ez részben szintén Pichai érdeme. Az ő keze alól került ki a rendszer három legutóbbi verziója, a Jelly Bean, a Kit Kat és a Lollipop. Egy fejlesztői konferencián bejelentette, hogy már készül a következő verzió is, amely az autóktól a hőmérőkig mindenféle készüléket megcéloz.

Mostantól Sundar Pichai tág teret kap a Google legfontosabb ágainak irányításához. Az indiai szakember tulajdonképpen már jó ideje Larry Page jobbkeze volt, s 2014 októberében már előléptették, azóta gyakorlatilag ugyanezt a feladatkört látta el. Most megkapja az ismert területek felügyeletét, de olyan új projektekét is, mint a fotótárolásban és -rendszerezésben kitűnő Google Photos és a Google Now, amely hasonlóan fog működni, mint az Apple cég Siri nevű, intelligens személyi asszisztens-programja.

Pichai eddigi pályafutása azt bizonyítja, hogy az újítások sem lehetnének az övénél jobb kezekben. Ahogyan Wesley Chan, a fejléc-projekt egy másik résztvevője fogalmazott, „12 éve mindig ő az, aki elindítja azokat a dolgokat, amikre az emberek vágynak”. A férfi a nyilvánossághoz is hozzászokhatott már: az elmúlt két évben ő vezényelte le a Google fejlesztők konferenciáját.

Ilyen szakmai háttér mellett nem csoda, hogy keresett személyiséggé vált a technológiai piacon, s már más cégek is versenybe szálltak érte. 2011-ben a Twitter környékezte meg egy vonzó ajánlattal: a termékekért felelős elnökhelyettes pozícióját ajánlották fel neki. Nemrégiben, Steve Ballmer lemondását követően a Microsoft vezérigazgatói székével is hírbe hozták. Sokak szerint mostani előléptetése egyfajta biztosíték is, hogy a Google meg tudja tartani egyik legértékesebb emberét.

Pichai kollégái körében is népszerű, híresen könnyű vele együtt dolgozni, segítőkész és eltökélt vezető. Megértő és támogató alkat, a konfrontációk helyett az együttműködést helyezi előtérbe. Ismert az is, hogy jó kommunikátor, és remekül koordinálja az alatta dolgozó csapatot. Nyugodt személyisége munkája közben is tükröződik. Munkatársai elmondták, ha valamin igazán mélyen elgondolkodik, sétálva próbál a dolog végére jutni. Sokszor, ha komoly problémába ütköznek, egy találkozó közepette is csendben elsétál, majd később egyszer csak visszatér a megoldással.

A The Verge című portálnak idén májusban adott interjújában elmondta: az vonzotta a Google céghez s az internethez, hogy mindenkinek egyenlő esélyt ad, egy falusi gyereknek és egy harvardi professzornak egyaránt, s fontos számára, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegye a technológiát, s minél többen megkapják az esélyt.

Úgy tűnik, Larry Page magabiztos a kinevezéssel kapcsolatban, és tény, hogy a múlt is Pichai mellett szól. Annyi mindenesetre biztos, hogy az új vezérigazgatónak nagy kihívásokkal kell majd megbirkóznia, mivel az elmúlt években az általa vezetett szektorokban nem egy versenytársuk rendkívül megerősödött. Az okostelefon-felhasználók egyre több internetes tevékenységüket helyettesítik applikációkkal, hogy így időt spóroljanak. Ez viszont a Google-tól vesz el felhasználókat, hisz eközben kevesebbet használják a böngészőt és a keresőprogramot is. Ezen felhasználók visszacsábítása Pichai kreativitásával sem lesz egyszerű feladat.

A Facebook ráadásul sokkal több információt birtokol felhasználóiról, így jóval célzottabb reklámokat tud nekik közvetíteni, ezzel a Google hirdetései viszont veszítenek értékükből. Persze nem kell félteni az IT-piac gigászának számító Google-t, de ez nem azt jelenti, hogy megengedheti magának, hogy ne reagáljon az ilyen változásokra. Minden jel arra utal, hogy Pichai tényleg a legjobb ember a vezetői posztra, de ez hamarosan gyakorlatban is kiderül majd. Bár az új rendszer elméletileg kevés gyakorlati átalakítást hoz, Pichari személye minden bizonnyal új színt visz a cég életébe, s könnyen lehet, hogy az eddiginél is nagyobb sikerekre vezeti a Google-t.

Napelemes program és szuperrouter
A Google ellen eddig is sokszor felhozták, hogy túl sokrétű a tevékenysége, elvégre szakemberei az automatikusan működő gépkocsiktól a fejlődő világ távoli régióiban hatalmas léggömbök révén biztosított internet-szolgáltatásig rengeteg új témával foglalkoztak. Ám az iram és az ötletroham a jelek szerint az új, Alphabet-korszakban sem csökken. Csak egy-két jellemző fejlemény az elmúlt napokból: a Google Sunroof elnevezésű projektje a háztetőkre telepíthető napelemes energiatermeléshez nyújt segítséget, OnHub néven pedig egy szuper-routert fejlesztettek ki.
Ez utóbbira a legnagyobb amerikai kereskedelmi láncoknál, például a Walmartnál és az Amazonnál már előrendelést lehet leadni, forgalmazását augusztus 31-től tervezik. Az új, a TP_Link céggel közösen kidolgozott kütyü iparági hírek szerint igen erős Wi-Fi vételt tesz majd lehetővé, ami nem is csoda: 13 antennájával átütő sikert hozhat.A Sunroof projekt a Google híres térképes szolgáltatásán alapszik, s bárkinek lehetővé teszi, hogy online módon utánakeressen, megéri-e otthonára, ingatlanára napelemes paneleket szereltetni.
Ehhez a konkrét földrajzi lokáción kívül olyan tényezőket is figyelembe vesz a program, mint a napsütéses órák száma, a ház beárnyékozottsága a környező tereptárgyak vagy magasépületek miatt, vagyis egyfajta „egyéni hőtérkép” elemzését teszi lehetővé. Mindehhez persze rengeteg háttér-adatbázis szükséges, így érthető, ha kezdetben csak San Francisco és környéke, Boston és Fresno szolgál kísérleti terepként. Kedvező visszhang esetén a projektet fokozatosan terjesztik majd ki az Egyesült Államok más körzeteire is.Látogatói csúcs a magyar pavilonnál

Látogatói csúcsot hozott a magyar pavilonnak az augusztus második felében rendezett ünnepi hét a milánói világkiállításon - közölte Rétfalvi Flóra, a pavilon kommunikációs vezetője csütörtökön.

Több mint húszezren voltak kíváncsiak az augusztus 18-án tartott tehetség napjára, amelyen a Polgár testvérek játszottak szimultán sakkversenyt a látogatókkal, délután pedig a Virtuózok tehetségei fiatal olasz zenészekkel közösen tartottak komolyzenei koncertet - ismertette.

A hét másik kiemelkedő eseménye az augusztus 20-ai államalapítás ünnepéhez kapcsolódó programsorozat volt, amelyre szintén több ezren voltak kíváncsiak - közölte a kommunikációs vezető. A magyar pavilon augusztus 20-án is egyedi programokkal várta a látogatókat - írta. A programsorozat az Expo főutcáján promenáddal és aratófelvonulással indult, majd a magyar pavilonban ünnepélyes keretek között megáldották az ősi alakor búzából készült új kenyeret.

Bemutatkozott a Halasi Csipkeház és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület Kézműves Közössége, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pedig kézműves mesterei pedig betekintést adtak a magyar népművészetbe. Az estét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Junior Príma Díjas zenészeinek előadása, majd Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész koncertje zárta - olvasható a közleményben.

Szerző

Ez a virágkocsi lett a legszebb Debrecenben

A közönség döntése alapján a debreceni Szent Anna Főplébánia "300 - Katolikus újjászületés" elnevezésű virágkocsija bizonyult a legszebbnek az idei virágkarneválon - jelentették be a szervezők csütörtök este.

A díjnyertes kompozíció a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű vázáját kapta. A művészeti csoportok legjobbját a virágkarnevál tiszteletbeli nagykövetei választották ki: a díjat megosztva két debreceni csoport, a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület, valamint a R'n'B Dance Team kapta.

A díjakat a győzteseknek Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója adta át a Nagyerdei Stadionban, a Karneváléj című gálaműsor keretében. A győztes virágkocsival a 300 éve alapított debreceni Szent Anna Főplébánia köszöntötte a virágkarnevál vendégeit - hangzott el az eredményhirdetésen. A kompozíció - a méltatás szerint - többféle történelmi utalásból épült fel: mindenekelőtt azt jelezte, hogy "1715-ben gróf Csáky Imre nagyváradi püspök visszavezette nyáját a kálvinistává lett Debrecenbe", vagyis 300 éve visszatérhettek a katolikusok a városba. 

A virágkocsi az oltárképpel a templom védőszentjét, Szent Annát is megidézte, a két virágharang pedig a közelmúltra emlékeztet: az egyiket Csáky bíboros tiszteletére szentelték fel 2011-ben, a másik pedig Szent II. János Pál pápa emlékét idézi, aki 1991-ben Debrecenben is járt. A kocsit Tamus István grafikus tervezte, a virágdíszítés Antal István és felesége, valamint a főplébániai közösség tagjainak munkáját dicséri. 

A művészeti csoportok egyik győztese, a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület 2002-ben alakult. Európa szinte összes országában jártak már, számos hazai és külföldi fesztiválon képviselték hazánkat. Már 13. alkalommal résztvevői a debreceni virágkarneválnak. A táncstúdió védjegye az európai szinten is egyedülálló strucctollas legyező és a riói karnevál hangulatát idéző fejdísz. Művészeti vezetőjük Takács-Pántya Barbara.

A másik legjobbnak ítélt R'n'B Dance Team 2007-ben kezdte meg a működését Debrecenben. Palettája rendkívül színes, fő profilja a hip-hop- és showtánc. Céljuk magabiztos, színpadkész táncosok kinevelése, akik többféle stílust ismernek és művelnek. Művészeti vezetők: Varga Hédi és Lente Róbert.

A 46. Debreceni Virágkarnevál szervezői bejelentették: pénteken hat virágkocsi - Nagyvárad és Debrecen közös alkotása mellett a Szent Korona, az Élmény és wellness felsőfokon című kompozíció (Aquaticum Debrecen), a Megszépülve, játékosan, varázslatosan című alkotás (Keviép Kft.), a Kalózhajó (FÓRUM Debrecen bevásárlóközpont) és a Kívánságcsokor a Korzóról (Auchan) virágkocsi - utazik át Debrecen testvérvárosába, Nagyváradra, ahol helyi művészeti csoportok között felvonulnak a Nyitott ablak Európára című rendezvényen.

virágkarneváli programokat napközben megzavarta az eső - lerövidítették a művészeti csoportok felvonulási útvonalát, és törölték a nagyerdei szabadtéri rendezvényeket -, a Karneváléj című több mint kétórás gálaműsort azonban megtartják a Nagyerdei Stadionban. Az Egyetem téren tűzijátékkal és éjszakai utcabállal fejeződik be a debreceni virágkarnevál.

Szerző