Borzalom: milliónyi madarat ölnek évente a Földközi-tengernél

Publikálás dátuma
2015.08.23. 18:30
Illusztráció: Thinkstock
Kegyetlen bánásmódnak vannak kitéve a madarak a Földközi-tenger medencéjében, ahol évente 25 milliót ölnek meg belőlük, a legtöbbet Egyiptomban, a fő zsákmány az erdei pinty - közölte a témával foglalkozó első átfogó jelentésében a Birdlife International.

A nemzetközi természetvédő szervezet becslései szerint Egyiptomban évente 5,7 millió, Olaszországban 5,6 millió, Szíriában 3,9 millió, Libanonban 2,6 millió, Cipruson 2,3 millió, Görögországban 700 ezer, Franciaországban, Horvátországban és Líbiában pedig 500-500 ezer madarat ejtenek el illegálisan. A legtöbb madarat lemészárló 10 földközi-tengeri ország közé tartozik még Albánia is. 

Málta nem került fel a tizes listára, ugyanakkor egy négyzetkilométerre számítva a kicsiny szigetországban pusztítják el a legtöbb madarat. A madarak legfeketébb régiója a ciprusi Famaguszta környéke. A vadászok első számú zsákmánya az erdei pinty, amelyből becslések szerint évente 2,9 millió példányt ejtenek el a régió országaiban. A második leggyakoribb áldozat - 1,8 millió példánnyal - a barátposzáta, a harmadik helyen álló fürjből 1,6 milliót, az énekes rigóból pedig 1,2 milliót ölnek meg. 

 Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

A madarakat különböző okból vadásszák, például élelmezési célból vagy élő célpontként a sportlövészetben. A Birdlife-jelentés rámutat arra, hogy a madarakra sokféleképpen vadásznak, ezek közül a legkegyetlenebb az enyves pálca, amelyhez ragadva a madarak hosszú ideig szenvednek, mielőtt meghalnak. 

Szerző
Frissítve: 2015.08.23. 18:40

Izgalmas éjszakai kalandtúra vár a Budakeszi Vadasparkban

Publikálás dátuma
2015.08.22. 17:14
Illusztráció: Thinkstock
Újra várják szeptemberben és októberben éjszakai kalandtúrára a látogatókat a Budakeszi Vadasparkban, ahol a kert éjszaka aktív lakóit ismerhetik meg a látogatók.

Az éjszakai kalandtúrákon a kalandvágyók szakvezető kíséretében nyerhetnek bepillantást a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe. Az éjszakai életmódot folytató állatok ekkor kezdik meg a szokásos napi rutint: esznek, isznak, játszanak, fára másznak, vadásznak vagy éppen aktív társadalmi életet élnek. Az éjszakát a máskor nem hallható zajok, neszezések, kaparások, horkantások, huhogások és szárnysuhogások teszik még izgalmasabbá - olvasható az intézmény közleményében.

Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

Bárki részt vehet az éjszakai túrákon, aki nem fél a sötétben és szereti a különleges kalandokat. A szervezők kérik a látogatókat, hogy vigyenek magukkal világító eszközt, meleg öltözetet és esetleg meleg italt is a hűvösebb estékre. A túrákra szeptemberben és októberben négy-négy alkalommal kerül sor, gyülekező a főbejáratnál lesz szeptemberben 20, októberben 19 órakor. A program nagyjából két órás, minden alkalommal kétszer 50 fős csoport indul. A sétára előzetes online regisztráció szükséges.

Szerző
Frissítve: 2015.08.22. 17:23

Mentett, meggyógyított madarakat engedtek szabadon

Publikálás dátuma
2015.08.18. 15:15
Forrás: Fővárosi Állat és Növénykert/Facebook
Gólyákat, vörös gémet, egerészölyveket, kuvikot és több más mentett madarat engedtek szabadon a Fővárosi Állat és Növénykert munkatársai a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén.

Az állatok különböző okok miatt kerültek olyan helyzetbe, hogy átmenetileg emberi segítségre szorultak, de mindegyiküket sikerült olyan állapotba hozni, hogy ismét képesek legyenek önállóan boldogulni a természetben - olvasható az állatkert honlapján. A megmentett, és most szabadon engedett madarak mindegyike természetvédelmi oltalom alatt áll, együttes eszmei értékük mindösszesen 925 ezer forint.

Forrás: Fővárosi Állat és Növénykert/Facebook

Forrás: Fővárosi Állat és Növénykert/Facebook

Az állatmentő tevékenység talán legfelemelőbb eseménye - írják -  amikor a legyengülten, vagy sérülten bekerült állatokat felgyógyulásuk és megerősödésük után újra szabadon engedik. Az akcióra a Hortobágyi Nemzeti Park górési állomásánál, Kócsújfalu közelében került sor. Állatkertünk hosszú ideje működik együtt a Hortobágyi Nemzeti Parkkal, amelynek az említett Górés-tanyán kívül Malomházán, a Hortobágyi Vadasparknál van olyan létesítménye, ahol mentett madarakkal, illetve azok visszavadításával foglalkoznak.

A hortobágyi elengedés mellett a közelmúltban több más helyszínen is történtek kisebb-nagyobb repatriálások, ahogy a mentett állatok szabadon engedését szakmai körökben nevezik. Ezek során több mint húsz sünt, két zöld küllőt és négy nagy fakopáncsot vittek vissza az állatkert munkatársai.

forrás és további részletek: zoobudapest.com

Szerző