Előfizetés

Újabb eltapsolt milliárdok - Feljelentések a milánói expo ügyében

Publikálás dátuma
2015.08.24. 14:32
Szőcs Géza Fotó:Népszava
A Demokratikus Koalíció és az Együtt is feljelentés tett a milánói világkiállítás ügyében.

Varju László, a DK alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az expó ötmilliárd forint feletti költségei miatt kérdéssel fordul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez is. A politikus kifejtette, a fideszes korrupció minden eleme látható a prokjekten: nem tudnak elszámolni a költségekkel, túlárazások és "a haveroknak juttatott" pályázatok is vannak. Az ellenzéki politikus a problémák között említette, hogy senki által nem látott filmek készültek a világkiállításra. Varju László szerint az egészet tetézi, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) titkolózik, kozmetikázza az adatokat. A párt felszólította Szőcs Gézát, a milánói expóval kapcsolatos feladatokkal megbízott kormánybiztost, hogy mutassa be az elkészült, de be nem mutatott filmeket. 

Az Együtt már meg is határozta a feljelentés alapját, a párt hűtlen kezelés gyanúja miatt tett jogi lépéseket az ügyben. Indoklásuk szerint egyebek mellett hatvanmillió forintot kaphatott filmek készítésére a Fidesz-közeli Focus Media Center Kft.. Az Együtt az Indexre hivatkozva azt írja: a cég 59,6 millió forint közpénzért készíthetett a lombard–magyar, illetve a milánói–magyar kapcsolatokról szóló 16 filmalkotást a milánói világkiállításra. A filmeket senki sem láthatta, így azt sem lehet tudni, egyáltalán elkészültek-e, bár Szőcs Géza kormánybiztos azt ígérte, elküldi a műveket. Az Együtt felszólította Szőcs Gézát, hogy bizonyítsa be: a filmek valóban megfelelő minőségben elkészültek, és azokat be is fogják mutatni. A közlemény leszögezi: nem fogják hagyni, hogy fideszes haverok és oligarchák a milánói világkiállítás kapcsán is lenyúlják a magyar polgárok pénzét.

ÁSZ-vizsgálatot követelnek a Liberálisok

A Magyar Liberális Párt arra kéri Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét, hogy mielőbb indítson vizsgálatot a milánói expón történt pénzügyi visszaélésekkel kapcsolatban.

Az ellenzéki párt hétfői közleményében a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a magyar pavilon megépítésének 2 milliárdos költségén túl 2,3 milliárd forintot költöttek a programokra, amit 900 millió forintos pótköltségvetéssel egészítettek ki.  A Liberálisok az Index cikke alapján úgy látják, hogy "visszaélések és törvénysértések sorozata övezete a méregdrága olaszországi kiállítást".

Koncz Zsuzsa is fellépett a Kolozsvári Magyar Napok zárókoncertjén

Publikálás dátuma
2015.08.24. 12:18
MTI Fotó: Biró István
Nagyszabású koncerttel zárult vasárnap este a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat, a fellépők között mások mellett ott volt Koncz Zsuzsa és Bródy János is. 
MTI Fotó: Biró István

MTI Fotó: Biró István

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere az eseményt záró beszédében kiemelte: a magyar napok megszervezése akkor vált lehetségessé, amint volt összefogás, amint a kolozsvári magyar emberek hinni kezdtek közösségük erejében. Együtt, közösen bármit, amiben őszintén hiszünk, amit igazán akarunk, képesek vagyunk sikerre vinni, és ennek valóra váltása rajtunk, csakis rajtunk áll - fogalmazott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljáró.

Gergely Balázs, a magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta, hogy Kolozsvár 2016. augusztus 19-én ünnepli szabad királyi várossá nyilvánításának 700. évfordulóját. Mihai Seplecan, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke azt ígérte, az általa vezetett intézmény jövőre hathatósabban segíti a magyar napok szervezését. 

MTI Fotó: Biró István

MTI Fotó: Biró István

A gálaműsoron a város főterét teljesen megtöltő több tízezres közönség Koncz Zsuzsával és meghívottjaival együtt énekelt közkedvelt dalokat.

Dinnyés kilép a kisgazdapártból, mert nem tartja elég ellenzékinek

Publikálás dátuma
2015.08.24. 08:23

Dinnyés Lajos, a független kisgazdapárt egyik fiatal, harcos tagja már régóta nem vesz cselekvően részt a politikai életben. Ezért a független kisgazdák nevében fölszólították, hogy kapcsolódjék be ismét a kisgazdapárt tevékenységébe. Dinnyés Lajos hosszabb levélben válaszol erre a fölszólításra és elégedetlenségét hangoztatja a független kisgazdák politikájával szemben.Dinnyés Lajos levelében utal arra, hogy a független kisgazdapárt régebben politikai és gazdasági téren a legteljesebb rendszerváltozást követelte. Dinnyés szerint ma már a független kisgazdapárt nem képviseli ezt a követelését, sőt azt a vádat emeli Dinnyés a kisgazdák ellen, hogy lepaktáltak a kormánnyal. „Kétségbeejtő ma már nézni a független kisgazdapárt vergődését — írja Dinnyés. — A legutóbbi időben a független kisgazdapárt képviselőjelöltjeit sorra letaglózták és erre a pártban mindenki néma maradt. A párt már két esztendeje áll lábhoz tett fegyverrel és egyáltalán el sem tehet többé sütni a kisgazdapárt fegyverét. A legnagyobb baj az — írj a Dinnyés —, hogy a független kisgazdapárt tömegei nem értik a pártnak ezt a kormánnyal szemben tanúsított lojalitását." Dinnyés Lajos egyébként levele végén bejelenti, hogy ősszel ismét bekapcsolódik a politikai életbe, de kénytelen lesz a független kisgazdapártnak a kormánnyal szemben tanúsított magatartásából a végső konzekvenciákat levonni. Ez utóbbi kijelentése nyilván azt jelenti, hogy Dinnyés Lajos ki akar lépni a független kisgazdapártból.