Előfizetés

Fényes nappal kúsznak át a menekültek a NATO-drót alatt

Publikálás dátuma
2015.08.24. 16:29
Halad a GYODA építése, de semmire sem jó. FOTÓ: Kelemen Zoltán Gergely/MTI
Fényes nappal is átbújnak a migránsok a határon felállított kerítés alatt Röszke térségében - írja a Szegedma.hu. A rendőrség napi jelentéseiből is kiderül, hogy Csongrád megyében már nem Ásotthalomnál és Mórahalomnál, hanem Röszkénél lépik át legtöbben illegálisan a zöldhatárt.

A lap írása szerint egy 6-8 fős csoport hálózsákokat és plédeket használva megemelte a NATO-drótot és könnyedén átkúsztak alatta, majd percek alatt eltűntek a kukoricaföldön. A migráns csoporttal lévő gyermeket a kerítés fölött adták át Szerbiából Magyarországra. 

A drótakadály mellett rendőrautó járőrözik, a migránsok kifigyelik, hogy mennyi idő alatt fordul a jármű, és kihasználva a pár perces nyugalmat, átmásznak a GYODA alatt. A lap tudósítója szerint többen is ezen a szakaszon kelnek át, sőt már kitaposott ösvény vezet oda.

A lap fotókat is készített arról, amint a migránsok átkúsznak a kerítés alatt, a képekért kattintson!

Átvágták a menekültek a drótakadályt

Ismét megrongálták a gyorstelepítésű drótakadályt a határon a Szerbia felől érkező migránsok - jelentette hétfőn a határról a köztévé tudósítója, aki szerint migránsok átvágták a drótot, ruhákat, hálózsákokat dobtak át rajta, hogy ne sértse meg őket a penge, amikor átmásznak alatta vagy rajta. Elhangzott az is, hogy a Röszke melletti vasútvonalnál, ahol nincs kifeszítve drót, folyamatosan érkeznek a bevándorlók a síneken gyalogolva. Itt egész nap rendőrök vannak, akik egy gyűjtőpontra irányítják őket.

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy bár halad a GYODA építése, de szinte semmire nem jó. A Napi Gazdaság szerint a tervek szerint haladnak a déli határra épülő kerítés munkálatai, a drótakadály Csongrád megyében és a Bács-Kiskun megyei Kelebián pedig már el is készült. A lap a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozva azt is írta, hogy az akadálynak köszönhetően Kelebiáról két hete szinte teljesen eltűntek a menekültek. 

Úgy tűnik azonban, hogy a minisztérium előre ivott a medve bőrére, szombaton ugyanis például negyvenhárom csoportban 1256 illegális bevándorlóval - köztük 274 gyermekkel - szemben intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén. 

Ilyen egyenruha lesz a MÁV-nál (fotók)

Publikálás dátuma
2015.08.24. 15:40

A képre kattintva galéria nyílik. MTI Fotó: MÁV

Nettó közel egymilliárd forintért rendelt új egyenruhát a MÁV a formaruha viselésére jogosult, illetve kötelezett dolgozóinak - írja a Világgazdaság. Az erre kiírt közbeszerzési pályázatot két közhasznú nonprofit kft. konzorciuma nyerte meg. Az első tételeket már szeptemberben szállítják. Tíz éve volt az utolsó egyenruhacsere a vasúttársaságnál. A következő lépés a MÁV-os munkaruhák fejlesztése lesz.

Titkolja a KLIK az elmaradt tanári fizetéseket

Publikálás dátuma
2015.08.24. 15:15
Illusztráció/Thinkstock
Tízmilliárdos adósságot halmozott fel az állami iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), többek között a tanárok bérét sem fizetik ki időben - írja az Átlátszó. Az oknyomozó portál közérdekű adatigénylésben érdeklődött, hogy pontosan hány tanár fizetése csúszik, de az intézményfenntartó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítása ellenére sem árulta el az adatokat.

Közel tízmilliárd forint adósságot halmozott fel a KLIK a Magyar Államkincstár adatai szerint, ennek nagy része a közüzemi tartozásokból áll össze. Közben több portál is foglalkozott azzal, hogy a tanárok sem kapják meg időben a fizetésüket. Az RTL Klub júniusban beszélt egy tanárral, aki az egy hónappal korábban esedékes fizetését sem kapta még meg. Amikor arról érdeklődött, hogy mikorra várhatja a fizetését, azt válaszolták neki, hogy nincs pénze az állami intézményfenntartónak, annyira, hogy azt sem tudják megmondani, mikor pótolják az elmaradt bért. A KLIK a hónap elején azt ígérte, hogy még augusztusban felszámolja az adósságát.

Az Átlátszó májusban adta be közérdekű adatigénylést a KLIK-hez, a fizetések csúszásáról érdeklődtek: havi bontásban kérték azoknak a tanároknak a számát, akiknek időben- és azoknak a számát, akiknek késve fizetett a KLIK. Mivel az intézményfenntartó a tizenöt napos határidőn belül nem válaszolt, a portál a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult.

A NAIH szerint a kért, összesített adatokat el kellett volna árulnia a KLIK-nek. A hatóság tizenöt napot adott a KLIK-nek, hogy válaszoljon, de az intézményfenntartó továbbra sem tette közzé, hogy havonta hány tanárnak tudnak időben fizetni. A Magyar Nemzet írta meg, hogy a KLIK még az ombudsmannak sem mindig válaszol. 

forrás: Átlátszó