Előfizetés

Vámos Miklós és a Beatles

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2015.08.25. 07:45
Vámos Miklós pályája rockzenészként indult FOTÓ: NÉPSZAVA
Vámos Miklós Beatles és én című kötete egyedülálló utazásra hívja a hagyományos popkultúra iránt fogékonyakat. Az Európa Kiadó gondozásában a héten megjelenő könyv elsősorban a Beatles dalainak magyarra "ferdítéseit" tartalmazza, Vámos éppen ezért elsősorban azoknak ajánlja munkáját, akik a liverpooli négyek dalszövegeit szeretnék énekelni.

Vámos Miklós az Európa Könyvkiadónál megjelenő életmű-sorozata ezúttal vadiúj kötettel bővül: Beatles és én címmel jelenik meg az a sajátos mű, amely elsősorban ismert popdalok magyarra ültetett szövegeit tartalmazza. A 65 éves író elsősorban a legendás Beatles együtteshez fűződő rajongásából indult ki, amikor elkezdte összeállítani a kötetet, amely egyébként a kiadó felkérésére jött létre.

Az Európa Kiadó tervei szerint a Beatles és én csupán az első kötete annak a könyvsorozatnak, amelyben az elmúlt évtizedek leghíresebb könnyűzenei dalszövegeinek magyarra fordításai elevenednek meg. A kiadó törekvése az, hogy magyar költők fordítsák le énekelhető formában a dalokat, éppúgy, mint azt Földes László Hobo Kossuth-díjas magyar bluesénekes tette a The Doors-tag Jim Morrison verseinek és dalszövegfordításainak esetében (A zenének vége - Jim Morrison versei és dalszövegei, Cartaphilus, 1999).

A sajátos daloskönyv a Beatles klasszikusai mellett tartalmazza a korszak számtalan híres előadójának jól ismert dalait: magyarul olvashatóak a rock and roll királyának, Elvis Presleynek a dalai, akárcsak a Rolling Stones, a Simon & Garfunkel, a Peter Paul & Mary, Eric Clapton vagy éppen Bob Dylan szerzeményei. Vámos Miklós lapunk érdeklődésére elmondta, habár se nem költő, se nem műfordító, önszorgalomból már évtizedekkel ezelőtt nekiesett kedvenc zenéi dalszövegeinek, fordításai közül a legtöbb már elhangzott a Klubrádió hullámhosszain a Kalózadás című népszerű rádiósműsorában. Több saját könyvbemutatóján is zenélt: három éve régi barátjával, Bornai Tiborral a Paperback Writer című Beatles-dalt énekelte el saját fordításában a Szitakötő című kötete bemutatóján, de több ízben zenélt Bródy Jánossal is, akiről Ha én Bródy volnék címmel írt portrészerű vallomást.

Ahhoz, hogy megértsük, miért kötődik egy író ilyen szinten a rockzenéhez, tisztában kell lennünk azzal, hogy Vámos tizenhat éves korától az elsősorban ifjúsági klubokban zenélő Gerilla együttes tagja volt, ahol énekelt és gitározott (később Félnóta címmel regényt írt az időszakról). A zenekar, amely az 1970-es évek elejéig működött, s még külföldön is fellépett, a beat mozgalomból kinőtt "pol-beat" műfajt képviselte, amely előszeretettel él a nyílt politikai állásfoglalás kifejezésével. Emellett a hatalmas zeneőrült Vámos legtöbb művében előszeretettel rejt el zenei utalásokat, néha dalszövegfordításokat is.

"Kisfiúként egy úszó edzőtáborban, a balatonföldvári móló közelében nyitott ablakon keresztül hallottam megszólalni a luxemburgi rádióból a She Loves You-t. A három gitár és dob, a több kristálytiszta férfihang szabályosan lenyűgözött! Azóta is tart ez az érzés" - nyilatkozta a Népszavának Vámos Miklós. Hozzátette, többek között az alábbi indokok miatt szerette meg őket egy életre: "A dalaik ritmusa, a basszusgitár ostorcsapásai, az a vagányság, ahogyan fölrúgták a refrén unalmas egyhangúságát, valami elképesztő. Akkoriban a szövegeket még nem értettem, de a zene önmagában is lázadó üzenetnek tetszett. Semmit ne fogadj el a felnőttek világából, járj a saját utadon, lázadj, ha kell, s ha jobb nem jut eszedbe, növeszd meg a hajad!"

Így már érthető, hogy a Beatles-dalok korán megfertőzték Vámost, aki új kötetében harminc különböző Beatles-dalszövegfordítását válogatta be. A szerző azt mondja, igyekezett "leferdíteni" a világtörténelem leghíresebb bandájának fontosabb dalait, méghozzá úgy, hogy azok könnyen énekelhetőek legyenek. Emellett - talán Faludy György Villon-fordításait alapul véve - szempont volt az is, hogy a szerzeményeket ne betűről-betűre adja vissza, hanem az eredeti jelentéstől, de a tartalomtól csak részben eltérően mutassa be a magyar közönségnek.

"Ma már mindenki tudja, hogy miről szólnak a Beatles-dalok, éppen ezért nem törekedtem a szöveghűségre" - vallja a szerző, aki könnyed, jópofa történeteket kanyarított az eredeti szövegekből. Már csak az a kérdés: vajon mit fognak szólni a keményvonalas gombafej-rajongók ahhoz, hogy az író átköltötte az imádott slágereket?

A kötet a tucatnyi dalszöveg mellett kétszer annyi prózai részt tartalmaz, amelyek elsősorban vallomások. Vámos megírta személyes kötődését az előadókhoz, regényes portrét rajzolt John Lennonról, Paul McCartneyról, George Harrisonról és Ringo Starról is. Emellett a dalszövegekhez háttértörténet, zenei áttekintés, magyarázat is született. Vámos Miklós úgy fogalmazott, számára a kötettel járó minden perc munka élvezet volt, éppen ezért bízik benne, hogy az olvasók számára is legalább ekkora öröm lesz kézbe venni a kötetet, amelynek dalait, - reményei szerint -, sokan fogják dúdolgatni.

Következő, tényleges cselekménnyel rendelkező regényén, amelynek Hattyúk dala a címe, már hosszabb ideje dolgozik. A kötet kétezer év történetét öleli át, éppen ezért megírása rendkívül alapos kutatómunkát igényel. A nagy vállalkozás megjelenésének időpontjáról Vámos szűkszavúan így nyilatkozott lapunknak: "Jövőre, valamikor, remélem." Addig azonban a lojális Vámos-olvasók már várhatóan elkapkodják a Beatles-kötet példányait a könyvesboltok polcairól.

A szerző zenél a könyvbemutatón

A Beatles és én című kötet bemutatóját augusztus 28-án, pénteken este 7 órától a Budapest Jazz Clubban tartják. A helyszínen Karácsony János, az LGT együttes gitáros-énekese is az íróval közösen adja elő a Beatles hét dalát, amelyeket Vámos ültetett magyarra. Többek között felcsendült a Don't Let Me Down, amely Vámos legkedvesebb dala..

100 ezret kérnek el egy darabért, ami az árvákról szól

Hiába hirdetik londoni színházak olyan színészekkel a produkcióikat, mint Nicole Kidman, Judi Dench és Benedict Cumberbatch, a rendkívüli érdeklődés miatt mégis a Mi a manó (Elf) című musicalre lesz az eddigi legdrágább a jegy a West Enden. A karácsonyi előadásokra szóló belépőkért 244 fontot (106 ezer forintot) is elkérnek.

Az Elf producereit bírálatok érik amiatt, hogy a szülőknek több száz fontot kell kiadniuk, ha el akarják vinni gyerekeiket a darabra, amely egy Északi-sarkra keveredett árváról szól. A fiú bemászott a Mikulás puttonyába, így került oda, majd a karácsonyi ajándékokat készítő manók segítője lett. A történet 2003-as hollywoodi változata kasszasiker volt Will Farrell főszereplésével.

A musical iránti érdeklődés akkora, hogy az interneten 650 fontért (282 350 forintért) árulják a jegyeket másodkézből. A The Times című lap kiszámolta, hogy egy négytagú család több mint ezer fontot kellene, hogy fizessen a jobb helyekért a Dominion Színházban, de még a legolcsóbb belépők is 200 fontba kerülnének négy főnek.

A producerek szerint a költséges díszlet és az tornássza ilyen magasra a jegyárakat, hogy a darabot az október 24-i bemutató után mindössze 10 hétig játsszák. A rekordot eddig az utóbbi időszak egyik legnagyobb sikere, a The Book of Mormon tartotta a West End történetében 202,25 fontos jegyárral.

Mark Shenton színházkritikus a csillagászati összegekkel kapcsolatban megjegyezte, "határ a csillagos ég", azt azonban meglepőnek tartja, hogy az Elf révén olyan darabé lett a rekord, amelyben nem szerepelnek igazán nagy nevek. "Családi show, és pont ez a lényeg: megfejhetik a családokat" - mondta.

Külön utakon folytatják a világhírű zenekar tagjai?

Publikálás dátuma
2015.08.24. 17:16
Forrás: Facebook
Jövő márciusban legalább egy év szünetre megy a One Direction fiúbanda, hogy a tagok saját szólókarrierjükre és projektjeikre koncentrálhassanak. Az együttes PR-csapata nem kommentálja a tagok ideiglenes különválásáról szóló híreket.

A Harry Styles, Liam Payne, Louis Tomlinson és Niall Horan alkotta négyesfogat egy múlt hétvégi londoni megbeszélésen arról is döntött, hogy nem indul turnéra év végén megjelenő új albumával. A banda utolsó nagyszabású koncertje október 31-én lesz a sheffieldi Motorpoint arénában - írta a The Sun című brit lap internetes oldala. "A fiúk már öt éve együtt vannak, ami hihetetlen idő egy fiúbanda esetében. Megérdemlik, hogy kapjanak legalább egy évet, amikor csak a saját projektjeikkel foglalkozhatnak" - mondta az együtteshez közel álló forrás.

Mint hozzátette: "egyáltalán nincs köztük ellenérzés, mindannyian 100 százalékosan támogatják a döntést. Ez egyáltalán nem végleges búcsú, mindannyian folytatni szeretnék a közös munkát valamikor a jövőben. De most lezárult egy korszak és ők a zenei világ csúcsáról vonulnak vissza". Az illetékesek szerint Zayn Malik márciusi távozásának nincsen köze a mostani döntéshez. A csapat idén júniusban még tagadta a szünettel kapcsolatos spekulációkat. A banda ötödik stúdióalbuma, amely a bennfentesek szerint az eddigi legjobb, a karácsonyi rohamhoz időzítve kerül a boltokba. A fiúk számos televíziós szerepléssel és fellépéssel fogják népszerűsíteni az új korongot. 

A tagok várhatóan nagyon különböző irányokban folytatják a munkát. A Sony vezetői már jó ideje szemet vetettek a 21 éves Harryre, akiben a legtöbb potenciált látják egy sikeres szólókarrier beindítására, ugyanakkor a fiatal fiú állítólag szívesen foglalkozna színészkedéssel is. A szintén 21 esztendős Niall ugyancsak saját szólókarrier beindításáról gondolkodik, míg a vele azonos korú Liam dalszerzői, produceri és DJ-karrierjére kíván összpontosítani. A 23 éves Louis saját lemezcégben gondolkodik és szívesen szerepelne zsűritagként jövőre a brit X-Faktorban.

A One Direction több mint 50 millió lemezt adott el világszerte. Taylor Swift után a banda volt a második legtöbb lemezt értékesítő zenei előadó tavaly a világon, 3,2 millió koronggal, és ők keresték a legtöbb pénzt turnézással, több mint 7,5 millió embernek zenélve. Fejenként 25 millió fontra tettek szert.