Előfizetés

Újabb jelentős lépés az autóhitelek forintosításában

Publikálás dátuma
2015.08.24. 21:52
Illusztráció: Thinkstock
Újabb, jelentős lépés történt az autóhitelek forintosításában. A hétfői devizaeladási tenderen az MNB 591,9 millió svájci frankot adott el az érintett pénzügyi intézményeknek, ezzel lehetővé vált a megmaradt lakossági devizahitel-állomány - autóhitelek és fogyasztási hitelek - forintra váltása.

A kormány múlt heti döntésével és az MNB hétfői devizaeladási tenderével a hitelt nyújtó pénzügyi intézmények és a hitelt felvevő háztartások árfolyamkockázata megszűnt, a jövőben a devizaárfolyamok mozgása a forintosított devizahitelek értékét és törlesztőrészletét nem befolyásolja. Összességében a jegybanki tenderen az MNB a teljes érintett devizahitel-állomány több mint 80 százalékának megfelelő banki fedezési igényt elégített ki. A jegybank azt is vállalta, hogy igény esetén készen áll további devizatenderek tartására. A devizában felvett autóhitelek összege egymilliárd euró értékű. December közepén az ügyfelek megkapják azt a 31 milliárd forint kedvezményt, amit a kormány és a bankok nyújtanak ahhoz, hogy a jelzálogalapú devizahitelek forintosításához hasonlóan 256,6 forintos svájci frank árfolyamon történhessen meg az átváltás. A Bankszövetség és a kormány közötti megállapodásban a bankok magukra vállalták a támogatási összeg, lényegében a 256,6 és a 287,2 forintos árfolyam különbözet felét - mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója, akit éppen hétfőn nevezett ki jegybanki alelnöknek szeptember 1-jei hatállyal a köztársasági elnök.

A bankok december 15-én ugyanolyan levelet fognak kiküldeni az ügyfeleiknek, mint a jelzáloghiteleseknek, amelyben leírják, mi az adósság devizaneme, összege, mi az új kamatláb és mekkora az új törlesztő részlet.

Nagyot zuhant a dollár

Publikálás dátuma
2015.08.24. 19:53
Illusztráció: Thinkstock
Hétfőn nagyot erősödött az euró a dollárral szemben, ezzel párhuzamosan a forint is nyereségre tett szert a főbb devizákkal szemben, a jent kivéve. Egy euró délután 313,27 forintot ért.

Az eurót délután öt órakor 1,1573 dolláron jegyezték, 1,72 százalékkal napi nyitóárfolyama felett. Az árfolyam nap közben 1,1370 és 1,1714 dollár között alakult. Az eurót 1,17 dollár felett legutóbb az idén januárban jegyezték.

A forint erősödött az euróval szemben hétfőn, korrigálva kissé a hét végén elszenvedett veszteségét. Az eurót délután öt órakor 313,27 forinton jegyezték, ami 0,36 százalékos forinterősödésnek felel meg a nap kezdete óta. Nap közben az árfolyam 312,94 és 316,91 forint között alakult. 

A dollárral szemben a forint hétfőn 2,04 százalékkal erősödött, délután öt órakor a dollár jegyzése 270,68 forinton állt. Nap közben 269,89 és 276,85 forint között mozgott az árfolyam. A dollár 270 forint alatti jegyzésére legutóbb az idén május közepén volt példa.

A svájci frankkal szemben a forint 0,92 százalékkal erősödött, a frank jegyzése délután 289,23 forinton állt. Az árfolyam 288,76 és 293,77 forint között alakult nap közben. A japán jent délután 2,2827 forinton jegyezték, ami 0,74 százalékos forintgyengülésnek felel meg.

Pénteken kora este az eurót 314,54 forinton, a dollárt 278,00 forinton, a svájci frankot 291,47 forinton, a japán jent pedig kicsivel 2,27 forint alatt jegyezték.  A régiós devizák mérsékelten gyengültek hétfőn az euróval szemben, a lengyel zloty 0,44, a cseh korona 0,18, a román lej 0,36 százalékkal. Az eurót délután 2,2448 zloty, 27,0760 cseh korona és 4,4480 lej árfolyamon jegyezték.

Kinevezték az MNB új alelnökét

Nagy Mártont a Magyar Nemzeti Bank alelnökévé nevezte ki Áder János köztársasági elnök szeptember 1-jei hatállyal, a kinevezést Orbán Viktor miniszterelnök ellenjegyezte - jelent meg a  legutóbbi Magyar Közlönyben.

A korábbi alelnök, Balog Ádám az MKB Bank elnök-vezérigazgatója lett, ezért távozott az MNB-ből. Nagy Márton jelenleg a jegybank ügyvezető igazgatója. A jegybanktörvény szerint az MNB alelnökeinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. Az MNB alelnökeinek felmentésére - az MNB elnökének előterjesztésére - a miniszterelnök tesz javaslatot. A köztársasági elnöknek az MNB alelnökeinek kinevezésére és felmentésére vonatkozó döntéséhez a miniszterelnök ellenjegyzése szükséges.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága július 22-i ülésén 9 igen és 5 tartózkodás mellett támogatta Nagy Márton kinevezését. A meghallgatáson a jelölt hangsúlyozta: egy olyan jegybankban és jegybankért szeretne dolgozni, amely az új, hosszú távon is fenntartható, az egyensúlyt megőrző növekedési modellt támogatja minden eszközével, ehhez elsősorban az elmúlt évek eredményeinek megőrzésére, a lefektetett alapokra történő építkezésre lesz szükség.