Előfizetés

Kapcsoljon ki! - Alkonyati szarvasbőgéses túrák a Gemencben

Publikálás dátuma
2015.08.25. 14:14
Forrás: Facebook/Gemenci túrák Fotó: Bilek Ferenc
Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.; az érdeklődőket túravezetés és egyéb programok is várják a különleges zoológiai élményhez kapcsolódva augusztus 28-29-én, szeptember 4-5-én és 11-én.

Sipos Sándor erdőgazdálkodási és műszaki igazgató  elmondta, hogy a Gemenc Zrt. 52 ezer hektáros vadászterületen gazdálkodik, a gímszarvasállományt, amelynek száma a vadak mozgása miatt folyton változik, 3-4 ezresre becsülik. A bőgő szarvasbika vadászata egyedülálló, különleges élmény, hasonlóképpen a szarvasok nászát hirdető bikák hangorkánjának meghallgatása - hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy ezt a különleges zoológiai élményt tapasztalhatják meg mindazok, akik részt vesznek a Gemenc Zrt. hagyományos szarvasbőgés-hallgató túráin augusztus 28-29-én, szeptember 4-5-én és 11-én a vadregényes gemenci erdőben.

Forrás: Facebook/Gemenci túrák Fotó: Bilek Ferenc

Forrás: Facebook/Gemenci túrák Fotó: Bilek Ferenc

A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről, valamint Gemenc északi kapujából, a Keselyűsi Fogadóépülettől a Gemenci Erdei Vasút megszépült állomásáról 17 órakor indulnak a túrák. Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint szeptember 11-én csak Pörbölyről indulnak túrák. Az erdőgazdaság részletes programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. A kalandra vágyók először egy trófeabemutatót, majd Mosonyi Szabolcs A gemenci szarvasok című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát.

Forrás: Facebook/Gemenci túrák Fotó: Bilek Ferenc

Forrás: Facebook/Gemenci túrák Fotó: Bilek Ferenc

A túrázók a tervek szerint 21 óra körül érkeznek vissza a kiinduló állomásra. A gímszarvas bikák hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovasfogataival is. A program szervezői csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat. Az erdőgazdaság hatéves kortól javasolja az éjszakai kiránduláson való részvételt. A Gemenci erdőben, Karapancsán 1986-ban ejtettek világrekorder agancsú bikát, 14,5 kilogrammos, 271 pontos trófeája ma a világranglista harmadik helyén áll.

Ő Zselyke, az Aggteleknél lefilmezett farkaslány - Videó!

Publikálás dátuma
2015.08.24. 17:49
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Fiatal farkas kóborol az aggteleki karszt térségében, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) hétfőn közzétett felvételén egy fiatal nőstény látható - közölte a WWF Magyarország hétfőn.

A nőstény farkastól DNS-mintát is sikerült szerezni, így a továbbiakban beazonosítható példányról van szó. A farkast Zselykének nevezték el. 

Az ANPI honlapja arról számol be, hogy a kameracsapdák fotóinak és filmfelvételeinek segítségével, illetve a DNS minták azonosításával nyomon követhetővé válnak a hazánkban élő farkasok, képet alkothatnak a falkák összetételéről és a rokonsági viszonyokról is, valamint számos információval segíthetik a kutatómunkát, miközben a még mindig meglehetősen gyakori illegális kilövések elleni harcban is segítségre lehetnek. Magyarországon egyébként a farkas kilövése bűncselekmény, akár 8 év szabadságvesztés is kiszabható érte.

 

Óriáspanda szült ikreket Washingtonban

Publikálás dátuma
2015.08.24. 07:13
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Ikrei születtek a Mei Xiang nevű tizenhét éves óriáspandának a washingtoni Nemzeti Állatkertben - jelentette be Dennis Kelly az állatkert igazgatója. 

Amikor a mesterségesen megtermékenyített állatnak megszületett első kölyke, a másodikra még senki sem számított. Több mint három órával később azonban újabb kicsi jött a világra. A hír kapcsán az állatkerti igazgató elmondta, a kicsik még nagyon "törékeny" életszakaszban vannak, életben maradásuk sem biztos. Hozzátette viszont, Mei Xiang kiváló anyaként ismert, és az egyelőre mindössze egérnagyságú csupasz pandabébik látszólag egészségesek. Az anyaállatnak az ikreken kívül eddig négy utóda született, amelyek közül kettő röviddel világra jötte után elpusztult. Mei Xiang egyébként 2000 óta az amerikai állatkert lakója, ekkor adta kölcsön Kína őt egy hím egyeddel egyetemben. A kölcsönért a washingtoni intézmény évi egymillió dollárt fizet Pekingnek.