Előfizetés

Meghalt egy sportoló a budapesti versenye után

 Elhunyt egy külföldi sportoló a budapesti Ironman 70.3 triatlonversenyt követően.

A szervezők szerdai közleménye szerint a versenyző szombaton, úszás közben lett rosszul. "Az azonnali helyszíni orvosi ellátás során állapotát stabilizálták, majd kórházba szállították, az orvosok azonban már nem tudták megmenteni. Őszinte részvétünket fejezzük ki a családnak és a hozzátartozóknak szerettük elvesztése miatt, egyben igyekszünk számukra minden lehetséges támogatást megadni." - áll a közleményben. A szervezők jelzik, a hozzátartozók kifejezett kérésére nem közölnek további részleteket az esetről.

Mobilalkalmazással is készülhetünk a gyerek megszületésére

Publikálás dátuma
2015.08.26. 14:13
Illusztráció/Thinkstock
A várandósságot manapság egészen másképp éli meg egy nő, mint akár 10-20 évvel ezelőtt. Ma már sok kismamának van okostelefonja, amely az adatok és információk végtelenségét képes tárolni. Régen egymást segítve, egymás példájából tanulva készültek a kismamák gyermekük érkezésére, ma már inkább az a jellemző, hogy a bennük felmerülő kérdésekkel az internet felé fordulnak. A legújabb trend pedig kétségtelenül a bárhová magunkkal vihető mobilalkalmazások használata.

Az egyik legnépszerűbb terhességi mobilapplikáció, az „Anya leszek!” segítségével számos tudnivalót, praktikus tanácsot ér el a várandós nő.

Magyarországon évente 90 ezer gyerek jön világra, az érkezésüket vélhetőleg minden család örömmel várja, de - főként az első babánál - több aggály is felmerülhet, ezekre pedig szeretnének megnyugtató, alapos választ kapni. Az „Anya leszek!” mobilalkalmazást 2014. januári megjelenése óta, vagyis másfél év leforgása alatt több mint huszonötezer alkalommal töltötték le. A felhasználók száma rávilágít arra, hogy a polcokon sorakozó szakirodalom és az internet végtelen információhalmaza mellett a mai világban új igény formálódott: szükség van egy interaktív, minden kérdésre választ adó, mobil segítőtársra, amely végigkíséri a szülőket a 9 hónap csodáin és kételyein.

A várandós nők figyelmének középpontjában természetesen hétről-hétre látványosan fejlődő kisbabájuk áll, ám az alkalmazás sokoldalúságának köszönhetően a leendő édesanya amellett, hogy minden információt megkaphat a gyermeke állapotáról, arra is állandó figyelmet fordíthat, hogy a várandóssággal együtt hogyan változik a saját teste. A legfontosabb értékek naplózásával jól nyomon követhető a baba egészsége mellett a mamáé is, mindemellett a kismama emlékeztetőket is kap a soron következő orvosi vizsgálatokhoz. Természetesen az alkalmazás használata nem helyettesíti a szakszerű orvosi ellátást és tanácsadást, azonban hatékony segítség a mindennapokban.

Az „Anya leszek!” mobilalkalmazás statisztikáiból kiderül, hogy az anyukák egyik legnagyobb igénye a babavárás időszakában, hogy folyamatosan felmerülő kérdéseikre ne csak általánosságban, hanem személyre szabottan is választ kaphassanak. Rendkívül megnyugtató a szülők számára, amikor az egyébként elfoglalt szakemberek egy alkalmazás által karnyújtásnyira kerülnek tőlük és gyakorlatilag folyamatosan rendelkezésre állnak. Az applikáció indulása óta több mint ezer kérdés érkezett a Richter Gedeon dedikált szülész-nőgyógyász szakorvosának, illetve védőnőjének, akik 72 órán belül minden – természetesen anonim módon érkező – egészségügyi jellegű kérdésre válaszolnak.

A mobilalkalmazás a kismamák számára természetesen ingyenes, sőt, a 9 hónap során szorgalmasan rögzített terhesnaplót – valamennyi rögzített adattal, fotóval – akár ki is nyomtathatják, amely beköttetve évek múltán is szép emlék lehet.  Az alkalmazás letölthető Android eszközökre a Google Play Áruházban, iOS eszközökre az AppStore-ban. Az alkalmazás két támogatója a Richter Gedeon Nyrt. és a Wörwag Pharma Kft., szakmai támogatója a WEBBeteg.

Határrendészet: nincs, és nem is lesz tűzparancs a menekültek ellen

Publikálás dátuma
2015.08.26. 13:54
Papp Károly országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatóján MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Határrendészeti igazgatóságot állít fel a rendőrség szeptember 1-jével, a magyar-szerb határ védelmét 2106 fővel erősítik meg - jelentette be Papp Károly országos rendőrfőkapitány szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A Készenléti Rendőrségen belül hat határvadász egységet állítanak fel, ezek tagjai között 876 próbaidős végzős rendészeti szakközépiskolás lesz. Papp Károly hangsúlyozta: nincs és nem is lesz tűzparancs az illegális "migránsokkal" szemben, a rendőrök számára a törvényileg rögzített kényszerítő eszközök állnak rendelkezésre.

A főkapitány ismertette: a magyar-szerb határon hét közúti határátkelőhely van a szabályozott határátlépésre, ezek közül három a nap 24 órájában működik. Az illegális bevándorlásban 2013-tól figyelhető meg emelkedés, 2014 őszétől ennek mértéke jelentősen nőtt.  Idén eddig 152 ezer tiltott határátlépés történt, a bevándorlók 67 országból érkeztek, zömében szírek, afgánok és koszovóiak, de tanzániai, jemeni, burundi, kínai és kubai állampolgárok is kértek menedékjogot.

Papp Károly arról is beszélt, hogy a kormány döntése alapján az ideiglenes határzár telepítése folyamatban van, változik a jogi környezet és ennek megfelelően alakítják át a szervezetet is. A Készenléti Rendőrségen megalakuló határrendészeti igazgatósághoz csatolják az úgynevezett mélységi ellenőrzési osztályt, amely az országhatáron belül végzi a munkáját.

A határrendészeti igazgatóságon belül a határvadász egységek szeptember 15-étől dolgoznak, szükség esetén a létszámuk 3600 főre bővíthető. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet. A határrendészeti igazgatóság vezetőjének Szabó Ferencet, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetőjét nevezte ki Papp Károly. Az igazgatóság munkáját helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti.

A határvadász bevetési osztályok feladata az államhatár védelmének, valamint rendje fenntartásának megerősítése lesz. Külön speciális szabályok nem vonatkoznak rájuk, a rendőrségi törvényben, valamint a szolgálati szabályzatban rögzített előírások szerint járnak el.

Papp Károly hangsúlyozta: az intézkedést úgy hajtják végre, hogy az országban közbiztonsági deficit ne alakuljon ki. A határvadász bevetési osztályok kialakítása nem veszélyezteti a 24 órás közterületi jelenlétet, a bűnfelderítő munkát.
Bejelentette: az embercsempész csoportok, szervezetek felszámolása érdekében a Készenléti Rendőrség együttműködik az osztrák, a német, a szerb, a szlovák és a cseh rendőri szervekkel, valamint közös nyomozócsoportot alakítottak ki az osztrák, a szerb és a német rendőrséggel. Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex 52 fős megerősítést biztosít a schengeni külső határok ellenőrzésének támogatására, közülük 50-en a magyar-szerb határon teljesítenek szolgálatot.