Előfizetés

Romagyilkosságok: fellebbez az ügyész

Megfellebbezte az okirat-hamisítással vádolt katonai titkosszolgák ügyében hozott elsőfokú, felmentő ítéletet a Központi Nyomozó Főügyészség – értesült a PestiSrácok.hu. A RomNet.hu információi szerint az írásbeli fellebbezést a főügyészség két héttel ezelőtt továbbította a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek, akik tárgyszerűnek és alaposnak ítélték meg az abban foglaltakat, így az iratokat hamarosan továbbküldik a büntetőügyet másodfokon tárgyaló Fővárosi Ítélőtáblának.

A Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa még júliusban, bűncselekmény hiányában mentette fel a romagyilkosságokkal összefüggésben hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás vádja alól az egykori Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) három tábornokát és egy alezredesét. A RomNet.hu úgy tudja: a per során a védelem vitatta, hogy védenceik iratotokat hamisítottak, továbbá megkérdőjelezték, hogy a vád tárgyát képező dokumentumok közokiratok lettek volna.

Ismert: a romagyilkosságokhoz kapcsolódó, katonai büntetőeljárásra tartozó ügyben négy emberrel szemben még tavaly novemberben emelt vádat hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt a Központi Nyomozó Főügyészség. A Honvédelmi Minisztérium még 2013 augusztusában közölte a nyilvánossággal, hogy a romagyilkosságok ügyében súlyos mulasztások történtek a Katonai Biztonsági Hivatalnál (KBH), hiszen a titkosszolgálati vezetők a KBH titkos kapcsolatát a romagyilkosságok negyedrendű vádlottjával a honvédelmi tárca, a nyomozó hatóság és a parlamentnek az ügyet vizsgáló albizottsága előtt is eltitkolták.

Babakocsis anyukák viszontagságai Magyarországon

A MÁV azért "szólt rá" e-mailen keresztül egy utasára, mert nem szedte ki a menetirányba állított, lefékezett babakocsiból a becsatolt gyereket, hogy 3 órán át a kezében tartsa - írja a 444.hu egy olvasójára hivatkozva. A levél kikerült az internetre is, amiben a vasúttársaság kiemeli: a személykocsiban szállított gyermekkocsiban gyermek nem tartózkodhat. "Mivel e szabály elsődlegesen a gyermekek biztonságos utazását szolgálja, kérjük, hogy a jövőbeni utazásaik során Ön is szíveskedjen azt figyelembe venni."

Üzletszabályzatunk alakításánál természetesen az utasok véleményét is figyelembe vesszük - válaszolta lapunk megkeresésére a MÁV. A sérelmezett üzletszabályzati rendelkezés kapcsán panasz eddig nem érkezett, de a mostani jelzés alapján szakembereink felül fogják vizsgálni, hogy az adott szabályrészlet – az új motorvonatok többcélú terei és a modern gyermekkocsik biztonsága mellett – nem avult-e el, nem szorul-e módosításra.

Nem ez az első eset, hogy a tömegközlekedés a csecsemők „ellen” van. Megírtuk: "Technikai és adminisztratív hiba miatt" hibás munkaközi dokumentum került ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapjára - közölte a közlekedési társaság arra a hírre, hogy a jövőben csak úgy lehet babakocsival közlekedni a metrón, ha legalább két felnőtt jelen van és kézben van a gyerek. A kismamáknak ráadásul - csak úgy, mint a vakvezető kutyával vagy kerekes székkel közlekedőknek - engedélyt kell kérni (!) a személyzettől a mozgólépcső használatára.

A BKK akkor közölte: az üzletszabályzat módosítására vonatkozó javaslatot a még szükséges belső egyeztetések és vezetői jóváhagyások után teszi közzé. A technikai hibáért elnézést is kérnek, a honlapról pedig lekerült a dokumentum. A BKK belső vizsgálatot is elrendelt azért, hogy kiderüljön: felső vezetői jóváhagyás nélkül hogyan került ki az internetre egy munkaközi anyag. Érdeklődtünk az eredményről, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Végre! Csökkenek a kórházi várólisták - Jön a műtétdömping

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.08.27. 07:06
Jobb mielőbb túlesni rajta, mint sokáig várni rá FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Van, ahol felére csökkent a kórházi várólista a betegekkel folytatott nyári egyeztetések után. A legtöbb többletkapacitással rendelkező intézményben szeptemberre jegyezték elő az ország más városaiból érkező, főként térd- vagy csípőprotézisre váró pácienseket.

A kormány milliárdokat szán a várólisták csökkentésére és év végére valóban tisztulhat a kép, bár néhol még mindig óriási a sor. Egy Heves megyében élő 61 éves olvasónkat például az idén június elején 2021 márciusára jegyezték elő térdprotézis műtétre. A papírt kiállító egri Markhot Ferenc Kórház azóta már megkereste a hölgyet, hogy ha idén év végéig vállalja a műtétet, akkor kap új időpontot. Természetesen beleegyezett a gyors beavatkozásba, most várja, hogy hol és mikor operálják meg. A kórházaknak ugyanis most lehetőségük van a tervezett műtéteknél több beavatkozást végezni, vagy – ha még ez is kevés - más intézményben helyet keresni a betegeknek, akiknek túl sokat kellene várni.

Várólisták hossza
2015. augusztus 26.
Ellátás                     átlagos várakozási idő/nap                  várakozók száma
Csípőprotézis műtét                   413                                                7018
Térdprotézis műtét                     533                                                8409
Szürkehályog műtét                   171                                               19 940
Forrás: OEP

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) még június végén közzétette honlapján azoknak az intézményeknek a listáját, amelyek a saját terveiken felül további műtéteket tudnak vállalni. A közelmúltban az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy száz beteggel már tart az egyeztetés, a lista napról-napra bővül. Ugyanakkor nincs ekkora érdeklődés a vidéki kórházak szabad kapacitásai iránt – ez derül ki a Népszava körkérdésére adott válaszokból. Alig találtunk olyan intézményt, ahová más kórház küldött volna beteget, és még nagy hírű vidéki klinikákra is csak pár beteg jelentkezett át a saját szakállára. Miután egy páciens sem kérte az átvételét hozzájuk, a váci Jávorszky Ödön Kórház munkatársai nem voltak restek felemelni a telefont, végighívták a hosszú várólistás intézményeket, így Horváth Tamás főorvos reméli, hogy ősszel mind a húsz felajánlott műtétet el tudják végezni. Az átvett operációkat ők és a szolnoki Hetényi Géza Kórház is őszre tervezte be. Utóbbi megbízott főigazgatója, Tölgyes Anna arról tájékoztatott, hogy budapesti és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei betegeknek szeptemberi időpontokat adtak.

Kisebb és a fővárostól távoli kórházakban alig volt átjelentkezés, amit az ottani szakemberek azzal magyaráznak, hogy olyan megoldást keresnek az emberek, ahol hosszú távú bizalmon alapuló orvos-beteg kapcsolat jöhet létre. A központi program hatására ugyanakkor országszerte nagyságrendekkel csökkentek a várólisták. Az eddigi zagyva nyilvántartás helyett most végre valóban csak a szükséges műtétre várók maradtak a lajstromban – mondta a kiskunhalasi kórház orvosigazgatója. Náluk az egyeztetések után a felére csökkent az eredeti névsor és Lengyel János ezt tartja a program legnagyobb hozadékának. Máshol ennél is többen kerültek ki az előjegyzésből, mert lemondtak a beavatkozásról, nem érték el őket, nem voltak műthető állapotban, vagy nem akartak idén kórházba feküdni. Ahol megtehették, ott éltek a lehetőséggel, hogy a terven felüli műtétekért 10 százalékkal többet fizet az OEP.

Két éve kezdődtek központi programok a várólisták csökkentésére. 2014 elején 1300 műtétet végeztek el terven felül, év végétől újabb 1500 betegen tudtak segíteni. Az idén tavasszal megnyitott harmadik csomag már 5 milliárd forintot tartalmaz és segítségével 12-13 ezerrel több térd- és csípőprotézis beültetés, szürkehályog műtét, gerincstabilizáló és egyéb nagy ortopédiai beavatkozás végezhető el. A cél, hogy a kisebb műtéteknél 2-3 hónapra, a nagyobbaknál legfeljebb fél évre szorítsák le várakozási időt.