Flashmob egy beteg gyerek megsegítésére

Publikálás dátuma
2015.08.27 15:18
Illusztráció/Thinkstock
Jótékonysági flashmobot szerveznek augusztus 30-án, vasárnap, a Hősök terén, egy halmozottan sérült, kilencéves kislány utókezeléséhez hiányzó összeg előteremtése érdekében. Az ingyenes eseményen résztvevők az idei nyár egyik legnépszerűbb családi animációs mozifilmje, a Minyonok zenéjére táncolhatnak a Hősök terén, a szórakozás mellett pedig pénzzel, tartós élelmiszerekkel vagy a háztartásban használt műanyag kupakokkal támogathatják a beteg kislányt - tudatják közleményükben a szervezők. 

Az augusztus 30-án, vasárnap 14 órakor kezdődő, kétórás flashmob Budapesten, a Hősök terén kerül megrendezésre. Az adományokból összegyűlt teljes bevétel Szikszai Szintia gyógykezelésének költségeit fedezi. Az eseményen bárki, ingyenesen részt vehet.

Szikszai Szintia születése után kétszer bölcsőhalált szenvedett, ami miatt agysejtjeinek háromnegyede károsodott, ezért sem beszélni, sem járni nem tud. Különböző jótékonysági rendezvényeknek és támogatásoknak köszönhetően, édesanyja két év alatt összegyűjtötte az idén júniusban elvégzett bécsi őssejt-beültetési műtétjéhez szükséges 4,5 millió forintot, amelynek eredményeképpen elmúlt a kislány korábbi súlyos epilepsziája.

Annak érdekében, hogy a továbbiakban fejlődjön Szintia mozgáskoordinációja és megerősödjön immunrendszere és izomzata – s így esélyt kapjon a beszéd és a járás elsajátítására –, a műtétet követő fél évben teljes étrend- és életmódváltásra van szüksége. Ennek részeként többek között a vérkeringést segítő hidromasszázskád és a rendszeres intenzív gyógytorna igénybevételét írták elő számára orvosai. Szintia ellátása havonta mintegy 160 ezer forintba kerül, amelyet édesanyja háztartási műanyag kupakok gyűjtéséből igyekszik fedezni.

Forrás: Szikszai Szintia/Facebook

Forrás: Szikszai Szintia/Facebook

Azok, akik anyagi támogatást szeretnének nyújtani Szikszai Szintia gyógykezeléséhez, édesanyja, Bíró Evelina számlaszámára utalhatnak „Adomány Szintikének” megjegyzéssel az OTP Banknál vezetett, 11773061-00186531-00000000 számú bankszámlára. További információk Szikszai Szintiáról itt találhatók.

Szerző

Szijjártó vadul védi Törökországot az EU ellenében

Publikálás dátuma
2019.04.24 13:49

Fotó: AFP/ HELMUT FOHRINGER
Még azzal sincs gondja, hogy a NATO-tag Törökország orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol.
Kritikus hangvételű interjút adott a török Anadolu hírügynökség tudósítójának New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kritikusat, de korántsem Törökországgal, sokkal inkább az Európai Unióval és a NATO-val szemben. A befagyott török uniós csatlakozással kapcsolatban például úgy vélte, hogy az Európai Bizottság viselkedése elfogadhatatlan, nem fair, és tisztességtelen. Hozzátette, mivel biztosra vehető, hogy néhány tagállam megvétózná Törökország csatlakozását, szerencsésebb lenne egyfajta stratégiai szövetségben gondolkodni. Azt is egyértelművé tette, hogy hazánk támogatja a törökök uniós vízumkötelezettségének eltörlését. Az uniós bírálatokra reagálva védelmébe vette a törököket, mondván Magyarország is gyakran néz szembe igazságtalan előítéletekkel, és szerinte egyébként sem lehet egyszerre kritizálni valakit és elvárni, hogy megvédjen. Nem szalasztott el odaszúrni Kínával és Oroszországgal kapcsolatban sem. Szerinte ugyanis az unió ezzel kapcsolatban is képmutató, hiszen miközben minket vádolnak túl közeli kapcsolatokkal ezzel a két országgal, más köt velük eurómilliárdos üzleteket. Szijjártó Péternek azzal sem volt gondja, hogy a NATO-tag Törökország orosz S-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol. Ellenkezőleg, szerinte néhány országnak rossz szokása, hogy az egész világon meg akarják mondani mindenkinek, mit csináljanak, de saját fegyverkezésükről csak a törököknek van joga dönteni. A külügyminiszter azt egyértelműen ellenezte, hogy az Iszlám Állam Szíriában és Irakban elfogott uniós állampolgárságú terroristái visszatérjenek a kontinensre.       
Szerző
Frissítve: 2019.04.24 13:58

Árhullám és sárlavina végzett 51 emberrel Dél-Afrikában

Publikálás dátuma
2019.04.24 13:44

Fotó: AFP/ RAJESH JANTILAL
Az ítéletidő napok óta tart, és még nem ért a végéhez, mindenkit el kellhet költöztetni a veszélyeztetett helyekről.
Heves esőzés előzte meg a hirtelen áradást, ami a szerdai adatok szerint már 51 ember életét követelte a Dél-afrikai Köztársaság Durban nevű városában, írja a BBC. Cyril Ramaphosa elnök közleménye szerint további ezernél is több ember vesztette el otthonát, illetve kényszerült elmenekülni az érintett régióból.
Míg a károk felmérése véget sem ért, de máris újabb áradásokra és szélviharokra lehet számítani az ország déli és keleti területein. Nomusa Dube-Ncube tartományi miniszter azt is kilátásba helyezte, hogy mindenkit el kellhet költöztetni a veszélyeztetett területekről