Előfizetés

Halott menekültekre bukkantak egy magyar rendszámú furgonban

Egy magyar rendszámú kisteherautóban menekültek holttestére bukkantak délelőtt az osztrák A4-es autópályán, írja a Kronen Zeitung. Az osztrák rendőrség illetékese 20-50 halottról beszél. Ausztriában válságstáb alakult, felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal is - tudósít az Index.

A 7,5 tonnás teherautó tegnap óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon. A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik - írja a portál.
A kisteherautón szlovák nyelvű feliratok láthatók, de magyar rendszámmal közlekedett. A menekültek feltehetően megfulladtak a teherautó rakterében. A sofőr elmenekült.

A Kronen Zeitung szerint a halottak száma elérheti az ötvenet is. Az ORF osztrák közszolgálati televízió harminc áldozatról beszél, a burgenlandi rendőrség vezetője a 13 órakor kezdődő sajtótájékoztatón 20 és 50 közöttire tette az áldozatok számát. Mint mondta, abból indulnak ki, hogy az áldozatok menekültek.

A burgenlandi rendőrség szóvivője "szörnyű bűncselekményről" beszélt. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt mondta: a tragédia mindannyiukat megrendítette, az embercsempészek pedig "bűnözők, akik nem a menekültek megsegítésében, hanem csakis a profitban érdekeltek". 

Az osztrák rendőrség kedden három embercsempészt vett őrizetbe, akik szintén egy teherautóban szállítottak 34 menekültet, köztük 10 gyereket. A menekültek azt mondták: bezsúfolták őket a raktérbe, ahol alig kaptak levegőt. Hiába könyörögtek, a sofőr így vitte őket a szerb-magyar határtól Ausztriáig mindenféle megálló vagy pihenő nélkül.

Forrás: Index

A tragédiáról Lázár János is beszámolt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, a miniszter bejelentésért ide kattintva találja!

Pozsony kész segíteni 

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.
A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van. "A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell" - mondta Hanzelka újságíróknak.

Megint utcára mentek a Quaestor - károsultak

Publikálás dátuma
2015.08.27. 15:04
MTI Fotó: Kallos Bea
Szakács László szocialista országgyűlési képviselő mondott beszédet az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt Budapesten, a Quaestor-károsultak demonstrációján. Kaleta Gábor sajtófőnök pedig átvette a tüntetők petícióját.

Mint lapunk megírta, az igazságügyi miniszter is elismerte, nincs halasztó hatálya az ügyben folyó alkotmánybírósági eljárásnak, így törvénytelen, hogy csak félig - 6 millió forintig - kártalanítják a quaestorosokat. A Quaestor-károsultak bejelentették, hogy ma is tüntetnek, a helyszínt a rendőrség elutasítása miatt a Legfőbb Ügyészség elől áthelyezték az Igazságügyi Minisztérium elé.

Zombor besokallt? - Felmentését kérte az államtitkár

Publikálás dátuma
2015.08.27. 12:47
Fotó: Vajda József, Népszava
Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára - közölte a tárca csütörtök délelőtt a távirati irodával. 

A közlemény szerint Zombor Gábor személyes és családi okokra hivatkozva távozik. Az egészségügyért felelős államtitkárságot ideiglenesen Beneda Attila helyettes államtitkár irányítja. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére vonatkozóan - írták. "A miniszter sajnálattal veszi tudomásul, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező szakember távozik az egészségügy éléről" - olvasható az Emmi közleményében.

Balog Zoltán 2014 júniusában, az új kormány alakításakor kérte fel egészségügyért felelős államtitkárnak Zombor Gábort. Az államtitkár 2006 óta országgyűlési képviselő a Fidesz frakciójában, 2014 májusától az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara közleményében azt írta: váratlanul érte őket az egészségügyi államtitkár lemondása.  Egyúttal kiemelték: értékesnek és előremutatónak tartják az elmúlt csaknem másfél év során az egészségügy helyzetének javulását célzó folyamatos, közös munkát. A MOK megköszönte Zombor Gábornak a kollegialitását, együttműködését. Remélik, hogy távozásával a "megkezdett közös munka, annak iránya és lendülete nem törik meg", mivel - mint írták - "a változatlanul nehézségekkel küzdő egészségügy számára a töretlen folytatás kulcsfontosságú".

Az egészségügy rendszerén belül a prioritások és a források meghatározása 25 éve várat magára - ezt, ha úgy tetszik a jelenlegi kormányt is bíráló mondatot idén júniusban, egy budapesti konferencián az egészségügyért felelős államtitkár, hozzátéve: társadalmi konszenzus szükséges, mert ma mindenkinek, aki részt vesz az egészségügyi ellátásban, igaza van. Zombor Gábor ekkor elismerte azt is, hogy az Európai Unióban az egészségügyre fordított GDP-arányos költés még mindig Magyarországon a legalacsonyabb, az egészségügyi dolgozók bére az európai uniós átlag alatt van.

Vajon mi történhetett pár nap alatt, Zombor Facebook-oldalán augusztus 23-án még a következő, lendületes, és kompetenciát sugárzó bejegyzés olvasható: 

Folytatjuk az egyeztetéseket!
Elsőként a szakszervezetek által előterjesztett ÁKSZ tervezet került ismertetésre, melynek tartalmának kimunkálásában a MESZK és a MOK közreműködtek. A tervezetnek a munkaidőre és a pihenőidőre vonatkozó, a munkavállalók számára kedvezőbb javaslatai szakértői véleményezésre majd ezt követően aláírásra kerülnek. A felek abban állapodtak meg, hogy e fejezet a későbbiekben az ÁKSZ egyik fejezetét fogja képezni.

A poszt alá pedig belinkelte a kormány.hu aktuális oldalát.