Előfizetés

Halott migránsok - Az osztrákoké az ügy

Publikálás dátuma
2015.08.27. 19:48
MTI FOTÓ: Kovács Tamás
A magyar rendőrség segíti az osztrák hatóságok nyomozását az A4-es autópályán, Ausztriában megtalált teherautó ügyében, amelyben holttesteket találtak - közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Fügedi-Bognár Kinga, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletvezetője. 

Elmondta: Papp Károly országos rendőrfőkapitány csütörtök délután egyeztetett az osztrák rendőrség vezetőjével és felajánlotta segítségét, hogy mielőbb a tettes nyomára bukkanjanak. Fügedi-Bognár Kinga bejelentette: Papp Károly a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáját bízta meg azzal, hogy együttműködjön az osztrák hatóságokkal. Hangsúlyozta: az ügyben a nyomozást az osztrák rendőrség folytatja, így további információkkal nem tud szolgálni.

Halott menekültekre bukkantak egy magyar rendszámú furgonban

Egy magyar rendszámú kisteherautóban menekültek holttestére bukkantak délelőtt az osztrák A4-es autópályán, írja a Kronen Zeitung. Az osztrák rendőrség illetékese 20-50 halottról beszél. Ausztriában válságstáb alakult, felvették a kapcsolatot a magyar hatóságokkal is - tudósít az Index.

A 7,5 tonnás teherautó tegnap óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon. A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik - írja a portál.
A kisteherautón szlovák nyelvű feliratok láthatók, de magyar rendszámmal közlekedett. A menekültek feltehetően megfulladtak a teherautó rakterében. A sofőr elmenekült.

A Kronen Zeitung szerint a halottak száma elérheti az ötvenet is. Az ORF osztrák közszolgálati televízió harminc áldozatról beszél, a burgenlandi rendőrség vezetője a 13 órakor kezdődő sajtótájékoztatón 20 és 50 közöttire tette az áldozatok számát. Mint mondta, abból indulnak ki, hogy az áldozatok menekültek.

A burgenlandi rendőrség szóvivője "szörnyű bűncselekményről" beszélt. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt mondta: a tragédia mindannyiukat megrendítette, az embercsempészek pedig "bűnözők, akik nem a menekültek megsegítésében, hanem csakis a profitban érdekeltek". 

Az osztrák rendőrség kedden három embercsempészt vett őrizetbe, akik szintén egy teherautóban szállítottak 34 menekültet, köztük 10 gyereket. A menekültek azt mondták: bezsúfolták őket a raktérbe, ahol alig kaptak levegőt. Hiába könyörögtek, a sofőr így vitte őket a szerb-magyar határtól Ausztriáig mindenféle megálló vagy pihenő nélkül.

Forrás: Index

A tragédiáról Lázár János is beszámolt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, a miniszter bejelentésért ide kattintva találja!

Pozsony kész segíteni 

A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője.

A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.
A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.

Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van. "A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell" - mondta Hanzelka újságíróknak.

Így küzdenek a tűzoltók a beszorult sérült mentéséért (fotó)

Publikálás dátuma
2015.08.27. 14:44
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
A tűzoltók és a mentők küzdöttek egy oldalára dőlt személyautó beszorult sérültje megmentéséért a főváros XIII. kerületében, a Gogol utca és a Hegedűs Gyula utca kereszteződésében. A jármű egy másik autóval ütközött, a beszorult embert feszítő-vágó berendezés segítségével szabadítottak ki. Sérülésének mértékéről, illetve a baleset előzményeiről egyelőre nincs információ.