Menekültek tüntetnek ismét a Keletinél

Publikálás dátuma
2015.08.30. 14:47
MTI FOTÓ: Lakatos Péter
Több száz migráns érkezett a fővárosi Keleti pályaudvarhoz vasárnap délelőtt, csatlakozva a már ott tartózkodókhoz. A tömeg kórusban skandálta tervezett úti célját: "Németország, Németország!"

Az M1 tudósítója elmondta: előző nap is voltak hasonló akciók, elhangzottak rigmusok, de vasárnap már az ENSZ jelenlétét is követelték. Az általa megkérdezett demonstrálók azt kifogásolták, hogy érvényes vonatjegyük van Németországba, de a magyar rendőrség nem engedi őket tovább, legtöbbjüknek ez a problémája. 

Folyamatosan érkeznek rendőrök a VIII. kerületi pályaudvarhoz. A Készenléti Rendőrség kamerával rögzíti az eseményeket.

Egy régen Magyarországon élő szír állampolgárral, aki a migránsok és a rendőrök közötti tolmácsolást is segíti, azt mondta:
"óriási a felháborodás", nem értik a bevándorlók, hogy miért kell rostokolniuk a pályaudvarnál, miközben sokuk megvette a vonatjegyét.

BM: csak úti okmánnyal és érvényes vízummal lehet továbbmenni Németországba

A vonatkozó uniós szabályozás szerint a menedékkérő csak úti okmány és érvényes vízum birtokában utazhat tovább Magyarországról Németország területére - közölte a Belügyminisztérium (BM) vasárnap. A menekültügyi eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedély nem jogosít Magyarország területéről történő továbbutazásra az Európai Unió más tagállamába, az kizárólag Magyarország területére érvényes. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy az eljárás idejére kiadott tartózkodásra jogosító engedéllyel a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is csak akkor tudja a menedékkérőt ellátni, ha a számára kijelölt befogadó állomáson, vagy a hivatalban a menedékkérő kérelmét a hatóság regisztrálta.

A BÁH folyamatos munkarendben, így hétvégeken is dolgozik - emelte ki a BM, hozzátéve: a regisztrációs eljárásban nincs fennakadás.

Szerző
Frissítve: 2015.08.30. 17:21

A bölcsődések és óvodások 90 százaléka ingyen étkezik

A bölcsődések és az óvodások 90 százalékának ingyenes étkezést biztosítanak az intézményekben keddtől, ez az arány eddig 27 százalék volt.

Ez azt jelenti, hogy 321 ezer gyermek után nem kell étkezési díjat fizetni szeptembertől a bölcsődékben és az óvodákban.

A szeptember 1-jétől kiterjesztett ingyenes gyermekétkeztetéssel egy olyan család, amely eddig nem kapott ilyen támogatást, havonta gyermekenként 7-10 ezer forintot takaríthat meg a kormányszóvivő korábbi közlése szerint.
A 2016-os költségvetésben 71,7 milliárd forintot biztosítottak a gyermekétkeztetésre.

Szerző

Embercsempészeket fogtak az M1-es autópályán

Újabb embercsempészeket fogtak el a fővárosi rendőrök szombat este. A három sofőr 24 szír állampolgárt akart Németországba vinni - közölte a rendőrség vasárnap honlapján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felderítő főosztálya egy-egy litván, osztrák és lengyel állampolgárral szemben indított eljárást embercsempészés bűntett gyanúja miatt.

A közlemény szerint a fővárosi rendőrök szombaton 18 óra 25 perckor az M1-es autópályán intézkedtek egy litván felségjelzésű gépjármű litván sofőrjével szemben, aki 12 szír állampolgárt akart Budapestről Németországba szállítani. Ugyancsak az M1-es autópályán intézkedtek a fővárosi járőrök két gépjárművezetővel szemben 22 órakor. Az osztrák sofőr által vezetett osztrák rendszámú gépjárműben öt, míg a lengyel sofőr által vezetett francia honosságú autóban hét szír állampolgár utazott.

A járművezetők a - magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudó - szíreket anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, jogellenesen akarták Németországba juttatni. A rendőrök a három férfit előállították, gyanúsítottként kihallgatták és bűnügyi őrizetbe vették. A bűncselekményekhez használt gépjárműveket lefoglalták - írta a BRFK.

Szerző