Merkel: Magyarországnak alkalmaznia kell a dublini rendeletet

Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el, és ezt már a magyar kormány tudomására hozta - mondta a német kancellár.

Angela Merkel sajtótájékoztatón a Magyarországra érkezett szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, "nagyra becsüljük, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket". Hozzátette, hogy nem minden uniós tagország teljesíti ezt a kötelességét, Magyarország viszont "teljes mértékben" eleget tesz a regisztrációt előíró szabálynak.

Kifejtette: "bizonyos zavarodottság" alakult ki annak révén, hogy egyes tartományok változtatásokat sürgetnek a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) pedig úgy döntött, nem él azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai menedékkérőket visszaküldje abba az uniós tagországba, ahol beléptek az EU területére.
Ennek következtében "az az érzés keletkezett, hogy amennyiben egy szír Németországba érkezik és igazolni tudja szír állampolgárságát, akkor szívesen látják".

Ez ugyan "megfelel a tényeknek" - hiszen a szíriai menedékkérők csaknem 100 százaléka megkapja a menekült státust -, mint ahogy az is megfelel a tényeknek, hogy a koszovói állampolgárok "nagy valószínűséggel nem szereznek tartózkodási jogot". Mindennek hatására az a "félreértés" keletkezett, hogy "minden szíriai jöhet Németországba", ami azonban "nem felel meg a jogi előírásoknak, és erről tájékoztattuk már a magyar kormányt" - mondta Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy az ügyet bizonyosan sikerül majd a jó diplomáciai kapcsolatok révén tisztázni.
Aláhúzta, hogy Németország nem térhet el a Dublin III. egyezmény alkalmazásától, mert "ez az egyetlen jogi alap".

Steffen Seibert kormányszóvivő már korábban reagált a Twitter mikroblogon azokra a Twitter-bejegyzésekre, amelyek szerint Németország a budapesti magyar nagykövetség szervezésében vonatokat küld a Magyarországon tartózkodó szíriai menedékkérőkért. A kormányszóvivő azt írta, hogy "nincsenek különvonatok", és "az uniós jog érvényes", amely szerint "aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást". Így foglalt állást a szövetségi belügyminisztérium egy szóvivője is, aki hangsúlyozta, hogy Németország nem helyezte hatályon kívül a dublini szabályokat. Rámutatott, hogy a menekültügy területén a dublini rendszer szabályai alkotják a hatályos jogot az Európai Unióban, és Németország ragaszkodik ezeknek a szabályoknak a betartásához.

A szóvivő kifejtette, hogy a BAMF csupán gyakorlati megfontolásokból döntött úgy, hogy nem küldi vissza a szíriai menedékkérőket abba az uniós tagországba, ahol azok az EU területére léptek, hanem átvállalja a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ettől függetlenül továbbra is érvényes az a szabály, hogy a menedékkérőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelyben belépnek az EU-ba - közölte a belügyminisztérium szóvivője.

Szerző
Frissítve: 2015.08.31. 19:12

Menekültügy: elítéli az egyház hallgatását a váci püspök

Publikálás dátuma
2015.08.31. 18:16
Fotó: Tóth Gergő
Sajnálkozását fejezte ki Beer Miklós váci püspök annak kapcsán, hogy az egyház hallgat a szerbiai határnál épülő kerítés kapcsán. „Ezt nagyon fájlalom, s szégyellem is magam miatta. Nagyon lassan reagálunk, szemben Ferenc pápával. Ő már első apostoli látogatása során Lampedusa szigetére látogatott el. S már azon a napon, amikor Magyarország bejelentette a kerítés építését, rögtön reagált, méghozzá ezzel a felhívásával: ’Ne építsetek falakat! Minden menekült a testvéretek!’” – jelentette ki a magyar főpap a Deutschlandfunk német rádiónak adott interjújában, amit a Vatikáni Rádió német szekciójának honlapja is idézett.

A váci püspök szerint jobban kellett volna kommunikálnia az Orbán kormánynak a szerbiai határszakaszon épülő kerítés ügyét. Ugyanakkor azt is hozzátette, „már belátom, valahogy le kell lassítanunk a menekültáradatot”. Beer Miklós szóvá tette, hogy nem volt semmiféle párbeszéd e kerítés építéséről, s elítéli azt, hogy az emberek önzésére és félelmére építenek a halálbüntetés bevezetéséről, vagy a menekültellenes plakátokkal.

„Amikor ezeket a plakátokat láttam, sírni tudtam volna. Pont ez a kormány teszi, amely oly sok jót tett, s Magyarországot kihozta a nyomorból” – közölte hozzátéve, úgy tűnik számára, hogy rossz tanácsadói vannak a miniszterelnöknek.

Hasonlóan keményen fogalmazott Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki szintén azt a kérdés feszegeti: „Miért nem volt semmiféle vita a kerítés építéséről?”. Kifejti, hogy püspökként hangoztatnia kell véleményét, ám „úgy tűnik, fél ez a kormány, ha valamit bírálok, s legitimációmat vonja kérdésbe.

Szerző

"Tarlósinfó" - Lázár nyomába ered a főpolgármester?

Publikálás dátuma
2015.08.31. 17:53
Fotó: Népszava
Sajtótájékoztató-sorozatot indít a főváros aktuális ügyeiről a főpolgármester. Első alkalommal pénteken áll a sajtó elé Tarlós István - írja az origo. A hasonló, hetente jelentkező Kormányinfót e héten 21. alkalommal tartja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Kormányinfóhoz hasonló sajtótájékoztató új elem a főváros kommunikációjában. Nem egészen Lázár János inspirálta a kéthetenkénti sajtótájékoztatók ötletekor, de tény, hogy a két esemény forgatókönyve hasonló lesz - mondta az Origónak Tarlós István. Nála is korlátlanul kérdezhetnek majd az újságírók, mindenre igyekszik válaszolni.

Az időpontválasztás nem véletlen, mert a pénteki alkalmakon nemcsak az aktuális budapesti témákról eshet szó, de
szükség szerint lehetőség lesz az előző napi Kormányinfón elhangzott téves, vagy pontatlan közléseket javítani - mondta a főpolgármester.

Más hangulatú lesz a kettő

Bár olykor túlzásokba esik a Kormányinfókon, Lázár János személye garancia az oldott hangulatra és arra, hogy lyukat beszél az újságírók hasába. Lázárral szemben azonban ismerői szerint Tarlós István sokkal zártabb, a nyilvánosságot nem különösebben kedvelő közéleti szereplő, aki bár szeret hosszan beszélni, de a Kormányinfón megszokott kérdésözön nem annyira a terepe.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző