Internetélet korlátlan kockázattal

Publikálás dátuma
2015.09.01. 07:17
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Jó ötven éve már annak, hogy Marshall MacLuhan megálmodta a globális kommunikáció, a „világfalu” létrejöttét. A prófécia beteljesedett, ma már életünk minden területét behálózza az internet. Csakhogy egy olyan rendszer felett, amely nélkül a modern ember jóformán létezni sem tud, egy idő után elveszíthetjük az uralmunkat, az avatkozik bele a mindennapjainkba, aki csak akar a világhálóra feltelepített eszközeink által. És az egyének biztonsági kockázata nem is a legfélelmetesebb.

A legújabb fenyegetést a „dolgok internetének” egyre szélesebb elterjedése jelenti. E veszéllyel kapcsolatban több szakember is megszólalt az elmúlt hetekben. Jevgenyij Kaszperszkij, a vírusellenes szoftvereket gyártó orosz Kaspersky Lab alapítója és elnök-vezérigazgatója az NBC-nek adott interjúban arról beszélt, hogy az internettel összekapcsolt eszközök ki vannak szolgáltatva a kalózoknak, és ezáltal elképzelhetetlen károkat tudnak okozni. Kaszperszkij az „okos tv” példáját hozta fel, amely ezáltal egészen más tartalmakat szolgáltathat, mint amit várnak tőle.

Ennél is nagyobb baj, hogy az „okos tv” legújabb nemzedéke már képes arra, hogy ellenőrizze a felhasználó tevékenységét, sőt, olyanok is vannak, amelyek „lehallgatják” és felveszik a körülötte lévők beszélgetéseit. Az orosz üzletember legalább ilyen veszélyesnek nevezte azokat a modern autókat, amelyek minden nap használatban vannak, vagy az „intelligens órákat”, amely viselője személyi adatait, sőt, akár egészségi állapotát is ismeri. A visszaélések lehetősége pedig korlátlan.

Ezzel együtt Kaszperszkij úgy véli: nem hagyhatjuk, hogy üldözési mánia kerítse hatalmába az embereket, hanem mielőbb ki kell dolgozni a megfelelő megelőzések rendszerét. Az informatikusok és fejlesztők francia klubjának a honlapja (www.developpez.com) emlékeztet arra, hogy egyelőre a már bevett informatikai eszközöknek, a hagyományos számítógépeknek, a tableteknek, az okostelefonoknak a biztonsága sem mondható megnyugtatónak.

A Google kiberbiztonsági és adatvédelmi igazgatója már egyenesen egységes technológiai szabvány bevezetését sürgette. Gerhard Eschelbeck a Der Spiegelben hangsúlyozta: manapság már nem elég az, hogy mindenki maga döntse el a gépe előtt mi a biztonságos és mi nem, illetve mennyi energiát szán a veszélyek elhárítására fordítani. Az osztrák születésű igazgató, aki 2014 októbere óta vezeti az internetes cég biztonságtechnikai részlegét, Kaszperszkijhez hasonlóan szintén az autót említette, mint súlyos kockázati tényezőt, mert szerinte a gépkocsi „manapság valójában már nem más, mint egy vezeték nélküli hálózatra kapcsolt nagy számítógép”.

Ennek veszélyeit néhány hete demonstrálták biztonsági szakértők egy autó távolról történt meghekkelésével. "Nekünk - és ez alatt az egész szakmát értem - arról kellene gondoskodnunk, hogy minden eszköz eleve biztonságos legyen, akár szívritmus-szabályozóról, akár autóról legyen szó. Be kell vezetni a berendezések kiberbiztonsági tanúsítványának a rendszerét” - mondta. Eschelbeck szerint manapság már az állami kibertámadások veszélyével is számolni kell. "Egyre gyakrabban tapasztalunk bizonyos államok támogatásával nagyon határozott céllal végrehajtott kibertámadásokat" - figyelmeztetett.

„Időnként megrémít a dolgok internete” – vallotta be Vint Cerf, az internet egyik „atyja, jelenleg a Google egyik alelnöke. Cerf, aki az augusztus utolsó hetében Heidelbergben zajló III. Laurate Forumon szólalt fel, úgy vélekedett, hogy számos előnye van ennek a rendszernek, többek között az energiaforrások felhasználásában és a Google Nest termosztát példáját említette. Ugyanakkor nyugtalanítónak nevezte, hogy a dolgok internetén háztartási gépeket kombinálnak szoftverekkel és ez utóbbiakban mindig ott van a hibalehetőség, amelynek révén illetéktelenek kezébe kerülhetnek bármilyen személyes vagy az otthonra vonatkozó adatok. Cerf szerint a dolgok internetje „tele van problémákkal, amelynek egy része technikai, másik része jogi jellegű: ki a felelős egy szerkezet hibás működéséért?” – tette fel a kérdést.

Cerf ugyancsak a szigorú biztonsági tanúsítványok egységes rendszerét szorgalmazta, mert ha az nincs, akkor minden eszközhöz külön ellenőrző rendszert kellene telepíteni, ez pedig további káoszhoz vezetne. De fontosnak nevezte azt is, hogy adják meg a felhasználóknak a lehetőséget hozzáférésük megosztására, ha akarják, a biztonsági rendszerek szolgáltatóival is. Elismerte azonban, hogy e megosztások lehetőségével nem lehet kizárni a rosszhiszemű felhasználókat.

A Google-nál nem várnak ölbe tett kézzel: júliusban 100 millió dolláros beruházási megállapodást kötöttek az Irvine-i (Kalifornia) székhelyű Crowdstrike kiberbiztonsági céggel, amely szoros kapcsolatban áll az amerikai kormányzattal. A Crowdstrike elnöke, Shawn Henry, korábban az FBI kiberbűnözési részlegének vezetője volt. A cég az elmúlt időszakban különösen a kínai hackerek leleplezésében aratott komoly sikereket.

Közben, az „okos otthon” biztonságát erősítendő, a napokban jelent meg a piacon a Google OnHub nevű wi-fi routerje, amely az internetre kapcsolt háztartási eszközök ellenőrzését hivatott biztosítani. A router mindössze 200 dollárba kerül, ráadásul formatervezett henger alakjával, alig látható vezetékeivel nem az „elektronikus csúfságok” számát szaporítja a lakásban.

Frissítve: 2015.08.31. 21:25

Megváltoztatja az életet az okostelefon

Publikálás dátuma
2015.09.01. 07:16
Fotó: Thinkstock
A magyar okostelefon-tulajdonosok közel 80 százaléka szerint okostelefonjuk változtatta meg leginkább az életüket az elmúlt évtizedek technológiai találmányai közül - derült ki egy friss kutatásból. Az ISQ Online cég négy országban végzett felmérést – Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Romániában - a Google megbízásából arról, milyen szerepet tölt be az okostelefon az életünkben. A kutatást idén április-májusban végezték, 800 fős, 15 évnél idősebb internetezők populációjában, reprezentatív mintán.

A felmérés szerint a magyar okostelefon-felhasználók 28 százaléka gyakorlatilag egész nap nyomkodja készülékét, és 31 százalék legalább óránként ránéz a kijelzőre. Ha véletlenül otthon felejti készülékét, a magyar okostelefon-tulajdonosok 26 százaléka szinte pánikba esik és meztelennek érzi magát, ugyanakkor az okostelefont használók 45 százaléka azt állítja, sosem felejti otthon a mobilját. A telefon nélkül töltött napot ugyanakkor egészen sokan élvezik, a megkérdezettek 39 százaléka váratlan nyaralásként tekint az így eltöltött időre.

A felmérés szerint a magyar mobilhasználók elsősorban személyi asszisztensként (42 százalék) és szórakoztató központként (39 százalék) tekintenek a telefonjukra. A magyar tulajdonosok több mint fele használja telefonját bankszámlájának ellenőrzésére, 47 százalék pedig gyakran vásárol online mobilja segítségével.

A reggeli indulás előtt a leggyakrabban ellenőrzött tárgyak közül az okostelefon szorosan a második a pénztárca után (71 és 72 százalék), messze megelőzve a lakáskulcsot, amely csak a harmadik a fontossági listán (57 százalék). Minden harmadik ember visszafordul készülékéért, ha otthona közelében jön rá, hogy elfelejtette magával vinni. A legelszántabb 7 százalék visszamegy a telefonjáért, bármilyen távol is járjon. Minden harmadik telefontulajdonos egész nap a keze ügyében tartja készülékét, és sokan még pihenés közben sem teszik le telefonjukat: a válaszadók 60 százaléka például tévézés közben is a kezében tartja mobilját.

A telefon az egyik legjobb unaloműző álmatlanság esetén is, minden harmadik megkérdezett üti el idejét a mobilja segítségével, ha nem tud aludni - derül ki a felmérésből. A felhasználók 56 százaléka szerint a mobil szuperereje, hogy nyugodtan lehetünk feledékenyek. A mobil legjobb tulajdonságai közül nagyjából ugyanennyire fontos, hogy a felhasználók bárhol bármit megnézhetnek és megkereshetnek rajta (53 százalék), így biztonságban érzik magukat. A felhasználók közel fele (48 százalék) csak a legritkább esetekben, nagyon különleges alkalmakkor halkítja le készülékét, de ilyenkor is közel 90 százalékuk időről-időre ránéz, nehogy lemaradjon egy fontos hívásról vagy eseményről.

Az okostelefont használók 17 százaléka még randi alatt is felmegy az internetre a telefonján, míg 53 százalék a baráti találkozókon teszi ugyanezt. A legtöbb felhasználó társaságban is nehezen teszi le telefonját, gyakran ellenőrzi e-mailjeit, és a netre is felmegy. Elsősorban az idősebb, ötven év feletti korosztály számára fontos, hogy személyes találkozók során telefonjuk ne kerüljön elő: egyharmaduk semmiképpen sem venné elő mobilját egy étteremben. Annak ellenére, hogy ezt sokan teszik, az okostelefont használók 60 százalékát zavarja, ha beszélgetés közben partnerük a telefonját nyomkodja. Csupán valamivel több mint egyharmaduk nem neheztel, ha beszélgetés közben társuk sms-t küld vagy elintéz egy gyors e-mailt az elemzés szerint.

Egy hetet végigkövetve, az okostelefon-tulajdonosok a leggyakrabban az időjárást előrejelző alkalmazást használják telefonjukon (78 százalék), de népszerűek a közösségi oldalak alkalmazásai (69 százalék) és a fotós alkalmazások (68 százalék) is. A felhasználók közel egyharmada 3-5 applikációt tölt le telefonjára egy hónap alatt, minden tizedik tulajdonos pedig akár tíz alkalmazást is telepített. Ha bármilyen alkalmazást választhatnának, minden második okostelefon-tulajdonos a forgalmi dugókat és alternatív útvonalakat javasoló appot töltene mobiljára, míg a felhasználók 41 százaléka készülékével fizetne, így gyorsítva fel a vásárlást.

A válaszadók több mint fele (55 százalék) szerint a mobilinternet egy olyan szolgáltatás, amely még nem elérhető mindenki számára, de egyre többen engedhetik meg maguknak, míg a megkérdezettek közel fele (41 százalék) szerint számít alapvető szolgáltatásnak, amivel a legtöbb ember már rendelkezik.

Minden negyedik ember (27 százalék) csak wifi kapcsolattal hajlandó internetezni okostelefonján, ez magasabb arány, mint a kutatásban résztvevő többi országban. A túlnyomó többség (67 százalék) lehetőség szerint ingyenes vezeték nélküli hálózatra kapcsolódik, hogy így kímélje az adatforgalmi keretet, ennek ellenére az előfizetők 73 százaléka így is nehezen, vagy egyáltalán nem jön ki a csomagja által biztosított keretből. A megkérdezett országok közül a magyarok a legkevésbé elégedettek adatforgalmi keretükkel: 16 százalékban úgy érezik, nem tudnak olyan gyakran netezni, amilyen gyakran szeretnének.

Szerző

Újabb "randevúra" készül a New Horizons űrszonda

Publikálás dátuma
2015.08.31. 19:15
Fotó: Thinkstock
A Kuiper-öv egy objektumát fogja közelebbről "szemügyre venni" következő küldetéseként az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) New Horizons űrszondája, amely első számú missziójaként idén júliusban minden eddiginél közelebb jutott a Pluto törpebolygóhoz.

A 2014 MU69 jelzésű objektum egyike azon két üstökösszerű égitestnek, amelyeket a misszióban részt vevő kutatók jelöltek meg lehetséges új úti célként. A NASA most alaposan áttanulmányozza a tervet, mielőtt hivatalosan is jóvá hagyná azt - adta hírül a BBC News.

A New Horizons idén júliusban másodpercenkénti 14 kilométeres sebességre gyorsulva száguldott el a Pluto mellett. Az űrszondát ekkor 12,5 ezer kilométer választotta el a törpebolygótól, részletgazdag fotókat készített róla, hét tudományos műszere folyamatosan gyűjtötte az adatokat a Plutóról és annak holdjairól.

A Naprendszer külső, fagyos részén, a Kuiper-övben lévő új célpont nagyjából 1,5 milliárd kilométerre van a Plutótól. Az objektum körülbelül 45 kilométer átmérőjű és a kutatók szerint egyike a Plutóhoz hasonló nagyobb égitesteket alkotó elemeknek. 

"Úgy véljük, hogy ez jóval kevesebbe fog kerülni, mint az elsődleges misszió, ugyanakkor új és izgalmas tudományos ismeretekkel fog szolgálni számunkra" - mondta John Grunsfeld, a NASA vezető beosztású munkatársa.

A New Horizonsnak elegendő üzemanyaga van egy újabb "randevúhoz", és a szakemberek szerint az űreszköz a 2020-as évek végéig vagy akár még tovább is szolgálatban marad. 

A Hubble űrteleszkópot kezelő szakemberek tavaly nyáron öt jeges objektumot fedeztek fel a New Horizons repülési útvonalán, végül kettőre szűkítették a lehetséges új célpontok számát.

Október végén és november elején az űreszköz egy sor manővert fog végrehajtani, hogy megkezdje útját a 2014 MU69 felé. Az újabb nagy találkozásra a tervek szerint 2019. január 1-jén kerülhet sor. 

(http://www.bbc.com/news/science-environment-34103829)

Szerző