Újra tüntetnek a menekültek a Keleti pályaudvarnál (fotók)

Publikálás dátuma
2015.09.01. 11:42
Hatalmas tömeg és káosz uralkodik tegnap óta a Keletinél. MTI Fotó: Balogh Zoltán
A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat - közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. Mindenkit felszólítottak, hogy hagyják el  az épületet. A menekültek demonstrációba kezdtek a kiürítés miatt, jelszavakat skandálva azt követelték, hogy engedjék őket továbbutazni Németországba. Időközben a Bécsbe tartó Railjet migránsok nélkül indult el, a menekülteknek továbbra is csak annyi információt adnak, hogy zárva a pályaudvar, csak azok mehettek be a Keleti területére, akik papírokkal igazolni tudták, hogy európai állampolgárok. Néhány órára megszakadt a tüntetés, de 15 óra körül újra indult a tiltakozás. Délután megszűnt a hatósági zárás és újra megindult a vonatforgalom, de az utazni szándékozóktól papírokat kérnek. A tüntetésről készült fotógalériáért kattintson ide!

"We want to go" – skandálták a menekültek még kora délelőtt is a budapesti Keleti pályaudvaron. Nem csak ez volt a jelmondatuk, többek között „Merkel-Merkel” és „Germany-Germany” is szerepelt a repertoárban. Egy szír menekülttel való beszélgetésből kiderült: semmiféle atrocitást nem szeretnének, csupán a családjával megvették az érvényes jegyeket és nem engedik be őket a vonatokhoz. Azonban azt elismerte, hogy ha ez az állapot sokáig tart, sokan elveszthetik a fejüket.

A tüntetők az első pár órában még szervezetlennek tűntek, fájdalmas arccal emelték többen az égbe érvényes jegyüket, majd a tömeg élére vezéralakok álltak, akik szabályosan vezényelték a fent említett jelszavakat. A tranzitzónákban is kezdett kialakulni a káosz, hiszen láthatóan az itt rekedt békés menekültek teljesen megtöltötték azokat.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

 Migránsoknak zárva

Ottjártunkkor a rendőrök nem tudtak semmiféle tájékoztatást adni arról, hogy mikor indulhatnak tovább az emberek és arról sem, hogy meddig lehet lezárva a pályaudvar. Később azonban kiderült: egyórás késéssel, migránsok nélkül elindult a Keleti pályaudvarról - negyed 12-kor - a Bécsbe tartó Railjet. A vonatra a magyar rendőrök mellett osztrák és német rendőrök is felszálltak - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Rendőrök a vonaton
A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre. A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt. Az ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak.

A tömeg hangulata csak azért nem lett rosszabb, mert a helyszínen magyarul mondták be az információt, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A menekülteknek tolmács segítségével csak annyi információt adtak, hogy zárva a pályaudvar, a Keleti területére továbbra is csak azok mehetnek be, akik papírokkal igazolni tudják, hogy európai állampolgárok.

Kiszorítják őket a nemzetközi pénztár elől

A rendőrök 11 óra körül megkezdték a menekültek kiszorítását a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból, ami korábban tele volt migránsokkal, akik jegyet akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra. A rendőrök kiterelték őket az épületből.

Rendőrsorfal a menekültek ellen

Az MTI tudósítója azt jelentette, hogy a peronok és a pályaudvar előtti terület tele van migránsokkal. A rendőrök sorfalat állnak a peronok előtt, de mind előttük, mind mögöttük vannak migránsok. A rendőrök kordonnal lezárták az aluljáróból a pályaudvar felé vezető feljárót. A főbejáratnál is sorfalat állnak a rendőrök és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatják a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat.

Változik a BKV és a vonatok közlekedése

A Keleti pályaudvar lezárása miatt a 73-as és a 76-os trolibusz nem érinti a Munkás utca és a Keleti pályaudvar megállót, a 80A trolibusz pedig a Gumigyár, az Aréna Pláza és a Keleti pályaudvar megállót - közölte Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési központ kedd délelőtt. A személyvonatok Kőbánya felső, illetve Rákos állomásig közlekednek, és onnan indulnak vissza a vidéki célállomásokra.

Fokozott ellenőrzés a fővárosban

Budapest VI., VII., VIII., X. és XIV. kerületében 2015. szeptember 1-én 10 órától 2015. szeptember 7-én 24 óráig a Budapesti Rendőr-főkapitányság fokozott személy- és gépjármű ellenőrzést tart. A fokozott ellenőrzés célja a közrend és közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése. Az ellenőrzés keretében a rendőrök személyeket igazoltathatnak, ruházatukat, járművüket átvizsgálhatják, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják. A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a fokozott ellenőrzés az állampolgárokat ne zavarja, célja kizárólag a jogsértő cselekmények megelőzése, illetve megakadályozása.

MÁV: csak a megfelelő okmányokkal rendelkezők utazhatnak

A hatóságok csak a megfelelő úti okmánnyal és - szükség esetén - vízummal rendelkezőket engedik felszállni a Nyugat-Európába közlekedő vonatokra - közölte a MÁV kedd délután.

A közlemény szerint a Keleti pályaudvaron megszűnt a hatósági zárás és újra megindult a vonatforgalom. A rendőrség intézkedésének megfelelően a Keleti pályaudvarra csak a kijelölt bejáratokon, szabályozott körülmények között lehet belépni, és a külföldre tartókat a megfelelő nemzetközi pénztárakhoz irányítják - tették hozzá.
A MÁV-Start - a rendőrséggel egyeztetve - a rendezett utasforgalom helyreállítása érdekében elrendelte, hogy az utasok kizárólag a továbbutazásra jogosító igazolványok birtokában vásárolhatnak menetjegyet a Nyugat-Európába tartó vonatokra.

Merkel: Németország nem felelős

Angela Merkel kedden Berlinben Mariano Rajoy spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy van-e Németországnak felelőssége a Magyarországról vonattal érkező menedékkérők ügyében, tekintettel arra, hogy Magyarország és Ausztria is a jogi helyzet tisztázását kéri Németországtól, a kancellár azt mondta, hogy "ami a beérkező szíriai menedékkérők kérdését illeti, őszintén szólva nem látom, hogy Németországnak lenne része a felelősségben".

Merkel nyilatkozata a Magyarországról érkező menekültekről bővebben itt!

Nem küldik vissza a nem regisztrált menekülteket

Bajorország nem küldi vissza a Magyarországról vonattal érkezett menedékkérőket, akiket Magyarországon nem regisztráltak, és a müncheni vezetés kapcsolatba lép a magyar kormánnyal, hogy tisztázza a helyzetet - mondta a bajor belügyminiszter kedden. Joachim Herrmann hozzátette: "egyelőre nem tudom, hogy Magyarország miért engedte hirtelen elindulni ezeket a vonatokat ellenőrzés nélkül", annak ellenére, hogy a magyar hatóságok eddig rendben regisztrálták a menedékkérőket.

Korábban írtuk: hatalmas káosz alakult ki Budapesten, ahol varázsütésre tűntek el a rendőrök a Keleti pályaudvarról: reggel hatig ugyan nem engedték felszállni a menekülteket a Németországba tartó vonatokra, de héttől "szabad volt az út". Legalábbis elvileg: óriási torlódás alakult ugyanis ki a nemzetközi pénztáraknál, mert mindenki egyszerre szerette volna megvásárolni a jegyét, majd a vonatra jutás is küzdelmessé vált. Megírtuk: a hétvégén a Keleti pályaudvarnál szírek tüntettek, amiért hiába van érvényes vonatjegyük, a magyar hatóságok nem engedik ki őket az országból. A Belügyminisztérium vasárnap azt közölte, érvényes úti okmányok és érvényes vízum nélkül a szabályok szerint nem engedhetik továbbutazni a menekülteket.

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Miután ez a helyzet változott, a migránsok körében az a szóbeszéd terjedt el, hogy Merkel rászólt Orbán Viktorra, ezért engedik őket mégis elmenni. Az értesülést a vs.hu-nak nem kívánták kommentálni a budapesti német nagykövetségen, ám a menetrendszerű járatok szépen sorban elindultak azokkal, akiknek érvényes jegyük volt. Csakhogy ezt követően órákat vesztegeltek a vonatok az osztrák-magyar határon, mire késő délután négy railjet továbbindulhatott Bécsbe. A Reuters korábban azt jelentette, az osztrák hatóságok csak azokat a migránsokat engedik továbbutazni, akik nem folyamodtak menekültstátuszért Magyarországon. Akiknek a továbbutazását engedélyezik, két hétig maradhatnak Ausztriában - mindezt viszont osztrák forrásból nem erősítették meg.

Zsohár Zsuzsanna, a menekülőket segítő Migration Aid civil szervezet szóvivője szerint továbbra is hatalmas tömeg vesztegel a budapesti pályaudvarokon, az eredetileg tervezett létszám sokszorosa, mintegy kétezer ember tartózkodik a tranzitzónákon és azok környékén.

Hatalmas tömeg és káosz uralkodik tegnap óta a Keletinél. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hatalmas tömeg és káosz uralkodik tegnap óta a Keletinél. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szóvivő úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a magyar kormány törvényt sért a menekülők kezelésével. Arra szólította föl a magyar hatóságokat, engedjék, hogy az őket befogadó Németországba távozzanak azok, akiknek papírjuk van arról, hogy Szíriából érkeztek. A szóvivő szerint egyébként az elmúlt két hétben hat napon keresztül nem dolgozott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, így mintegy 12 ezer menekült tábori beutaló papír nélkül érkezett az ország belsejébe. Őket a civil szervezeteknek kellett ellátniuk, amit csak a nagy mennyiségű adomány révén tudnak megoldani.

 

Szerző
Frissítve: 2015.09.01. 19:06

Gyurcsány reagált Rogán "kilóra megvett" vádjaira

Publikálás dátuma
2015.09.01. 11:17
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Aki Kalifátusokról beszél ebben a helyzetben, az vallást lát és nem magát az embert – nyilatkozta a Népszavának Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Rogán Antal interjúja kapcsán, ami a mától Magyar Időkre keresztelt Napi Gazdaság hasábjain jelent meg. Az interjúban a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: nem akarja, hogy unokái az "Európai Egyesült Kalifátusok"-ban éljenek. Rogán arról is beszélt, hogy nem csoda, ha a volt miniszterelnök az Európai Unió megbukott bevándorláspolitikáját szajkózza a magyar médiában, mivel Gyurcsányt megvette kilóra  az Európai Bizottság. 

– A Fidesz ragaszkodik „embertelen” politikájához. Én azonban inkább Böjte Csaba szerzetessel és Ferenc pápával értek egyet, akik egyként vallják, hogy Isten nem teremt selejtet, illetve az emberiesség Isteni parancs - nyilatkozta a DK elnöke lapunknak, reagálva Rogán interjújára.

Gyurcsány arról is beszélt, hogy a Fidesz politikusai – Gulyás Gergely után most Rogán Antal is – azt állítják: az Unió megvásárolta őt, amikor szerződést kötött a cégével, és ezt azért tette, hogy a bevándorlás ügyében elárulja a magyar érdekeket és az EU elfogadhatatlan – tehetetlen – politikáját támogassa.

- Látnoknak kellett lennie az európai döntéshozóknak és nekem is, ha 2014 tavaszán, amikor az első szerződést megkötöttük, a majdani menekülthullámot vizionálva állapodtunk volna meg egymással. Ez a profetikus hajlam azonban hiányzik belőlünk, a Fidesz képviselőiből viszont nem hiányzik a tisztességtelenség. Náluk ennek a tulajdonságnak nincsenek határai, ráadásul folyamatosan hülyének nézik az embereket is. Egyszer biztosan szembe kell majd nézniük saját hazugságaikkal és embertelenségeikkel – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Rogán: Gyurcsányt kilóra megvették

A fideszes politikus interjújából most sem maradt ki a jó öreg "gyurcsányozás", a frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány családi cége a Juncker vezette bizottságtól kapja a pénzét, így semmi meglepő nincs abban, amikor a volt miniszterelnök az Európai Unió megbukott bevándorláspolitikáját szajkózza a magyar médiában, miszerint soha nem küldünk vissza embereket, akik a védelmünkre szorulnak. Rogán azt is hozzátette, hogy Gyurcsányt  kilóra megvette az Európai Bizottság.

Korábban írtuk: Rogán szerint egyértelműen kijelenthető: az Európai Unió bevándorláspolitikája megbukott, szerinte ugyanis ha az európai uniós határországok nem védik meg a határokat, minden gazdasági bevándorlót korlát nélkül átengednek, akkor maga Schengen, az Európai Unión belüli szabad mozgás kerül veszélybe. Ezért kell felhatalmaznia az Országgyűlésnek a kormányt arra, hogy Magyarország minden szükséges eszközzel meg tudja védeni a határait.

Rogán lebeszélné a bevándorlókat

Rogán szerint nagyon erős tél várható, milliók vannak úton az Európai Unió felé, ám Magyarország nem lesz képes önállóan kezelni ekkora szociális problémát. Úgy vélekedett, az uniónak is ki kell mondania, nem tud ennyi bevándorlót ellátni. "Véget kell vetni a felelőtlen nyilatkozatoknak, és nem biztatni, hanem lebeszélni kell az illegális bevándorlásról az embereket, ami könnyen tragédiákhoz vezet" - fejtette ki.

A frakcióvezető szerint mindenkinek fel kell tennie azt a kérdést, szeretné-e, hogy unokái az "Európai Egyesült Kalifátusok"-ban éljenek. Erre az ő válasza egyértelműen a nem. 

NAV-ért felelős államtitkár is lesz?

Rogán arról is beszélt, hogy  minden politikai állítással ellentétben javult az adóbeszedés hatékonysága, ráadásul úgy, hogy csökkentek az adók. Lényegesen egyszerűbb adóigazgatást szeretnének azonban, és kérdés, ehhez jó lesz-e a jelenlegi struktúra - mondta, utalva arra, hogy nem tartaná rossz ötletnek, ha lenne olyan politikus, aki kifejezetten az adóhatóságért felelne. A fideszes politikus szerint az sincs kizárva, hogy önálló államtitkárság alá kerül a NAV.

Új Fidesz-frakcióvezető is jöhet

Arra a kérdésre, hogy előállhat-e olyan helyzet, hogy új frakcióvezetője lesz a Fidesznek, Rogán azt közölte: mindig előállhat új helyzet, de nem akkor, amikor azt a sajtó szeretné.

Rogán interjújáról bővebben itt olvashat!

Szerző

Nadrágszíj-meghúzás a rendőrségnél

Publikálás dátuma
2015.09.01. 10:49
Illusztráció: Thinkstock
Meglehetősen baljós kilátások várnak a brit rendőrségre: az előrejelzések szerint 2020-ig nem kevesebb, mint 25 százalékkal csökkentik a költségvetését, de egyes becslések szerint az elvonások mértéke elérheti a 40 százalékot is.

Ennek megfelelően komoly létszámcsökkentésre kell felkészülni – írta a tekintélyes Guardian napilap. Számítások szerint mindez legalább 22 ezer fős leépítéshez vezethet, vagyis a mostani, Angliában és Walesben szolgáló 125 ezres létszám csaknem 100 ezerre apadhat – ez a legalacsonyabb szám a hetvenes évek közepe, tehát kerek négy évtized óta!

Az új, egyszínű konzervatív kormány megalakulása után a pénzügyminiszter, George Osbnorne egyes tárcáknál csak általánosságban, 25-40 százalékos sávban adta meg a várható elvonások mértékét. A konkrét adatok közzétételére novemberig kell várni. 2010 és 2015 között, az előző Cameron-kabinet idején hasonló, bár valamivel kisebb mértékű leépítésekre került sor: akkor 17 ezres létszámcsökkentés következett be.

Szerző