Ukrajna;robbantások;Szvoboda párt;Petro Porosenko;Arszen Avakov;

2015-09-02 07:31:00

Szakad az ukrán kormánykoalíció

Kettőre nőtt kedden a kijevi parlament előtti robbantás halálos áldozatainak száma. A sebesültek száma is magasabb, mint a hétfőn közölt 122 – összességében 141 sérültje van a hétfői zavargásnak, közülük 131 rendőr illetve nemzeti gárdista – közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. Az ukrán szélsőjobboldali alakulatok aktivistái és hívei a decentralizációs törvény elfogadása ellen vonultak utcára hétfőn, és idéztek elő komoly zavargást Kijevben.

A történtek miatt az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ főtitkára egyaránt aggodalmát fejezte ki. Petro Porosenko államfő megígérte az átlátható felelősségrevonást, és Arsznyij Jacenyuk miniszterelnökkel egybehangzóan életfogytiglani büntetést kért a gránátot a rendőrök közé dobó férfira. A hatóságok 30 embert tartóztattak le, 18-at előzetes letartóztatásba helyeztek, 10-et szabadon engedtek, öt ellen indítottak eljárást. Jelezték, hogy folytatódik a parlament elleni támadásban részt vevők azonosítása és a vizsgálat nemcsak az elkövetőkre, de a szervezőkre és a politikai felelősökre is kiterjed.

Tegnapra az is kiderült, hogy a korábbi cáfolatok ellenére, mégiscsak golyó végzett az elsőként elhalálozott 25 éves gárdistával. A kötelező sorkatonai szolgálatát teljesítő fiatalembert a szívén érte a halálos lövés. A belügyminisztérium képviselője erősítette meg, hogy a szélsőjobbos támadóknál lőfegyverek is voltak, hogy több lövést is leadtak a tüntetők táborából, de ennél több részletet nem közölt.

A gránátot eldobó férfi a Szvoboda szélsőséges párt Szics nevű, a fronton harcoló önkéntes alakulatának tagja. Őt már letartóztatták. A kijevi vezetés azonban elsősorban Oleh Tyahnibokot, a Szvoboda elnökét teszi felelőssé a történtekért. Videofelvétel bizonyítja, hogy a radikális pártelnök provokálta a rendőröket és hergelte híveit. Tyahnibok azonban nemrég még Jacenyuk kormányzati partnere volt, a Szvoboda pedig koalíciós társ. Tyahnibokot a Majdan idején még demokratikus változásért harcoló politikusként „futtatták”, az akkori triumvirátus tagja volt Jacenyuk és Klicsko mellett. A Szvoboda a Jacenyuk-kormányt teszi felelőssé a történtekért. Hasonlóképpen vélekedik a decentralizáció törvényt elutasító Oleh Ljasko Radikális Pártja is, amely tegnap bejelentette kilépését a koalícióból.

A keleti fronton eközben komoly előrelépés történt a béke irányába. Augusztus 26-án a minszki kontaktcsoport a tűzszünet tényleges betartásában állapodott meg. Mindkét fél vállalta, hogy beszünteti a harcokat az iskolakezdésre. Ezt egyelőre tartják, három napja nem volt tüzérségi támadás és nem halt meg senki a konfliktusövezetben.