„Két érem a cél Rióban”

Publikálás dátuma
2015.09.02. 07:56
Kovács Antal úgy véli, komoly skalpokat is begyűjtött a magyar válogatott a hétvégén véget ért cselgáncsvilágbajnokságon FOTÓ:
Érem nélkül zárták a magyar cselgáncsozók az asztanai olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. A honi küldöttség Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57), Ungvári Miklós (73), Tóth Krisztián (90) és Bor Barna (+100) révén öt hetedik hellyel zárta a kazahsztáni viadalt. Lapunk megkereste Dr. Kovács Antalt, a Magyar Judo-szövetség kommunikációs- és média alelnökét, mert kíváncsiak voltunk, a korábbi világ- és olimpiai bajnok dzsúdós, hogyan is látta a magyar csapat teljesítményét, valamint szó esett még a következő, 2017-es világbajnokságról is, melynek Magyarország lesz a házigazdája.

- Öt hetedik hellyel zárta a világbajnokságot a magyar válogatott. Hogyan értékeli a viadalt?

- Minden magyar versenyző rendkívül kemény sorsolást kapott, ám ennek ellenére komoly skalpokat is begyűjtött hazánk. Öt cselgáncsozónk is ott volt az éremszerzés közelében, ez biztató. Csoknyai László is közel állt ahhoz, hogy legyőzze – a nem a legjobb napot kifogó – világbajnok grúz Avtadili Csrikisvilit. Ha sikerült volna a 81 kilogrammos dzsúdósnak, akkor nem zárta volna helyezetlenül a viadalt. Úgy gondolom két érem benne volt a magyar csapatban, ám tényleg rossz sorsolást kaptunk. Joó Abigél például a legjobb 16 között az olimpiai második, világ- és Európa-bajnok francia Audrey Tcheumeot kapta. Tudom, ha kívülről nézzük, akkor „csak” öt darab hetedik helyet látunk, s érmet nem, kijelenthetjük, hogy ennél többet vártunk. Mindenhol rossz felé billent a mérleg.

- Örülök, hogy ezt megemlítette. Ugyanis Dr. Tóth László, a Magyar Judo-szövetség elnöke is azt mondta, hajszálon múlott a siker. Ön szerint mik voltak ezek a nüánszok?

- Ezt nagyon nehéz megfogalmazni. Van, amikor minden felénk dől, most viszont pont az ellenkezője érvényesült. Karakas Hedvig például az utolsó pillanatban veszítette el a mérkőzést a román Corina Caprioriuval szemben. Bor Barna pedig, ha nem sérül meg, meggyőződésem, hogy érmet szerzett volna.

- Említette a nehézsúlyú Bor Barna sérülését. Az előzetes diagnózis szerint bokaszalag-szakadást szenvedett. Beszélt már a paksi dzsúdóssal?

- Személyesen még nem tudtam társalogni vele, de rövidesen sort kerítek rá.

- Ezek szerint, még nem lehet semmi konkrétumot tudni az állapotáról?

- Csak az ön által említett gyanúról tudok én is, de nem hiszem, hogy elszakadt volna a szalag. Ez a magán véleményem. A nevem mellett szereplő doktor előtag nem orvosra utal. Pályafutásom során sokat versenyeztem, láttam Barna mérkőzését is, s abban bízom, hogy nincs komoly baj.

- Milyen következtetést lehet levonni a vb-szereplésből az olimpiára nézve?

- Túl nagy következtetést nem érdemes levonni. A világbajnokságra való felkészülést rendkívül kemény munka előzte meg. Nemrégiben még kvalifikációs versenyeken vettek részt sportolóink. Ráadásul júniusban rendezték a bakui Európa Játékokat, ami egyben a sportágnak Eb is volt, ez sok erőt vett ki a csapatból. Az olimpia más lesz. Rio előtt lezárul a kvalifikáció, s akkor viszonylag nyugodtabb, egy-két hónapos felkészülés veszi kezdetét. Ez arra szolgál, hogy az apróbb sérülések, fáradtságok, amik terhelték a sportolókat, kiküszöbölhetők. Azt gondolom, hogy ezek a nüánszok, amik most ellenünk voltak, jövőre nekünk segítenek majd, s akkor sikeresen zárjuk a riói olimpiát. Összességében nagy baj nincs, a munkát folytatni kell, s biztos vagyok benne, hogy nyolc-kilenc olimpiai kvalifikáció benne van a csapatban. Ha azt nézzük, hogy van öt-hat dzsúdósunk, aki pontszerzésre esélyes, akkor két érem meglehet Brazíliában.

- Az ötkarikás játékok ellőtt még milyen megmérettetések várnak a magyarokra?

- A magyar csapatot két részre kell osztani. Az egyik felének már gyakorlatilag megvan az olimpiai részvétele. Ide sorolnám a nőknél Csernoviczki Évát, Karakas Hedviget, majdnem Joó Abigélt is. A fiúknál pedig Ungvári Miklóst és Bor Barnát. Ők öten már csak annyit versenyeznek, amennyi a felkészülésükhöz szükséges, illetve azért lépnek tatamira, hogy benne legyenek a világranglista első nyolc, kiemelt helyezettjében. A többeknél már más a helyzet. A férfi 81 kilogrammos kategóriában például hárman (Csoknyai László, Krizsán Szabolcs, Ungvári Attila) versenyeznek a kijutásért, vagy a 70 kg-os nőknél, ahol Mészáros Anettnek és Gercsák Szabinának kell megharcolnia a kvótáért. Ezen kívül 66 kg-ban van még esélyünk. Azoknak a dzsúdósoknak, akik még harcolnak a riói részvételért, nem az optimális felkészülés jegyében kell a versenyeket megválasztaniuk, hanem azt kell megnézniük: hol lehet a legtöbb olimpiai pontot gyűjteni.

- A következő, 2017-es világbajnokságot Magyarországon rendezik. Két évvel ezelőtt hazánk adott otthont az Eb-nek, s programra tűzik a Budapesten Grand Prixet is. Elkezdődtek már az előkészületek?

- Mióta márciusban kiderült, hogy hazánk ad otthont a vb-nek, minden világeseményt házigazda szemmel nézünk. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert évek óta nívós cselgáncs-eseményeket rendez Magyarország. A budapesti Grand Prixet már két éve bonyolítjuk le, s az egyik legjobbnak tartott versenyek között szerepel. Az idén már úgy adtunk otthont a viadalnak, hogy tudtuk, két év múlva világbajnokságot rendezünk, így próbaversenynek is tekintettük. Azt azért tudjuk, hogy a vb jóval nagyobb esemény, nagyobb médiaérdeklődéssel, nagyobb létszámmal számolunk. A közönséget azért nem említettem, mert a magyar versenyek nagyon érdeklik a szurkolókat. A Grand Prixen és a két évvel ezelőtti Eb-n is öt-nyolcezer néző a helyszínen buzdította kedvencét, s úgy gondolom a világbajnokságra a telt ház is elérhető. A fiatalok is épülnek be a rendszerbe, s a rutinosabb versenyzők is – Ungvári Miklós kivételével – mind harminc év alattiak lesznek. A Miki pedig van annyira fanatikus, hogy a hazai viadalon még biztosan elinduljon, így erős csapattal vághatunk majd neki 2017-es vb-nek.

- Az olimpiai pályázat szempontjából is roppant fontos a remek szervezés. Hiszen 2017-ben döntenek a 2024-es ötkarikás játékok helyszínéről. Milyen magyaros elemekkel készülnek?

- Ilyen részletekig még nem mentünk bele, hiszen még csak most ért véget az asztanai vb. Azt viszont tudom, hogy akárcsak az olimpián, a budapesti világbajnokságon sem a pénz mennyiségével kell versenybe kelnünk a többi országgal, hanem a kreativitásunkra lesz szükség. Mi a vb-n is meg szeretnénk próbálni olimpia szintű hangulatot teremteni, szurkolói programokkal. S reménykedünk benne, hogy ezzel hozzá tudunk tenni ahhoz, hogy Magyarország sikeresen pályázzon az olimpiára.

Szerző
Frissítve: 2015.09.01. 22:49

De Bruyne az átigazolások ásza

Publikálás dátuma
2015.09.02. 07:55
Khaldoon Al Mubarak elnök
Az angol bajnokságban tegnap 18 órakor, a többi topligában – spanyol, francia, német, olasz – augusztus utolsó napján, 23.59 órakor hivatalosan is véget ért a nyári átigazolási szezon. Az elmúlt évek szokásaitól eltérően nem a két spanyol óriás, a Barcelona és a Real Madrid szolgáltatta a legnagyobb szenzációkat, bár utóbbi csakis önhibájának tudhatja be, hogy nem sikerült nyélbe ütnie az egyik legnagyobb transzfert. Helyettük a Manchester City arab milliárdosa mozgatta a szálakat a nemzetközi játékospiacon.

Legdrágább igazolás: Kevin De Bruyne

Utólag már foghatja a fejét José Mourinho, aki szemrebbenés nélkül engedte el tavaly januárban a Chelsea-től a Wolfsburghoz a belga szupersztárt. Németországból most visszatért Angliába átigazolási rekordot jelentő 75 millió euróért, mely összeget a Manchester City pengetett ki érte. A hazájában a Genknél nevelkedő játékost mindössze három angol élvonalbeli mérkőzésen próbálták ki, igazán a Bundesligában tudott kiteljesedni. A 2012-13-as szezont a Werder Bremennél töltötte, tíz bajnoki góljával jelezte a támadó középpályás, hogy magas szinten lehet vele számolni. A Wolfsburgnál bebizonyította, hogy nagyszerűen képes szervezni a játékot, az előző kiírásban ő lett a német bajnokság gólpasszkirálya – melybe beleszámít a sikeresen értékesített büntető kiharcolása is – 34 találkozón 21 assziszttal. "A legmagasabb szintre akarok eljutni, ahova egy játékos elérhet" – jelentette ki közvetlenül bemutatása után De Bruyne.

Khaldoon Al Mubarak elnök

Khaldoon Al Mubarak elnök

Legköltekezőbb klub: Manchester City

Sokat elárul az angol bajnokság tavalyi második helyezettjéről, hogy az öt legnagyobb nyári átigazolás közül hármat ők hajtottak végre. Több mint 204 millió eurót költöttek játékosokra, köztük a már említett Kevin De Bruyne-t is ők csábították el Németországból. A második legjelentősebb transzferjük során megszerezték a Liverpooltól az angol és jamaicai állampolgársággal is rendelkező Raheem Sterlinget, akiért 62,5 millió eurót utaltak. A két futballista érkezésével így még zsúfoltabbá vált a középpálya széle, illetve a kreativitást igénylő posztok,

hiszen Jesús Navas, Samir Nasri és David Silva is a vezetőedző Manuel Pellegrini rendelkezésére áll. Meglepően nagyot szakított a spanyol Valencia is a City-elnök Khaldoon Al Mubarakon, a védőklasszisnak nem nevezhető Nicolás Otamendiért sikerült 44,6 millió eurót kiharcolni, amilyen összegért legalább Sergio Ramos vagy Thiago Silva kaliberű hátvédet illik igazolni. Mindenesetre eddig lehengerlően szerepelnek a manchesteri kékek a Premier League-ben: négy fordulót követően úgy állnak százszázalékosan a tabella élén, hogy még gólt sem kaptak.

Jackson Martínez

Jackson Martínez

Legnagyobb bevétellel záró csapat: Porto

Ha valamelyik labdarúgócsapatra, akkor a Portóra nyugodtan rá lehet bízni az ember pénzét. Évről-évre adnak el az európai topegyütteseknek később meghatározó játékosokat, elég csak Radamel Falcao, Pep vagy James Rodríguez nevét megemlíteni. Ráadásul nemcsak saját nevelésű portugál futballistákat, hanem rengeteg dél-amerikai játékost is továbbadnak a kiváló felderítőhálózatuknak köszönhetően. Az idei nyár legjelentősebb távozója a fél Európa által körüludvarolt – főleg az Arsenal és az AC Milan érdeklődéséről lehetett hallani – kolumbiai Jackson Martínez

volt, akit 35 millió euróért adtak tovább az Atlético Madridnak. A Real Madrid a brazil balhátvédet, Danilót szerezte meg 31,5 millió euróért, míg honfitársát, a 24 éves Alex Sandrót a Juventus vitte el 26 millióért. A portugál játékospiac ugyan még nyitva van szeptember 22-ig, de eddig csak 37 millió eurót költött a Porto – nem lepődnénk meg, ha pár év múlva többszöröséért értékesítenék a megszerzett játékosokat.

Ángel Di María

Ángel Di María

Legtöbbet költekező bajnokság: Premier League

Nem meglepetés, hogy idén is Angliában nyúltak legmélyebben a pénztárcák mélyére a vezetők. Tavalyhoz hasonlóan – amikor 1,21 milliárd eurót költöttek a csapatok új játékosokra – idén is sikerült átlépni az egymilliárdos határt. Bevételi oldalon több mint 560 millió eurót kaszáltak a klubok, az így kalkulált közel 500 milliós különbözet viszont erősen aggasztó – főleg a többi pontvadászatot nézve. Az idén kivételesen költekező olasz bajnokság is "csak" 82,17 milliós mínuszban jött ki, de például az Arturo Vidallal erősödő Bundesliga 65,62 milliós bevétellel zárt. Az angol

élvonal legköltségesebb távozója Ángel Di María volt, akiért 63 millió eurót fizetett ki a Paris Saint-Germain, az argentin játékos azonban másban is rekordot döntött: eddigi karrierje során 179 milliót fizettek ki érte a klubok, így Zlatan Ibrahimovicot megelőzve élre állt ebben a kategóriában.

David de Gea

David de Gea

Legnagyobb vesztes: Real Madrid

A nyár leghosszabb ideig húzódó tortúrájaként is aposztrofálhatjuk a Manchester United hálóőrének, David De Geának az ügyét. A 24 éves kapust többször eladták a sportlapok a Real Madridnak, végül mégis meghiúsult az üzlet. A fővárosiak pedig már nyár elején szabaddá tették az utat, miután Portóba zavarták a csapat legendáját, Iker Casillast. Hiába véd rendszerint Rafa Beníteznél a Costa Rica-i Keylor Navas, a királyiak hajlandóak lettek volna – 30 millió euró mellett – belevenni őt is a De Geáért tett ajánlatba. A felek közeledtek egymáshoz a véghajrában, de az

átigazoláshoz szükséges dokumentáció megkésve érkezett be a spanyol profi labdarúgóligához. A Marca sportszaklap úgy tudja, hogy a Real Madrid tegnap 0.30 órakor küldte el – a 23.59 órakor megszabott határidő helyett – a vörös ördögök részéről is késve érkező anyagokat. A játékos tegnap délutánra tervezett bemutatása így elmaradt, a Madridban tartózkodó De Gea pedig csomagolhatott, és utazhatott vissza Angliába. Az ügy kapcsán meg sem próbál fellebbezni a Real.

A legdrágább nyári transzferek

1. Kevin De Bruyne (Wolfsburgtől a Manchester Cityhez) 75 millió euró, 2. Ángel Di María (Manchester United-PSG) 63, 3. Raheem Sterling (Liverpool-Manchester City) 62,5, 4. Christian Benteke (Aston Villa-Liverpool) 46,5, 5. Nicolás Otamendi (Valencia-Manchester City) 44,6.Szerző
Frissítve: 2015.09.01. 23:05

Válogatott: más és más a forma

Főhet a magyar futballválogatottat irányító Bernd Storck feje, hiszen a románok elleni pénteki Európa-bajnoki-selejtező előtt azzal a problémával kénytelen szembesülni, mellyel számos elődje: több kulcsjátékos alig-alig szerepel a klubjában.

Nem véletlen, hogy a német kapitány a hét elején különböző edzésterhelést ad a labdarúgóinak, hiszen amíg az NB I-ben szereplők „formában” (magyarosban, persze…) vannak, addig a légiósok egy része az elmúlt hetekben csapatot keresett magának, esetleg a kispadon ücsörög. Tőzsér Dániel például nemrég állapodott meg az angol másodosztályú QPR-ral, az évadbeli tétmeccsei száma értelemszerűen nulla.

„Nyilván optimálisabb lenne, ha hetek óta a pályán lennék, de nem így alakult – mondta a telki edzőtáborban a Ferencvárossal is hírbe hozott (néhány napot a zöld-fehérekkel készülő) harminc éves játékos. - Annak viszont nagyon örülök, hogy Londonban nagyszerű körülmények közt, remek csapatban folytatom.” Egyetlen bajnoki perc sem jutott még ebben az évadban a Hamburg légiósának, Stieber Zoltánnak, mint ahogy a legmagasabban jegyzett magyar labdarúgó, Dzsudzsák Balázs is csak nemrég kötött ki új csapatánál, a török Bursaspornál.

Nem játszik Szalai Ádám (Hoffenheim) és a kapus Bogdán Ádám (Liverpool) sem, noha utóbbi úgy fogalmazott, az angol sztárcsapatban minden edzésén rengeteget fejlődik. Jobbára klubja, a német RB Leipzig második együttesében, a Regionalligában jut szerep Kalmár Zsoltnak, aki még így is előbbre tart, mint Vanczák Vilmos. A rutinos védő szerződése jövőre lejár, nem hosszabbította meg, mire a svájci Sion – ahol 2007 óta futballozik - edzője közölte vele, ez esetben ne számítson túl sok lehetőségre…

Még szerencse, hogy Storck olyan játékosokat is a csapatában tud, akik remek formában szerepelnek. A kapuban Királyra és Dibuszra sem lehet panasz, Leandro megtalálta a számítását a Ferencvárosban, Kádár alapembere a Lech Poznannak, akárcsak az évad hét bajnoki mérkőzését végigjátszó Guzmics a szintén lengyel Wisla Kraków-nak. A magyar középpályán lehetnek gondok, hiszen a fradista Gera mellett csak a Kínában szereplő Elek van igazán játékban, a támadósor viszont „rendben van”. Lovrencsics meghatározó labdarúgója a Poznannak, Nikolics ontja a gólokat a Legia Warszawa-ban, és fut Priskin (Slovan Bratislava), illetve Németh (Sporting Kansas City) szekere is.

Persze a válogatott „más kávéház”, még az is előfordulhat, valamelyik mellőzöttnél éppen a románok ellen indul el a „csúcsra járatás”.

Még 2 nap
Eb-selejtező, F-csoport
Magyarország-Románia
Péntek, 20.45 (tv: M4 Sport)Szerző