Előfizetés

Orbán ellenáll az európai megoldásnak

Publikálás dátuma
2015.09.02. 17:53
Korábbi felvétel Fotó: Népszava
Magyarországot ugyan túlterhelik az érkező menekülthullámok, az ország mégis ellenáll annak, hogy a kérdésben közös európai megoldás szülessen - írta szerdai kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap.

A szerző szerint Magyarországon ellentmondás alakult ki, hiszen Orbán Viktor kormányfő a kelet-európai országok között a kemény álláspontot képviseli menekültügyben, országát ugyanakkor külső segítség nélkül kaotikus állapotok fenyegetik.
Magyarországnak érdeke lenne az unióval való jobb együttműködés - írja szerző, aki szerint a menekültelosztási kvóta jól jönne az országnak. A cikkíró úgy véli, hogy a magyar kormány menekültpolitikája csupán a határvédelemre korlátozódik.

A kommentár szerzője ugyanakkor kijelenti: nem tisztességes dolog Magyarországot azzal vádolni - mint azt az osztrák kancellár tette -, hogy az ország nem kötelességtudó a menekültek regisztrálásának kérdésében. Olaszországgal és Görögországgal ellentétben Magyarország a menekülteket a schengeni határon következetesen elfogta - olvasható a cikkben.

Magyarország schengeni határországként egy hatalmas "gyorsulási" folyamat végén áll: hiszen Görögország, Macedónia és Szerbia menekültpolitikája abból áll, hogy azonnal továbbengedi a menekülteket, amennyiben azonban Magyarország is így járna el a migránsokkal, az unióban a menekülthullámok ellenőrizhetetlenné válnának - írja a szerző.

Spanyol nagyvárosok fogadnak be menekülteket

Barcelona polgármestere bejelentette, hogy létrehozza a menekülteket befogadó városok hálózatát Spanyolországban, kezdeményezéséhez elsőként a madridi városvezetés csatlakozott, de azóta több város is jelezte együttműködési szándékát - közölte a spanyol sajtó szerdán.

Ada Colau, a katalán főváros májusban megválasztott baloldali polgármestere a bejelentést megelőzően tanácskozott a menekülteket segítő szervezetek munkatársaival, hogy megvitassák, mit tudnak nyújtani a menekülteknek. A városvezetés korábban 200 ezer euróval (mintegy 63 millió forint) erősítette meg az ellátórendszert. Barcelonába az elmúlt évben több mint 700 menedékkérő érkezett.

"Madrid nyitott és szolidáris azokkal, akik kénytelenek elmenekülni a háború szörnyűségei elől" - áll a spanyol főváros önkormányzatának közleményében, amelyben közölték, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Madrid önkormányzata, amelyet a májusi helyhatósági választások óta szintén a baloldal irányít, hamarosan megvitat egy javaslatcsomagot a szükséges intézkedésekről és a lehetséges pénzügyi forrásokról. Ugyanakkor követelik a központi kormányzattól, hogy vállaljon felelősséget az ügyben, és koordinálja a párbeszédet az ország többi autonóm közösségével és a településekkel.

A kezdeményezéshez csatlakozott az Andalúziában található Córdoba, valamint Katalónia és a Baleári-szigetek több városa is. Arról egyelőre nincs információ, hogy a hálózat a gyakorlatban miként működne.

Mariano Rajoy, Spanyolország konzervatív jobboldali miniszterelnöke kedden Berlinben jelentette be, hogy hajlandóak a korábban jelzett 2739 főnél több menekültet befogadni. Ismét hangsúlyozta, hogy az unió tagállamainak közösen kell elhelyeznie az üldözötteket, és a terhek megosztása során tekintettel kell lenni egyebek között arra, hogy mekkora a munkanélküliség az egyes tagországokban és hány menedékkérőt fogadtak be korábban.

Nyugalom van az osztrák pályaudvarokon

Nyugodt a helyzet az osztrák vasúti pályaudvarokon, csaknem kétszáz ember töltötte az éjszakát a bécsi Westbahnhofon és a salzburgi főpályaudvaron - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője.

A pályaudvarokon tartózkodó migránsokat a Vöröskereszt és a Caritas segélyszervezetek látták el. Az ÖBB szóvivője délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy nagyon kevés, nagyjából húsz migráns tartózkodik a bécsi Westbahnhofon. A Caritas segélyszervezet szóvivője, Martin Gantner az APA osztrák hírügynökségnek valamivel később azt mondta, hogy ötven és hatvan közöttire tehető a jelenleg a bécsi pályaudvaron lévő menekültek száma. Elmondta: a menekültek közül néhányan le sem szálltak a vonatról, hogy rögtön tovább tudjanak utazni Németország fele.

A Westbahnhofon már nem adományokat, hanem segítőket keresnek, többek között egy Facebook-csoportban lehet jelentkezni a pályaudvaron bevethető önkéntesek közé, a Doodle nyilvános szavazó szolgáltatást működtető oldalon pedig vasárnap estig már óráról órára beosztották maguk között az önkéntesek, hogy mikor teljesítenek "szolgálatot" a Westbahnhofon.

Roman Hahlsinger bécsi rendőrségi szóvivő azt közölte az MTI-vel, hogy szerdán a Budapestről jövő vonatok menetrend szerint érkeznek Bécsbe. Naponta tizenkét vonat jár a magyar és az osztrák főváros között, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) csaknem száz alkalmazottal segíti a helyszínen a migránsok eligazítását. A vasúttársaságot biztosították arról, hogy a vonatok nem túlzsúfoltan indulnak el Budapestről, így a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál zökkenőmentes lesz a szerelvények átadása az osztrák hatóságoknak. Az ÖBB szerdától a pályaudvarokon arab nyelven is tájékoztatja az utasokat a hangosbemondón.

Helmut Marban burgenlandi rendőrségi szóvivő délelőtt úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy szúrópróbaszerűen szerdán is folytatódott a gépkocsik ellenőrzése az osztrák-magyar határ térségében az embercsempészek kiszűrése érdekében. A szóvivő elmondta: az akció vasárnap esti kezdetétől szerda reggelig 24 embercsempészt fogtak el, akik összesen 239 menekültet szállítottak.

Burgenland tartományban kedd reggel és a szerda reggeli órák között 307 migránst tartóztattak fel. Ez a szám a súlyponti akció mellett az egyéb ellenőrzések eredményét is tartalmazza. Az ellenőrzés főként Nezsider (Neusiedl am See) járást érinti, valamint az A4-es autópálya határhoz közeli szakaszát Miklóshalmánál (Nickelsdorf). Gerald Panglnak, a tartományi rendőrség másik szóvivőjének tájékoztatása szerint szerdán délelőtt 50-60 migránst láttak el a járási elsősegélynyújtó helyen.

Az osztrák belügyminiszter a Die Presse című osztrák napilap szerdai számában megjelent interjújában azt hangsúlyozta, hogy illúzió lenne azt gondolni, hogy kerítéssel vagy fallal fel lehet tartóztatni a menekülteket. A magyarországi kerítéssel kapcsolatban Johanna Mikl-Leitner elmondta: neki más elképzelései vannak Európáról.

A gépjármű-ellenőrzéssel kapcsolatban hangsúlyozta: tudja, hogy a csempészek más útvonalat fognak keresni. Szerinte a csempészek tevékenységét úgy kell "megszüntetni", hogy az uniós határok mentén központokban regisztrálnák a menekülteket, és onnan történne az emberek elosztása, vagyis lehetővé tennék a menekültek legális bejutását az unióba.
Bécs érseke, Christoph Schönborn azt közölte, hogy a menekültek elszállásolására az egyházmegye ezer helyet biztosít a következő hetekben. Az érsek egyúttal azt kérte a katolikus papoktól és a többi egyházmegyétől, hogy ők is ajánljanak fel befogadóhelyeket.