Roland Strumpf: Ez ma a legfontosabb téma a világban

Publikálás dátuma
2015.09.02. 20:54
Roland Strumpf tudósít Budapestről FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM
Most Európa és a világ arra figyel, hogy mi történik Magyarországon - állítja Roland Strumpf. A német közszolgálati csatorna, a ZDF sztárriportere a Keleti pályaudvar előtt, egyik oldalról a rendőrsorfallal, másik oldalról pedig menekült gyerekek játszó csapatával övezve nyilatkozott a Népszavának arról, mit tapasztal stábjuk a rendkívüli menekülthelyzetben. Óránként jelentkeznek be Magyarországról, hiszen a német közvéleménynek kiváltképp fontos, ami ma Budapesten zajlik.

- Miért fontos a ZDF-nek, hogy itt legyenek?

- Hát nem azért, mert uborkaszezon lenne a világpolitikában és a nemzetközi sajtóban. Éppen ellenkezőleg: most Európa és a világ is arra figyel, ami Magyarországon, s azon belül is Budapesten történik. Mindenkit érdekel, hogy mi lesz azokkal a menekültekkel, akik több ezer kilométer megtétele után a görög határon vagy más, különböző útvonalakon átjutva végül elérkeztek Magyarországra, s most - úgy tűnik -, itt rekednek. Ez ma a legfontosabb téma a világban, ezért muszáj itt lennünk, s nemcsak nekünk, hanem - amint látja - a világsajtó valamennyi szereplőjének.

- De azért a német közszolgálati média oszlopos tagjaiként közvetlenül is érintettek, nem?

- Dehogynem. Minket, ha lehet még jelentősebben érintenek a magyarországi események, ahogyan a görög határon átlépő, vagy az Olaszországba érkező menekültáradat is közvetlen hatással van az életünkre, hiszen a menekültek célországai között első helyen szerepel Németország. Az a hatalmas tömeg, amely most itt van Magyarországon, sőt itt, körülöttünk, a Keleti pályaudvarnál lévők szinte mindegyike Németországot jelöli meg célállomásként, hozzánk akar eljutni. Németország gazdasági értelemben hatalmas, erős ország, ezért sokakat be is tud fogadni. A helyzet tehát mindannyiunkat, valamennyi németet érinti, hiszen ez a Balkánról áramló tömeg előbb-utóbb beljebb jut Európába, méghozzá Németország irányába.

- Miként ítélik meg Németországban a jelenlegi magyarországi eseményeket?

- Az a tapasztalatom, hogy amikor a német nézők látják, mi történik Budapesten, elsősorban emberileg lesújtja őket a látvány. Nem mindenki érti azt a belpolitikai helyzetet, ami talán a menekültválság kezelését is áthatja Magyarországon. Ugyanakkor most már lassan valamennyi német értesülhetett arról, hogy a magyar hatóságok miként lépnek föl, s hogy itt azt állítják: amit tudnak, megtesznek. Mi pedig itt éppen arra várunk, hogy ezek a hatóságok valójában miként kezelik majd ezt a helyzetet a pályaudvaron és a magyar határokon. Számunkra ugyanis különösen fontos, hogy a német és a magyar hatóságok az eddigi partneri viszonyban dolgozzanak a válság megoldásán, és semmiképpen se támadjanak egymásra. Már csak ezért is biztosítunk nagy teret a magyar álláspontnak is, például a berlini magyar nagykövet kedd este épp a ZDF műsorában fejtette ki véleményét, miszerint a két állam között nincs komoly nézetkülönbség a probléma ügyében, s együtt kell megoldást keresni.

- Azért Angela Merkel német kancellár és a magyar kormányfő nyilatkozatai eléggé ellentmondanak egymásnak. Az önök munkáját itt a helyszínen segítik a magyar hatóságok?

- A forgatás szempontjából egyáltalán nem hátráltatnak minket, nem volt olyan, hogy elküldtek volna valahonnan, vagy megtiltották volna, hogy felvételeket készítsünk. Kivételt az képez, amikor a pályaudvart "megtisztították", mert akkor a menekültekkel együtt minket is "kisöpörtek" onnan. Ami azonban probléma, hogy - noha írásban is rendre megkeressük az illetékes vagy illetékesnek tartott hatóságokat -, igazából sem Szegeden a határ menti riportjainkhoz, sem pedig itt Budapesten nem tudtunk elérni senkit a kormányapparátusból. Mindenki Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivőhöz irányít minket, s noha kíváncsiak lennénk az illetékes hatóságok - a rendőrség, határőrség vagy más szakemberek - álláspontjára is, Kovács úr tényleg mindig, szinte azonnal a rendelkezésünkre áll. Az más kérdés, hogy bizonyos hatósági intézkedések okáról és módjáról így nem sikerül tájékoztatást kapnunk.

- Németországban is ennyire követhetetlenek az események menekültügyben?

- Várjuk ki a végét, hogy mi lesz Németországban. Egyelőre ugyanis csak Münchenről beszélhetünk, ott tartózkodik mintegy ötszáz menekült, ők átjutottak a görög-macedón határon, majd pedig Szerbián keresztül Magyarországra, ahonnan a hétfői vonatokkal megérkeztek Németországba. Ám az ő jelenlétük nálunk még nem kifejezetten érzékelhető. Ráadásul Németország óriási előnyhöz jutott azzal, hogy volt ideje fölkészülni a menekültáradata, látott jó és rossz példákat akár a szerb, akár a macedón, akár a magyar hatóságok fellépésében. Azokat hibákat tehát a német rendőrség és egyéb szervek mindenképpen megpróbálják kiküszöbölni, amiket a mostani helyzetben tapasztalnak, s nyilván igyekeznek szervezettebben fellépni, valamint jobban kezelni a médiát is. De Németországban egyelőre tényleg csak néhány száz emberről beszélhetünk, itt viszont aktuálisan több ezer menekült van.

- Amíg ez a rengeteg ember itt vesztegel, addig önök is maradnak Budapesten?

- A ZDF követi a menekültáradatot, s noha jómagam például erre a hétvégére szünetet kapok, azonnal megérkezik a váltásom, tehát a stáb addig marad, s tájékoztatja a német közvéleményt, ameddig az indokolt. Amíg ez a válsághelyzet fennáll, a ZDF mindenképpen napi tudósításokkal jelentkezik Magyarországról.

Szerző

A Jobbik hermetikusan lezárná a határt

Publikálás dátuma
2015.09.02. 20:31
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A Jobbik elnöke szerint Magyarországot humanitárius katasztrófa fenyegeti az illegális bevándorlás miatt, és ennek elhárításához a határ hermetikus lezárására van szükség. 

Vona Gábor szerdán Röszkén, az illegális bevándorlás ellen szervezett Jobbik-demonstráción azt mondta: a határ lezárásához a hadseregre van szükség, amely kellő felhatalmazással és erővel képes lehet erre.

A honvédség bevetéséhez szükséges jogszabály-módosításokhoz a Jobbik biztosítja a kétharmados többséget - közölte a politikus, hozzátéve, álláspontjuk szerint azonban az alaptörvény módosítására is szükség lenne.

Szerző

Új fegyver a migráció ellen: reklámkampányt indít a kormány

Tájékoztató kampányt indít az illegális bevándorlás ellen a kormány. A rövid, de fókuszált kampány során - a J. Walter Thompson nemzetközi reklámügynökségen keresztül - helyi nyelven készített szöveges hirdetményeket helyeznek el az illegális migráció által leginkább érintett küldő-, illetve tranzitországok vezető nyomtatott újságaiban, és óriásplakátokon - közölte a Miniszterelnökség. A tájékoztató kampány része szórólapok elhelyezése, valamint egy többnyelvű online felület létrehozatala is.

A hirdetményekben a kormány felhívja a figyelmet azokra a jogszabályi változtatásokra, amelyeket az illegális bevándorlás elleni küzdelem jegyében fogadhatnak el, illetve nyomatékosítja, hogy Magyarország - nemzetközi és uniós jogi vállalásainak, illetve az emberiesség normáinak megfelelve - korrekt módon kezel minden, az országba legálisan érkező menekültet, ugyanakkor a rendelkezésére álló jogi eszközök teljes szigorával fellép minden, az országba illegálisan belépő bevándorló ellen.

Ismertetésük szerint idén hasonló kampányokat, Koszovóra összpontosítva Ausztria és Németország is indított, szintén nemzetközi reklámügynökségek bevonásával. A német kampány hatására, melyet a Dentsu Aegis Networkhöz tartozó Carat Reklámügynökség készített el - és amely ellen akkor "nem indítottak tudatos, lejárató hadjáratot, miként most a magyar kampányt bonyolító cég ellen, minden ok nélkül" -, a koszovói kérelmek száma jelentős mértékben csökkent - hívták fel a figyelmet. A kormány várakozásai hasonlóak a tájékoztató kampánnyal kapcsolatban. Annak célja és üzenetei - csakúgy, mint korábban a hasonló német, osztrák vagy éppen dán kampányok esetében, nem bántóak, viszont informatívak.

A Magyarországra nehezedő illegális migrációs nyomás számottevő csökkenése mellett a kormány azt várja, hogy a kampány egyértelmű és nyomatékos elrettentő üzenet lesz az illegális migráció legembertelenebb kísérőjelenségéből, az embercsempészetből hasznot húzó bűnözői csoportok számára is - olvasható a közleményben.

Szerző